Robert Levandovski i Arkadijuš Milik (©Reuters)
Robert Levandovski i Arkadijuš Milik (©Reuters)

Prekid uzbune kod Poljaka - i Leva i Milik! Skoro sve što vredi dolazi iz Serije A

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.05.24. | 14:35

Selektor Mihal Probješ rezigniran što su imena počela da cure, listu izbacio sedam sati pre prvobitno zakazanog termina, a na njoj nema Metija Keša, Jakuba Kaminskog...

Dogodile su se stvari koje nisu nikada ranije u Poljskoj - iscurila su gotovo sva imena sa spiska u prethodnim danima. Bezmalo je svako pogođeno sa različitih strana, upalio se crveni alarm kod Mihala Probješa. Bio je rezigniran što su drugi pre njega počeli da saopštavaju ko će predstavljati državni tim na Evropskom prvenstvu, pa je listu izbacio čak sedam sati ranije pre prvobitno zakazanog termina. Čisto da udari kontru. 

Uzbina je prekinuta, oko golova ne bi trebalo da bude brige, jer kapiten Robert Levandovski je očekivano tu. Ali, našao se čovek zbog koga su Poljaci strepeli - Arkadijuš Milik. Nije ga bilo tokom novembra i marta, međutim, na spisku od 29 igrača za njega ima mesta. Udarni napadački tandem je zbirno upisao 99 pogodaka pod državnom zastavom, biće glavni aduti reprezentacije u Nemačkoj.

Izabrane vesti

Mihal Probješ je primenio identičnu taktiku kao Čelsav Mihnjevič za Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Na preliminarnom spisku su četiri golmana i svi će ići na Evropsko prvenstvo. Jedan će otpasti sa konačne liste, međutim, na turniru će biti uz ekipu, radiće na treninzima.

Dakle, u Nemačku idu i Vojćeh Ščensni, i Marćin Bulka i Lukaš Skorupski, ali i Olivijer Zih.

Skoro polovina igrača dolazi iz Serije A, više od pola iz ‘liga petice’. Za odličnu sezonu na Čizmi u dresu Bolonje pozivom je nagrađen Kasper Urbanski, na velikom takmičenju bi mogao da debituje za Poljsku, ako prođe konačnu seču. Vratio se Mihal Skoraš, prvotimac Klub Briža, mesta ima i za veterana Kamila Grosickog iz Pogon Šćećina.

Upadljivo je malo igrača iz poljske Ekstraklase, naročito iz redova šampiona - Jagjelonije. Jedini je Taras Romančuk. Veliko iznenađenje je što ni na širem spisku nema Dominika Marčuka, koji je ove sezone upisao sedam golova i čak 14 asistencija. Od redovnih je izostavljen Meti Keš iz Aston Vile, a iz svih kombinacija je, posle očajne sezone u Volfzburgu, ispao Jakub Kaminski.

Poljaci će na otvaranju Evropskog prvenstva igrati protiv Holanđana, potom ih očekuje duel sa Austrijancima, a za kraj sa Francuzima. Bez obzira na to što napadači imaju golove u nogama, i što Vojćeh Ščensni u državnom timu gotovo uvek brani vanserijski, biće im pakleno teško da dođu do nokaut faze. Jer, tradicionalno kubure sa kreacijom, a Mihal Probješ se opredelio da ne pozove Jagjelonijinog kreatora Dominika Marčuka. Ogroman teret će pasti na pleća Kamila Grosickog od 35 leta.

ŠIRI SPISAK REPREZENTACIJE POLJSKE:

Golmani: Vojćeh Ščensni (Juventus), Marćin Bulka (Nica), Lukaš Skorupski (Bolonja), Olivijer Zih (Pušča Njepolomice). 

Defanzivci: Jan Bednarek (Sautempton), Bartoš Berežinski (Empoli), Pavel Bohnjevič (Herenven), Jakub Kivior (Arsenal), Bartoš Salamon (Leh Poznanj), Timoteuš Puhač (Kajzerslautern), Pavel Davidovič (Verona), Sebastijan Valukijevič (Empoli).

Vezni red: Pržemislav Frankovski (Lans), Kamil Grosicki (Pogon Šćećin), Jakub Moder (Brajton), Taras Romančuk (Jagjelonija), Damjan Šimanski (AEK), Mihal Skoraš (Klub Briž), Nikola Zalevski (Roma), Jakub Pjotrovski (Ludogorec), Bartoš Sliš (Atalanta), Sebastijan Šimanski (Fenerbahče), Kasper Urbanski (Bolonja), Pjotr Zjelinski (Napoli). 

Napadači: Robert Levandovski (Barselona), Arkadijuš Milik (Juventus), Kšištof Pjontek (Bašakšehir), Kamil Sviderski (Verona), Adam Buksa (Antalija).



tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija PoljskeRobert LevandovskiArkadijuš MilikVojćeh ŠčensniKamil Grosicki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara