Kreće sezona u Tadžikistanu! Nikola Lazarević sa lica mesta: Istiklol najjači, ali idemo po prvi Superkup u istoriji

Vreme čitanja: 5min | sub. 04.04.20. | 08:05

Danas u Dušanbeu šampion protiv vicešampiona za prvi trofej

Kada kažu da je Srbija jedan od najvećih izvoznika fudbalera u svetu – ne lažu. Čak i tamo gde se broj stranih igrača može izbrojati na prste jedne ruke, nađe se neki Srbin.

A, u Tadžikistanu – trojica. I to dvojica igrača i jedan trener. I što je posebno zanimljivo, danas kada kreće nova fudbalska sezona u toj azijskoj zemlji, utakmicom Superkupa između Istiklola i Hudžanda, sva trojica Srba će biti akteri.

Izabrane vesti

Na jednoj strani biće golman šampiona Istiklola Nikola Stošić, koji je već sedam godina u toj zemlji, ima pasoš Tadžikistana, pa se ni ne vodi kao stranac, a uz njega je i defanzivac Marko Milić. Na drugoj strani, na klupi vicešampiona Hudžanda sedeće Nikola Lazarević, trener iz Niša, koji je izgradio veliki ugled u Aziji. A, posebno kao osvajač duple krune pre četiri godine sa – Istiklolom!

Tadžikistan je Lazareviću postao drugi dom, s obzirom da mu je ovo treći boravak u toj zemlji, pa je samim tim pravi sagovornik za pitanje kako usred pandemije korone, dok lopta u maltene celom svetu stoji, sezona u nekadašnjoj republici Sovjetskog saveza – kreće.
Verovali ili ne, ovde nema još nijednog registrovanog slučaja korone! To ne znači da ga neće i biti, ali vlasti su se stvarno potrudile oko mera predostrožnosti, sve se prati, pa ako se prvi zaraženi pojavi, verujem da će se odmah sve zatvoriti. Zemlja funkcioniše normalno, ljudi idu na posao, saobraćaj kao svakog dana, ali prema preporuci vlade, fudbalske utakmice će se igrati pred praznim tribinama. Samo da vam predočim jednu stvar: pre dve nedelje je bio veliki praznik, koji proslavljaju u celom muslimanskom svetu. Kod nas na stadionu u Hudžandu je bilo 30.000 ljudi, među njima i predsednik države. Deluje malo čudno da se to organizuje u ovim danima, ali to samo pokazuje koliko u Tadžikistanu život teče normalno“, priča Nikola Lazarević iz Dušanbea za MOZZART Sport.

Fudbalska sezona u zemlji kreće danas utakmicom Superkupa u kojoj će prvak Istiklol dočekati vicešampiona Hudžand. Zanimljivo, biće im to drugi meč u samo mesec dana.
Igrali smo protiv Istiklola u prvoj utakmici grupne faze Azijskog kupa (AFC). Izgubili smo 2:0, ali ovog puta ćemo zaigrati drugačije, sa drugom postavkom igre i taktičkim zadacima. Potrudićemo se da ostavimo dobar utisak, a osvajanje trofeja bi bio ogroman uspeh, jer ga Hudžand nikada do sada nije uzeo. Ipak, Istiklol je favorit, najveći je, najmoćniji klub u zemlji, ima najbolje uslove, može da dovede najbolje strance. Ipak, potrudićemo se, nemamo šta da izgubimo“.

Nikoli je ovo treći mandat u Tadžikistanu. Poziv Hudžanda nije mogao da odbije.
Izazov mi je Azijski kup. Najviše zbog njega sam prihvatio poziv. Igrali smo kvalifikacije i prošli, ušli smo u grupnu fazu. Nekada se to takmičenje igralo u dve zone, istok i zapad, a sada je podeljeno po regionima, pa smo u istoj grupi sa Istiklolom. Odigrana je ta jedna utakmica, pa je sada i Kup u prekidu“.

Odmah sutradan posle Superkupa kreće prvenstvo Tadžikistana. Istiklol je favorit broj jedan za titulu, Hudžand se nada da bi mogao da iznenadi iz senke.
Liga je nekada, u doba SSSR-a bila na većem nivou nego što je sada. Istina, kreće se nabolje, sada je dosta otišla napred u odnosu na 2013. godinu kada sam prvi put došao. Klubovi se otvaraju prema strancima, sve je više inostranih igrača, najviše iz susednog Uzbeksitana, ali ima i dobrih Afrikanaca, Rusa, Ukrajinaca, a evo ima i Srba. U ligi je 10 ekipa, igra se trokružno. Istiklol je prvi favorit, a moj Hudžand svrstavaju u drugi red kandidata za titulu. Pored nas, tu je i CSKA Dušanbe, klub iz glavnog grada koji se odlično pojačao pred novu sezonu, a dobar tim ima i Regar-TadAZ. Vodiće se velika borba za prva tri mesta, pošto prvak ide sledeće godine, prvi put, direktno u Ligu šampiona Azije, a drugi i treći u Azijski kup“.

Kada je tadžikistanski fudbal u pitanju, gotovo sve se poslednjih godina vrti oko Istiklola. I Lazarević je bio njegov deo, 2015. je uzeo trofeje kao pomoćni, a 2016. duplu krunu kao glavni trener. I po završetku sezone je – otišao.
Uzeo sam trofeje, ali sam posle toga napustio klub. Privatni razlozi su bili u pitanju“.

Kada već idemo unazad, ne može čovek da se ne zapita kako nekog iz Srbije fudbalski put odvede u – Tadžikistan.
Sebe i dalje smatram neafirmisanom trenerom, koji ne može da mnogo bira ponude. Nemam taj luksuz. A, te 2013. godine sam stupio u kontakt sa Nikolom Kavazovićem, koji je tada bio selektor Tadžikistana i prihvatio sam da budem deo njegovog tima. Imponovalo mi je da budem deo reprezentacie jedne zemlje. Imao sam A licencu i znao sam u to doba da u Srbiji teško da mogu da dočekam šansu“.

I odjednom – Azija. Sve se okrenulo za 180 stepeni.
Trebalo mi je godinu dana da se adaptiram. Sve je drugačije, od kulture, ljudi, hrane... Drugi put, već, kada sam došao bilo mi je mnogo lakše, a sada se već osećam kao kod kuće“.

Otkriva Nikola da je zimus bio na korak od angažmana u Kini. Bio bi to ogroman korak napred.
Bio sam deo projekta koji je napravila Barselona, Đoan Laporta i Viktor Munjoz, koji su hteli da implementiraju njihov sistem u kineski fudbal. Taj projekat je bio sjajan, finansijski veoma moćan i sa zadovoljstvom sam bio njegov deo. Na kraju se Španci nisu dogovorili da se projekat produži, a ja sam dobio ponudu jednog kluba iz kineske druge lige. U oktobru smo se sve dogovorili, da dođem da budem pomoćni trener domaćem stručnjaku. Sve je bilo gotovo, trebalo je u januaru da se preselim. I odjednom je sve puklo. Tog Kineza su smenili, tako da je i meni angažman propao. Ali, ko zna šta nosi sutra“.

Možda povratak u srpski fudbal? Možda stigne neka ponuda?
Ne verujem. Mislim da tu za mene nema mesta. Nisam uspeo da uđem u sistem, pa samim tim gotovo da nema šanse da dobijem posao. A, naravno da bih voleo da radim u svojoj zemlji, da tu steknem ime. Prihvatio bih posao sa zadovoljstvom, ali nisam veliki optimista“, priznaje Nikola Lazarević.

Ko zna, možda trofej Superkupa Tadžikistana bude odsočna daska, preporuka za korak na više. Samo prvo da Hudžand uzme pehar iz ruku već viđenog pobednika Istiklola...

Foto: privatna arhiva

TADŽIKISTAN - 1. KOLO

Nedelja
13.00:  (2.25)  Kuktoš  (3.25)  Regar Tad-AZ  (3.05)
13.00:  (1.85)  Lokomotiva Pamir  (3.40)  Faizkand  (4.10)
13.00   (2.45)  Katlon  (3.15)  Istaravšan  (2.80)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara