Ismajli i Vlahović (AFP)
Ismajli i Vlahović (AFP)

Posle Vlahovića i Dovbika, pojeo i Lukakua: Albanac je rešenje za Juventus?

Vreme čitanja: 3min | pon. 21.10.24. | 12:12

Bivši štoper Hajduka prva meta da zameni Bremera

Empoli je mimo svih očekivanja prvih šest kola u Seriji A prošao bez poraza, da bi potom izgubio mečeva od Lacija i Napolija minulog vikenda. Ali ni tu ekipa Roberta Daverse nije razočarala. Protiv Rimljana je pala (1:2) u 84. minutu, dok je Napoli jedva slavio minimalcem.

Ono po čemu Empoli odskače u dosadašnjem delu sezone je defanzivni bilans. Posle Juventusa, imaju uz Inter najbolju odbranu u ligi. Primili su samo pet golova u osam kola. A valja podsetiti da su u tom periodu igrali protiv favorita kao što su Roma, Juventus, Lacio i Napoli. Učinak iznad svih očekivanja za mali klub kao što je Empoli.

Razlozi tako dobrog defanzivnog učinka su kolektivno dobra odbrana celog tima, taktika Roberta Daverse, golmanska eksplozija Devisa Vaskeza, ali ponajviše fantastične igre sezone albanskog štopera Ardijana Ismajlija.

Nekadašnji štoper splitskog Hajduka suvereno komanduje poslednjom linijom toskanskog kluba i dobija bitke sa najboljim napadačima lige. U pobedi protiv Rome je potpuno neutralisao ukrajinskog napadača Artjoma Dovbika. U remiju bez golova protiv Juventusa je spakovao u džep Dušana Vlahovića koji je imao samo jednu šansu na utakmici. Uprkos porazu od Napolija minulog vikenda, Ismajli je zaslužio sve pohvale. “Pojeo” je Romelua Lukakua kojeg je Antonio Konte morao da menja u 59. minutu.

Brojke ne lažu, a one kažu: Ismajli je dobio 80 odsto duela, 60 odsto duela u skoku, a napravio je samo četiri faula. Svaki od njih u ranim fazama utakmica protiv pomenute trojice napadača. U prevodu, ‘uzeo im je meru’ čim je krenulo i naterao ih da beže od njega u nastavku utakmica.

Ismajli je mnoge podsetio na Bremerov put od pre nekoliko godina. Brazilac je igrajući za Torino bio kriptonit za Vlahovića i najbolje napadače Serije A. Fantastičan u direktnim duelima. Time se i preporučio Juventusu koji ga je kupio. A upravo bi Ismajli mogao u januaru da bude zamena za Bremera. Brazilac je nedavno doživeo tešku povredu kolena i za njega je sezona najverovatnije završena.

Juventus svakako ima deficit štopera i ostao je samo sa Gatijem kao klasičnim štoperom. Tu su još Kalulu i Danilo koji nisu klasični štoperi, ali mogu to da pokriju. Neminovno je da će Stara dama u januru morati da izađe na zimsku pijacu i dovede štopera. Pominajo se Milan Škrinijar, ali njega diskvalifikuje ogromna plata od 9.000.000 evra koju ima u Pari Sen Žermenu.

Ismajli je znatno jeftinija opcija. Došao je u Toskanu leta 2021. iz Specije za samo 2.000.000 evra, a ugovor mu ističe na kraju ove sezone. To znači da će Empoli biti prinuđen da ga proda u januaru ako želi da inkasira neko obeštećenje. U suprotnom, igrač može na leto da ode kao slobodan.

Međutim, nije Juve jedini zainteresovan za Albanca. Pominju se i Inter koji traži dodatnu opciju u rotaciji, kao i Napoli čiji trener Konte jako ceni Isnajlija, a ima samo četvoricu štopera (Bonđorno, Marin, Rahmani, Žezus) što je malo za formaciju sa trojicom pozadi koju forsira trener Napolija.

Ismajli je jeftin, dobar, a nije star. Rođen je u Podujevu, počeo je karijeru u prištinskom klubu Koriku (nekadašnji Proleter), a onda sezonu proveo u Prištini. Tada je postao mladi reprezentativac Albanije i obezbedio transfer u splitski Hajduk. Potom se predomislio i prešao da igra za Kosovo. Tokom četiri godine u Splitu se još jednom predomislio i vratio se da igra za Alabiju čiji je reprezentativac i danas. Prešao je u Speciju i posle jedne sezone u Empoli gde danas igra fudbal života.


tagovi

Ardijan Ismajli

Obaveštavaj me

Juventus

Ostale vesti


Najviše komentara