©AFP
©AFP

Pravni rat na Ostrvu: Siti dobio prvu bitku sa Premijer ligom, da li je to smrt finansijskog fer-pleja?

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.10.24. | 18:58

Ili će ubuduće svako moći da troši koliko hoće?

"Napad je najbolja odbrana", rečenica je koju ćete u fudbalu često čuti, a u Mančester Sitiju su se njome vodili i dok čekaju konačno presudu za 115 optužbi dobili prvu bitku u velikom sa Premijer ligom.

Vest dana na Ostrvu, a koja je odjeknula čitavom fudbalskom Evropom, stiže sa Etihada i glasi: četvorostruki uzastopni šampion Engleske odneo je veliku pravnu pobedu protiv Premijer lige nakon što su sudije procenile da su pojedina pravila takmičenja o sponzorskim ugovorima – nezakonita.

Izabrane vesti

Reč je o pravilu o transakcijama sa povezanim strankama (APT – The Associated Party Transactions), koje je stupilo na snagu nedugo pošto je Njukasl pao u ruke saudijskih šeika, sve sa ciljem da spreči bogate vlasnike klubova da preko svojih firmi u iste upumpavaju neograničene svote novca kako bi kasnije mogli da troše veće sume bez kršenja pravila finansijskog fer-pleja.

Ono čega se Premijer liga plaši je da bi Njukasl mogao da vrednost sponzorskog ugovora sa nekom saudijskom firmom podigne sa, primera radi, realnih 10.000.000 evra na višestruko veću sumu. A kako klubovi na pojačanja smeju da troše samo onoliko koliko realno zarade, Njukasl bi tu mogao da "prevari sistem", napravljen baš da bi sprečio da multimilarderi mogli da preko noći sruše stare fudbalske velikane koji su do sada najviše zarađivali na globalnoj popularnosti.

Za sve njih ova presuda je veliki problem. Jer niko ne može da zaradi koliko državni PIF fond iz Saudijske Arabije može da potroši. Toliko je uvezan sa državom da bi mogao da "nabilduje" svaki ugovor i preko noći obezbedi sebi novac za pojačanja kakvi drugi mogu da sanjaju. Ključno pitanje je, dakle, šta je realno? I tu već niko nema odgovor.

Zato se uostalom na optuženičkoj klupi i našao Siti, u vlasništvu šeika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. I ova zbrka sa Njukaslom možda je i najviše naštetila Sitiju, stopiravši mu novi sponzorski ugovor koji je krajem prošle godine sklopio sa Etihadom – glavnim sponzorom stadiona i dresa mančesterskog kluba još od 2009. - te još jedan sa Prvom bankom iz Abu Dabija. U Sitiju su verovali da to nije u skladu sa zakonom te su odlučili da Premijer ligu izvedu pred sud, a danas je veće sastavljeno od trojice penzionisanih sudija donelo odluku u korist Građana, procenivši da je Premijer liga pogrešila što je stopirala pomenute saradnje jer određeni delovi pomenutog ATP pravila nisu u saglasju sa Zakonom o konkurenciji Ujedinjenog Kraljevstva.

U saopštenju koje je ovog ponedeljka Siti dostavio javnosti ističe se da je Tribunal "utvrdio da je Premijer liga zloupotrebila poziciju". Mančesterski klub takođe dodaje da je veće odlučilo da odluku lige o stopiranju sponzorskih ugovora koje je šampion Engleske sklopio treba - poništiti. A svi u Premijer ligi sada se plaše da bi Građani mogli da traže i da budu obeštećeni.

Zabrinuti će biti i drugi klubovi, a podsetimo da su u sakupljanju dokaza protiv Sitija "pomogli" i Arsenal, Mančester junajted, Liveprul, pa i manji timovi poput Vest Hema, Brentforda, Bornmuta, Fulama i Vulverhemptona. Svi oni imaju strane vlasnike, ali niko tako bogate. I mnogi od njih duguju vlasnicima jer su uzimali beskamantne pozajmice ili one sa niskom kvotom. Što je samo drugi način da se budžeti "podebljaju" novcem sa računa gazdi klubova. To što ove pozajmice nisu predmet APT pravila je jedan od razloga što je sudijsko veće ocenilo da - pravila jednostavno nisu dobra.

Što nas samo dovodi do sledeće brige: da li će posle ovakve presude Uefin finansijski fer plej preživeti? Ili će nove gazde moći da sipaju milione bez ograničenja? Tu trku retki bi izdržali.


tagovi

Mančester SitiPremijer liga

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara