Počinje šampionat na ostrvima ovaca: Na gostovanja kroz tunele, van fudbala fino srpsko društvance!

Vreme čitanja: 5min | sub. 09.05.20. | 09:30

Predrag Jeremić, krilo Vestura, za naš portal ističe da je sjajan život na Farskim Ostrvima ako ne pijete kafu i automobilom ne pregazite ovcu. Ove sezone najiozbiljniji kandidati za titulu su Ki Klaksvik i B36 Toršavn, koji se sastaju u 1. kolu

Fudbal se polako, ali sigurno, vraća u svakodnevicu. Ozbiljniji evropski šampionati tek slede, a na radost ljubitelja sportskog klađenja danas startuje prvenstvo na Farskim Ostrvima.

Posle kraćeg istraživanja shvatamo da na Ovčijim ostrvima, kako još nazivaju ovu zemlju pod patronatom Kraljevine Danske, igra veći broj srpskih fudbalera. Neki su čak druga generacija, rođeni zapadno od severa Evrope. Zahvaljući prijateljima pronalazimo divnog sagovornika, Predraga Peđu Jeremića koji igra za stabilan klub, Vestur. Kaže nam da se najbolje snalazi na krilnim pozicijama.

Izabrane vesti

Peđa nas je do detalja upoznao sa fudbalskim i ostalim prilikama na Farskim Ostrvima.

Ovde živi oko 50.000 ljudi, a virusom korona inficirano je 187 stanovnika. Prema raspoloživim informacijama virus Covid19 doneli su studenti koji uče u Danskoj. Mislim da nema zaraženih sportista. Ipak, supruga i ja nismo osetili epidemiju. Pošto živim blizu stadiona mogao sam da treniram, upalim reflektore, odigram dva na dva”, rekao je Jeremić u razgovoru za MOZZART Sport.

Naravno, korona će uticati na fudbalski šampionat koji danas startuje.

Utakmice se igraju bez prisustva navijača. U svlačionici se presvlači maksimalno deset igrača. Lopta se dezinfikuje pre, na poluvremenu i posle utakmice. Isto važi za kopačke, opremu, a pored terena biće postavljene prskalice za dezinfekciju. Radovanje, zagrljaji, pljuvanje po terenu nije dozvoljeno. Svaki igrač mora da poseduje svoju flašicu sa vodom”.

Pripreme za početak lige trajale su mesec dana.

U prvoj sedmici važilo je pravilo da u grupi mogu biti petorica igrača. U naredne tri nedelje trenirali smo zajedno. Odigrali smo prijateljsku utakmicu sa IF-om, i mada smo na poluvremenu vodili sa 1:0, u nastavku meča primili smo tri gola. Realno, nismo loši, imamo 11, 12 dobrih igrača, ali ovde je praksa da svi dobiju šansu, pa su drugo poluvreme igrali rezervisti”.

Prvo kolo donosi derbi meč.

Sastaju se Ki Klaksvik i B36 Toršavn. Na derbijima redovno pada manji broj golova. Pored ova dva tima veliki klubovi su HB Toršavn, verovatno treći po kvalitetu, a Runavik je solidan. Na ostalim mečevima česti su rezultati 7:1, 6:1, pa imajte to u vidu. Ovde se isplati igrati na golove”.

Na Farskim Ostrvima fudbal se baš voli.

To je omiljeni sport. Kada se igraju utakmice sve staje, ne radi se. Najbučniju publiku ima šampion Klaskvik. Pored domaće, Premijer liga je omiljena, a svi navijaju za dva kluba: Liverpul i Mančester Junajted. Samo se njihova oprema prodaje”.

Za strance je potrebna sportska viza.

Da, fudbaleri četiri sata dnevno, fiktivno, provode na nekom poslu. Faktički se samo pojavljuješ i moraš biti izvan fudbala. Ovde 95 odsto fudbalera radi”.

Već smo konstatovali da se veliki broj fudbalera iz Srbije snašao na Ovčijim ostrvima.

Nekadašnji igrač Partizana Aleksandar Đorđević radi kao trener, a Acin sin je fudbaler. Golman Miloš Budaković je u IF-u. Potom, Deni Pavlović igra za Klaksvik, ponovo otac i sin Radosavljevići. Za juniora Stefana kažu da je baš talentovan napadač. Ima samo 20 godina i igra za B36 Toršavn. Da ne zaboravim prijatelja Vukašina Tomića koji igra na mestu štopera u Vikinguru. Lepa grupa naših igrača”.

Možda je prilika da nas upoznate sa ostalim prilikama u zemlji.

Sleteo sam na ostrvo Vagar, na pistu koja je najkraća u Evropi. Piloti idu na specijalne obuke jer se let lako može završiti u okeanu. Kada smo sleteli nije mi bilo svejedno. Inače, aerodrom je na pet minuta od kuće u kojoj živimo supruga i ja”.

Kažete da epidemiju virusa korona niste osetili.

Da, u markete i tržne centre ulazi se sa rukavicama, kafići su zaključani. Rekao sam da su studenti iz Danske doneli virus, ali ovde je pronađen najbolji test za virus Covid19. Ovdašnji naučnik modifikovao je svoj pronalazak za SARS test”.

Farskih Ostrva ima 18. Nalaze se između Atlantika i Norveškog mora, u sastavu su Kraljevine Danske sa visokim stepenom autonomije.

Ostrva su povezana tunelima koji su ispod okeana. Najduža putovanja su oko 40 minuta. Ima oko 50.000 stanovnika, ali ovce su brojnije od ljudi. Na svakom koraku su, ima ih oko 70.000. Razlikuju se od naših, neka su mešavina… Ukoliko automobilom udarite ovcu kazna je visoka, plaćate 500 evra. Najveći novac stanovnici zarađuju od ribarstva. Samo na mom ostrvu ima do 15 fabrika za preradu ribe. Losos je glavna riba koju izvoze, ali najkvalitetniju zadržavaju za sebe”.

Stepen nezaposlenih je ispod tri odsto.

Ukoliko žele, ljudi mogu da rade tri posla istovremeno. Standard je viši, a minimalna plata je oko 1.800 evra. U poređenju sa Srbijom cene nekih artikala su na istom nivou, a neke su više. Voze se ozbiljni automobili, građani su kreditno sposobni za kupovinu stanova, kuća, kola… Danska finansijski pomaže Farane. Porez je visok 40 odsto, ali na kraju godine država vraća 20 odsto od poreza pa se može dobiti lepa suma, kako kažu, na gomili. Jedan evro je 7,5 kruna, a kafa je baš skupa, dve kafe možete dobiti za 12, 13 evra”.

Vremenska razlika u odnosu na Srbiju je sat vremena unazad.

Godišnja doba su kao u Srbiji. Nadmorska visina je velika, okean je blizu, pa su vazduh koji dišemo i voda koju pijemo savršeni. Mislim da se nikad nisam osećao bolje. Trenutne temperature vazduha su oko 10 stepeni Celzijusa, a u toku su bele noći, pa mrak pada u 23.00 sata. Ljudi, ne samo Srbi, uvek su na usluzi, lepo je za život”.

Danas igrate utakmicu, a nakon nje organizujete zajedničko gledanje derbija prvog kola.

Pratićemo okršaj Klaksvika i B36 Toršavna, a nakon toga sa trenerom golmana Ivanom Stojkovićem, kog se fudbalski znalci sećaju iz lučanske Mladosti, i saigračima bićemo na večeri. Očekujem dobru sezonu na Farskim Ostrvima, naročito što sa suprugom očekujem prinovu”, zaključio je razgovor za MOZZART Sport fudbaler iz Šapca, Predrag Peđa Jeremić.

FARSKA OSTRVA 1 - 1. KOLO

Subota

16.00: (1,13) HB Toršavn (8,00) EB/Strejmur (13,0)

16.00: (1,10) NSI Runavik (9,00) TB Tvorojri (14,0)

17.00: (2,15) Skala (3,70) IF Fuglafjordur (2,80)

18.00: (2,00) KI Klaksvik (3,70) B36 Toršavn (3,00)

20.00: (6,50) AB Argir (4,60) Vikingur Gotu (1,38)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Privatna arhiva

djurdje.mecanin@mozzartbet.com


tagovi

Farska OstrvaFarska Ostrva 1Predrag Jeremić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara