Pelegrini i Fekir (© AFP)
Pelegrini i Fekir (© AFP)

Pravi se evropski Betis, umetnik Fekir u centru projekta, plan je Liga šampiona posle 17 godina

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.01.22. | 18:14

Još jedan potpis na „Viljmarinu“, koji svetluca pod komandom Manuela Pelegrinija

Morao je da dođe Manuel Pelegrini da bi talenat Betisovih fudbalera izbio na površinu. Svi su manje-više bili u Sevilji i pre dve godine, međutim, tek pod komandnom palicom čileanskog trenera zeleno-beli igraju kao nekad: atraktivno, na gol više, a i rezultatski su daleko bolji nego u vreme Gustava Pojeta, Kikea Setijena ili Rubija.

Pelegrini je pronašao „žicu“ mnogim fudbalerima, učinio ih boljim nego što jesu, omogućio da uživaju na terenu. Na polovini sezone klub sa stadiona „Benito Viljamarin“ je živ u svim takmičenjima: u prvenstvu je na poziciji koja vodi u Ligu šampiona (treće mesto), u Ligi Evrope je prošao grupu bez problema (naredni rival Zenit), stigao je i do osmine finala Kupa kralja (igraće gradski derbi za plasman u narednu rundu), što su zasluge pripisane nekadašnjem strategu Real Madrida, Mančester Sitija, Malage i Viljareala.

Izabrane vesti

U svakom od tih klubova imao je uspeh. I prepoznatljivost. Ima i u Betisu, zbog čega je pred kraj 2021. dobio poverenje uprave da nastavi posao, pod obrazloženjem da projekat „Plan“ produži do 2025. Taj novi ugovor predstavljao je inicijalnu kapislu da istim putem krenu i neki od najvažnijih igrača tog projekta. Malo pre Pelegrinija ugovore su produžili portugalski golman Rui Silva (do 2026) i „desetka“ Serhio Kanales (2026), odmah posle šefa struke to je učinio napadač Borha Iglesijas (2026), a u sredu i jedan od najreativnijih fudbalera aktulenog tima – Nabil Fekir.

Kup Španije, subota, 21.30: (2,70) Betis (3,10) Sevilja (2,75)

Francuz je produžio saradnju na dodatne tri godine, čime je budućnost vezao za Betis, u koji je stigao još 2019. iz Liona, potvrđujući da i njemu prija ambijent Andaluzije i da konačno liči na fudbalera koji je sa Francuskom na Mundijalu u Rusiji pokorio planetu.

Naš genije. Naš umetnik“, tim rečima su na „Viljamarinu“ proslavili novi ugovor, svesni da je aktuelna sezona lansirala Fekira u orbitu i da pod Pelegrinijevim instrukcijama igra fudbal života.

Betis je i u Evropi dobar (© Reuters)Betis je i u Evropi dobar (© Reuters)

Možda brojke to ne potvrđuju kao u slučaju nekih većih zvezda (šest golova, četiri asistencije), međutim, svako ko je gledao Verdiblankose video je magiju u nogama 28-godišnjeg veziste, o koju su se okoristili Huamni (prvi strelac tima, 11 golova), Kanales, Iglesijas, Vilijan Žoze...

Doživeo sam prelepe trenutke u Betisu tokom ove tri godine. Osetio sam šta znači sreća. Zaljubio sam se u klub, u grad i navijače. Govore mi da sam genije, a ja samo uživam u fudbalu. Došao je taj trenutak u kome sam napokon zadovoljan. Tačno je da sam proživeo sjajne stvari, međutim, želim više. Najbolje tek sledi“, skicirao je Nabil Fekir deo plana čiji je centralni oslonac.

Ove sezone na terenima La Lige samo su Realovi napadači Karim Benzema i Vinisijus Žunior, te Espanjolov Raul de Tomas češće šutirali na gol rivala, jedino je Bilbaov Iker Munijain podelio više ključnih pasova, nalazi se na visokom sedmom mestu po broju uspešnih driblinga, ujedno je i peti fudbaler koga najviše fauliraju u Španiji.

Za Betis je esencijalan. Baš kao što su Kanales i Iglesijas. I to neće biti kraj, predsednik Anhel Haro i sportski direktor Antonio Gordon Ruiz planiraju obnovu saradnje sa golmanom Klaudijom Bravom, vezistima Andresom Gvadradom i Viljemom Karvaljom.

Sve sa idejom da klub vrate u Ligu šampiona. Poslednji put ju je igrao od 2005. Manuel Pelegrini je u međuvremenu bio njen deo: sa Viljarealom, Malagom, Mančester Sitijem, Real Madridom. Red je i sa Betisom.


tagovi

Nabil FekirManuel PelegriniBetis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara