Stadion CSKA Sofije (©Wikipedia/Wiöldcard)
Stadion CSKA Sofije (©Wikipedia/Wiöldcard)

"Pravi" protiv "lažnog" CSKA u borbi za poslednju evropsku kartu

Vreme čitanja: 3min | pet. 31.05.24. | 11:35

CSKA i CSKA 1948 iz Sofije se sastaju ovog petka od 19 časova u baražu za plasman u Ligu konferencije

Ludogorec će ovog leta ponovo predstavljati Bugarsku u kvalifikacijama za Ligu šampiona, srpski trener Dušan Kerkez je sa Botevom iz Plovdiva osvajanjem kupa izborio plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, dok će Černo More kao vicešampion da igra kvalifikacije za Ligu konferencije. Ovog petka će Bugari dobiti i poslednjeg predstavnika na međunarodnoj sceni, videćemo da li će ih u najmlađem takmičenju UEFA predstavljati CSKA iz Sofije ili CSKA 1948, takođe iz Sofije.

Za 19 časova je zakazan početak finala baraža za Ligu konferencije. CSKA, onaj „pravi“, bez godine uz svoje ime, bio je treći u plej-ofu, dok je CSKA 1948 bio najbolji u konferencijskoj ligi, koju su igrali timovi koji su ligaški deo bugarskog prvenstva završili između sedmog i 10. mesta.

Izabrane vesti

Na prvi pogled deluje pomalo nepravedno da ekipa koja je zvanično završila prvenstvo na sedmom mestu predstavlja državu ispred timova koji su bili treći, četvrti, peti ili šesti, ali Bugari su uveli takav sistem takmičenja da bi duže vladala neizvesnost.

Zato, da bi CSKA i četvrtu uzastopnu godinu igrala kvalifikacije za Ligu konferencije danas mora da napravi korak više i savlada svog imenjaka pred domaćim navijačima. Barem je toliko FS Bugarske izašao u susret timu koji dolazi iz plej-ofa, igra se na njegovom stadionu.


19.00: (1,70) CSKA Sofija (3,50) CSKA Sofija 1948 (5,50)


Podsetimo, CSKA je pre desetak godina doživela finansijski krah i praktično bankrotirala. Javio je se tadašnji vlasnik Liteksa iz Loveča Griša Gančev i fuzionisao svoj klub sa najtrofejnijim bugarskim klubom, pri čemu je kupio grb i istoriju CSKA.

Međutim, pojavila se tada grupa ljudi bliskih klubu, koji su bili opozicija Gančevu. Nisu se slagali sa njim, smatrali su da samo putem bankrota mogu Armejci zaista da ozdrave i u julu 2016. godine su formirali svoju CSKA sa sufiksom 1948. Krenuli su od treće lige, a od 2020. igraju u eliti. Prošle sezone su umalo osvojili prvi trofej, u finalu Kupa Bugarske su izgubili od Levskog.

I pored toga, CSKA 1948 je prošlog leta debitovala u Evropi. Igrala je u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije i tamo dvaput izgubila od rumuskog FCSB (0:1 i 2:3).

Što se tiče „pravog“ CSKA, od promene vlasnika i konsolidacije Armejci su postali standardni na međunarodnoj sceni. Vezali su šest uzastopnih sezona u Evropi, 2020. su igrali u grupnoj fazi Lige Evrope, a sledeće sezone u grupnoj fazi Lige konferencije. Prošle sezone su eliminisani već u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije, od strane Sepsija sa ukupnih 6:0.

Podsetimo, posle prvog poraza od Rumuna (0:2) srpski strateg Saša Ilić je dobio otkaz. Kasnije ga je zamenio još jedan strateg rođen u Srbiji, Nestor Jevtić, ali je i on smenjen sredinom aprila, kada je postalo jasno da neće biti konkurentan u borbi za titulu. Član CSKA već dve godine je srpski fudbaler Lazar Tufegdžić, ali nekadašnji vezista subotičkog Spartaka je u ovom šampionatu zabeležio samo pet nastupa. Ukupno je na terenu proveo svega 95 minuta i za to vreme je postigao jedan gol.

Sezonu kraju će privesti Stamen Belčev, domaći trener, ali već je poznato da on neće voditi ekipu od leta sve i da danas savlada gradskog rivala i tako izbori evropsku vizu. Uveliko se spekuliše ko će mu biti naslednik, Gančev smatra da je neophodno da bude stranac, a prema najsvežijim informacijama najbliži klupi je turski strateg Irfan Buz, strateg drugoligaša Šanliurfe.

CSKA će tokom leta angažovati i novog sportskog direktora. Čeka se kraj sezone, pa će ga promovisati. Najverovatnije će to biti Metodi Tomanov, nekadašnji igrač ovog kluba.

CSKA je dvaput igrao protiv CSKA 1948 ove sezone i u oba navrata je trijumfovao. Sredinom septembra sa 2:0, a u martu sa 2:1.


--------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Marselj na Velodromu, Fajenord na De Kajpu ili možda Benfiku na Da Lužu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------


BUGARSKI BARAŽ ZA LIGU KONFERENCIJE – FINALE

Petak

19.00: (1,70) CSKA Sofija (3,50) CSKA Sofija 1948 (5,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Bugarska 1Liga konferencijeCSKA SofijaCSKA 1948

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara