Sonde Euklen u dresu Vikinga (©YouTube)
Sonde Euklen u dresu Vikinga (©YouTube)

Potpisao za rivala i razbesneo Vikinge: Prognan si iz tamnoplave uniforme

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.07.24. | 11:05

Mlada nada norveškog fudbala Sonde Euklen mora da se pomiri sa time da neće odigrati nijednu utakmicu do 2025. godine

Viking je klub koji je poslednju titulu osvojio 1991. godine, ne pripada kremu norveškog fudbala i na međunarodnu scenu je izašao samo šest puta u 21. veku. Pritom, samo je jednom, 2005. godine preživeo kvalifikacije i došao do grupne faze tadašnjeg Kupa UEFA. Bode/Glimt je novonastali velikan na Skandinavskom poluostrvu, osvojio je tri titule u poslednje četiri godine i na putu je da se na tron popne i u aktuelnom šampionatu. Prvenstveno zahvaljujući rezultatima Žute armije Norveška je došla u situaciju da će sledeće sezone imati dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Zato, iz ugla mladog norveškog fudbalera Sondea Euklena potez koji je napravio ovog leta potpuno je razumljiv.

Naime, ovaj 21-godišnji vezista Vikinga i povremeni omladinski reprezentativac Norveške, pomoću svog agenta Stajna Hofa je izdriblao klub čiju je kompletnu omladinsku školu prošao. Odugovlačio je sa potpisivanjem novog ugovora, a onda, kada je ušao u poslednjih šest meseci potpisao je predugovor sa Bode/Glimtom i postaće njegov član zvanično 1. januara 2025. godine.

Izabrane vesti

Iskoristio je čuveno Bosmanovo pravilo, da šest meseci pre isteka važećeg ugovora uspostavi dogovor sa drugim klubom. Ni prvi, ni poslednji koji je to uradio, ali potpuno je opravdano i to što su u Vikingu sada maksimalno uvređeni. Ostali su bez potencijalnog obeštećenja, a procenjuje se da su za Euklena mogli da uzmu oko 1.000.000 evra. Za norveški fudbal sasvim korektna cifra.

Vest o tome da će Euklen nastaviti karijeru u Bode/Glimtu otkrio je medijima sam igrač. Preciznije, njegov agent u izjavi za Netavizen.

Danas je Sondre Vikingov igrač, ali mogu da vam potvrdim da smo postigli dogovor sa Glimtom koji postaje važeći 1. januara. Taj dogovor je potpisan“, objasnio je Hof.


17.00: (2,75) KFUM Oslo (3,40) Viking (2,35)


Momentalno su se oglasili i iz Vikinga. Prvo sportski direktor Erik Nevland.

Naravno da smo razočarani, jer izgleda da je rešio da pređe u redove konkurenta u ligi i ne želi da nastavi napredak i ovo lepo putovanje sa nama u Vikingu“, kazao je Nevland.

Potom je on objasnio da to automatski znači da Euklen više neće biti u konkurenciji za prvi tim.

On je odigrao svoju poslednju utakmicu za Viking. Koristićemo samo igrače koji žele da budu u Vikingu. Odluka o Sondreu je doneta, iako nije nešto što on želi“, dodao je sportski direktor kluba.

Euklen već od srede nije bio na treninzima prvog tima. Po ugovornoj obavezi, moraće da se vrati kada se strast malo stiša, ali će verovatno u narednih pet meseci trenirati individualno.

Svoj bes zbog ovog poteza nije krila ni navijačka grupa Felt O, koja je poslala kratku poruku 21-godišnjem fudbaleru putem svog zvaničnog naloga na društvenim mrežama.

Navijali smo za tebe, a ti si nas izneverio. Cenili smo te, a ti si nas iznervirao. Zabranjeno ti je da ubuduće nosiš tamnoplavu uniformu“, poručili su mu navijači.

Pre svega ovoga Euklen je odigrao 11 od 12 prvenstvenih utakmica ove sezone za Viking. Postigao je dva pogotka, oba na susretu sa Hamkamom (3:0), a zabeležio je i jednu asistenciju protiv Stremsgodseta (1:0). Zbirno je podvukao crtu na 55 nastupa za prvi tim Vikinga, obeležena sa po tri gola i asistencije.


14.30: (2,10) Bode/Glimt (3,50) Bran (3,40)


Viking će dakle biti oslabljen ove nedelje od 17 časova, kada će gostovati novom prvoligašu KFUM-u u Oslu. Taj susret dočekuje na petoj poziciji na tabeli sa 22 poena, šest manje od drugoplasiranog Brana, a osam od lidera Bode/Glimta. Ponovićemo još jedno, najbolja dva tima na kraju sezone će igrati na leto 2025 kvalifikacije za Ligu šampiona.

Budući Eukenov klub takođe ove nedelje, od 14.30 časova, igra veoma važnu utakmicu. Ugostiće najvećeg konkurenta za titulu, Bran. Bode/Glimt ima dva poena više, ali je i odigrao meč manje u odnosu na Bran, tako da je svakako u prednosti.

U drugoj polovini maja Žuta armija je bila u rezultatskoj krizi, vezala je tri utakmice bez pobede (remiji sa KFUM-om 2:2 i Sandefjordom 1:1, te poraz od Hamkama sa 1:0). Ipak, prebrodila je tu krizu, u poslednja dva kola Bode/Glimt je bio bolji od Havesunda (1:0) i Sarpsborga (2:1), tako da je favorit protiv Brana.

Doduše, prošle sezone nijednom nije uspeo da savlada današnjeg rivala. Kod kuće je uzeo samo bod, isčupao je u finišu 2:2 golovima sadašnjeg igrača San Hozea Amala Pelegrina, dok je na Branovom terenu poražen sa 4:2.

Branu je mini-seriju od dva vezana trijumfa pre desetak dana prekinuo Stremsgodset. Izborio je na Branovom terenu 0:0.


------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


NORVEŠKA 1 – 13. KOLO

Nedelja

14.30: (2,10) Bode/Glimt (3,50) Bran (3,40)

17.00: (2,40) Hamkam (3,40) Tromse (2,95)

17.00: (2,30) Havesund (3,50) Sarpsborg (3,00)

17.00: (2,75) KFUM Oslo (3,40) Viking (2,35)

17.00: (1,50) Molde (4,10) Lilestrem (5,90)

19.15: (1,67) Rozenborg (3,90) Od Grenland (5,00)

Ponedeljak

19.00: (3,60) Kristijansund (3,45) Fredrikstad (2,05)

19.00: (1,80) Stremsgodset (3,60) Sandefjord (4,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Norveška 1Bode GlimtVikingSonde Euklen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara