©Reuters
©Reuters

Pre deset godina bili su najveći letnji hit, sad više nemaju nikog da igra fudbal (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sub. 29.06.24. | 02:09

Kostarikanci za 180 minuta Kopa Amerike šutirali u okvir gola svega dva puta, Kolumbija u pol-poziciji za prvo mesto u grupi

Leto 2014. donelo nam je debakl aktuelnih svetskih šampiona Španaca od Holandije i Čilea i eliminaciju Crvene furije u grupnoj fazi, neučešće Srbije na jednom od najkoloritnijih Mundijala u novijoj istoriji, sramotan poraz domaćina 7:1 u polufinalu i za milione Argentinaca srceparajući gol Marija Gecea u 113. minutu finala planetarnog šampionata. Ipak, prvenstvo u Brazilu ostaće posebno upamćeno po selekciji Kostarike, koja je osvojila prvo mesto u grupi sa Italijom, Engleskom i Urugvajem, zatim eliminisala Grčku u osmini finala, ali na kraju ispala od Holandije posle penala i odbrana Tima Krula u četvrtfinalu.

Deset godina kasnije Tikosi su sušta suprotnost ekipi koja je pobrala simpatije velikog dela javnosti. Nema više Brajana Ruiza, Selsa Borhesa, Kristijana Bolanjosa, Oskara Duartea i ostalih kultnih likova, a Džoel Kembel se i dalje pomalo batrga. Nema tu previše osmišljenih akcija i opasnih napada, sve se svodi na pokušaj da lopta ode što dalje od gola. Sve to kumovalo je činjenici da je Kostarika samo dva puta šutirala u okvir gola rivala u prva dva kola Kopa Amerike, a posle nekim čudom izvojevanog boda protiv Brazila (0:0), Kolumbija je preslišala autsajdera i rutinski trijumfovala u utakmici drugog kola grupne faze Kopa Amerike 3:0 (1:0).

Izabrane vesti

Nema gorepomenutih imena, ali što je još pogubnije po tim iz KONKAKAF zone, nema ni Kejlora Navasa. Dugogodišnji golman Reala i Pari Sen Žermena ne bi mogao da napravi takvu glupost kakvu je učinio Patrik Sekeira u 29. minutu. Istrčao je čuvar mreže Kostarike u prazno i totalno indisponiran naleteo na protivničkog napadač Džona Kordobu. Luis Dijas je bez većih poteškoća savladao Sekeiru za prvu kapitulaciju Kostarike na turniru. Tmuran period za tim upitne perspektive nastavljen je u ranoj fazi drugog poluvremena, a u strelce su se upisali i Davinson Sančes u 59. i Džon Kordoba u 62. minutu.

Kafeterosi posle dva kola imaju maksimalnih šest bodova pošto su u prvom kolu trijumfovali protiv Paragvaja 2:1, a to znači da će timu argentinskog stručnjaka Nestora Lorenca bod protiv Brazila biti dovoljan za osvajanje prvog mesta i izbegavanje Urugvaja u četvrtfinalu. Idealan scenario po Kolumbijce bio bi potencijalan remi Brazila i Paragvaja u nastavku noći, gde bi Luisu Dijasu, Hamesu Rodrigesu i saigračima prolaz sa prvog mesta bio zagarantovan bez obzira na ishod susreta sa Selesaom u poslednjoj rundi.


KOPA AMERIKA – 2. KOLO

GRUPA D, Petak

Kolumbija - Kostarika 3:0

/Dijas 31pen, Sančes 59. Kordoba 62/

Subota

03.00: (8,00) Paragvaj (4,60) Brazil (1,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Kolumbijereprezentacija KostarikeKopa Amerika 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara