Pravi muškarci ustaju čim padnu

Vreme čitanja: 4min | sre. 11.12.19. | 11:02

Konte sa skoro triput većom platom od Spaletija osvojio manje bodova u Ligi šampiona, ali je napravio značajne iskorake sa Interom u Seriji A

Promenio se trener, promenio se i deo igračkog kadra, a epilog je isti. Opet je Inter takmičenje u Ligi šampiona okončao u grupnoj fazi, međutim, površno bi bilo konstatovati da nije napravio značajne iskorake. Jesu navijači razočarani zbog propuštene šanse, kad im se osmina finala nudila kao na tacni, ali bez obzira na trenutni bol pošteno je primetiti značajne iskorake Nerazura u odnosu na isti period lane.

Decembra 2018. milanski velikan nije uspeo da savlada ni PSV iz Ajndhovena (1:1 na „Meaci“), ali sam povratak u elitni kup predstavljao je napredak posle šest godina bez najvišeg nivoa fudbala. I tad je ekipa bila u izuzetno zahtevnoj grupi (Barselona i Totenhem), pa je morala da se zadovolji samo Ligom Evrope, gde ju je tokom proleća eliminisao Ajntraht iz Frankfurta. Lučano Spaleti je na kraju sezone platio ceh, dobio je otkaz, angažovan je Antonio Konte i sa ulaganjima od 156.000.000 evra – što je skoro duplo više nego što je imao toskanski stručnjak na raspolaganju sezonu ranije – delovalo je da ima dovoljno argumenata da uradi više. No, pošteno je reći da ni on, poput Spaletija, nije imao sreće na žrebu, zapala mu je strašno jaka grupa, opet je Inter dobio Barselonu koja redovno završava ka prva u početnoj fazi, te Borusiju iz Dortmunda, večito spremnu da iznenadi – bilo u pozitivnom ili negativnom smislu – kao i ove jeseni sjajnu prašku Slaviju. Ispostavilo se da je taj početni remi sa Česima skupo koštao Italijane, jer bi mu dva poena iz septembra garantovala mirniju psihološku pripremu odlučujućeg duela. Pritisak u glavama, da moraju da se savladaju Katalonci, makar došli u rezervnom sastavu, bio ogroman teret Konteovim momcima.
Imali smo šanse da pobedimo Barselonu, ali nam je nedostajao završni udarac. Nemam šta da zamerim igračima, dali su sve od sebe, a čim smo primili drugi gol utakmica je bola gotova. Pogodak Fatija nas je ubio u pojam. Žao mi je navijača, jer su nas gurali od početka do kraja. Šteta, sve je moglo drugačije da se završi. Razočarani smo, težak je ovo udarac za nas“, priznao je posle eliminacije iz Lige šampiona Antonio Konte.

Izabrane vesti

Njegovi kritičari su odmah kao dokaz neuspešnosti posegli za platnim spiskom pređašnjeg i aktuelnog trenera Intera. Lučano Spaleti je godišnje zarađivao 4.000.000 evra i osigurao je osam bodova u Ligi šampiona, dok Antonio Konte računa na 11.000.000 evra bez bonusa, a uzeo je poen manje. Obojica su ispali pre kraja lakeldanrske godine i kad su se površno posmatrala stvarnosti ispalo bi da je Spaleti odradio bolji posao sa manje novca, međutim...

Prošle godine u ovo doba Inter je patio u prvenstvu. Bio je treći na tabeli, za Juventusom je zaostajao 14 bodova i Skudeto mu je bio nezamisliv, ispred njega je bio i Napoli. Sad je situacija dijametralno suprotna, jer je Kontepoznat kao ligaški trener – na istom uzroku utakmica lider Serije A, sa dva poena viška od Stare dame  i daleko boljim izgledima da pojuri prvu titulu još od Triplete Žoeza Murinja. Osim toga, prošlogodišnji tim je zavisio isključivo od Maura Ikardija, preostala desetorica su igrala za njega i ako bi Argentinac ustao na desnu nogu bilo bi sjajno, ali čim bi se probodio mrzovoljan Inter nije mogao da se sastavi. Ove sezone Nerazuri su gledljivi, igraju dopadljivije, imaju više raspoloženjih igrača, ne samo Lautara Martineza i Romela Lukakua, koji jesu prvi strelci tima, ali uživaju podršku Sensija, Vesina, čak i Brozovića.

I moglo bi lako da se desi da mu ispadanje iz Lige šampiona, koliko god trenutno bolno bilo, donese benefit, jer će mu fokus sad maksimalno biti na prvenstvu. Uostalom, sam Konte nikad ništa značajno nije uradio u elitnom evropskom kupu (sa Juventusom je pre šest i po godina dogurao do četvrtfinala, naredne sezone sa crno-belima iz Torina ispao kao i sad sa Interom u grupnoj fazi, sa Čelsijem se spleo već na prvom koraku eliminacionih borbi), tako da su možda i najvijači bili nerealni u očekivanjima, kad bivšem selektoru Italije ne ode na tako zahtevnom nivou fudbala.
Kad pogledamo ukupan učinak u grupi, zaslužili smo više. Kad ne dobijete na jednom koloseku ne preostaje vam ništa drugo nego da se prešaltate na drugi, zavrnete rukave i pomognete ovim momcima da rastu. Ovo će nam biti dragoceno iskustvo za predstojeće izazove. Moramo što pre da se vratimo na pobednički kolosek. Potrebno je da podignemo glave, jer je ekipa uradila značajne stvari u kratkom vremenskom peirodu. Rekao sam igračima da pravi muškarci ustaju čim padnu. Možemo da budemo samo jači posle ovoga“, dodao je Konte.

Posle svega, Interu bi trebalo da bude lakše da se koncentriše na Seriju A, da ne rasipa energiju na Ligu Evrope, da pokuša da prekine osmogodišnju vladavinu Juventusa. Možda će mu za to biti potrebno još koje pojačanje. Ako se za njega odluči Antonio Konte novac ne bi trebalo da bude problem, jer se publika vratila na tribine, pa je samo od prodaja ulaznica za meč sa Barselonom klub inkasirao 7.889.495 evra. Rekord italijanskog fudbala. I to mora da se poštuje.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara