©FK Novi Pazar
©FK Novi Pazar

Posle Bangladeša, Maldiva i Mongolije ponovo u Pazaru: Uvek je postojao neki crv koji me je terao da se vratim

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.03.23. | 15:04

Berber posle živopisnog perioda drugi put kraj Jošanice, uoči novih izazova ne skriva optimizam

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Novog Pazara) 

Posao koji je u Novom Pazaru počeo Vladimir Gaćinović, a posle Damira Čakara nastavio Aleksandar Stanković, umesto već viđenog Feđe Dudića trebalo bi kraju da privede Davor Berber. Povratnik na obale Jošanice i Raške, koji se prihvatio posla u jednoj od najturbulentnijih sedmica u superligaškoj istoriji kluba, troši šesti dan drugog mandata na raskršću "Oslobođenja", "Kosančićeve" i "Veljka Vlahovića".

Izabrane vesti

"Drago mi je da sam se vratio u grad koji sam zavoleo. Posebno me raduje što su ljudi prepoznali moj minuli rad i pružili mi šansu u trenutku kada je cilj izlazak u Evropu. Verujem da ćemo situaciju da rešimo na pravi način, na obostrano zadovoljstvo. Želim da zadržimo koninuitet dobrih rezultata i prestignemo Vojvodinu na petom mestu. Najbitnije je da čuvamo ugled kluba, da ne pravimo ishitrene poteze u svakom pogledu. Potrebno je samo da se fokusiramo na utakmice, da dajemo maksimum", počeo je Berber priču za Mozzart Sport.

Njegova fudbalska karijera bila je kratkog veka, ali stigao je da prođe omladinsku školu Partizana, u '77 generaciji Saše Ilića i Veljka Paunovića, kao i da 1996. godine sa BSK Batajnicom senzacionalnom pobedom sa 2:1 izbaci iz šesnaestine finala Kupa Srbije upravo "svoje" crno-bele, sa dvojicom bivših trenera Novog Pazara u postavi – Darkom Tešovićem i Damirom Čakarom. Potom epizoda u Mehelenu, povreda meniskusa, sezona u Slogi iz Doboja i odlazak u vojsku, koji je značio kraj fudbalske karijere u ranim dvadesetim. Na kasarnskim turnirima u Svilajncu dominirao je kao igrač, a tu je počela i trenerska priča.

"Pet godina sam proveo u čuvenoj omladinskoj školi Partizana, sve do prvog tima. Ostao mi je taj klub u srcu. Igrao sam i za veterane, kad god sam mogao. Drago mi je što je Igor Duljaj dobio šansu. Veliki je to klub, teško je. Stalno se očekuje da uzmeš duplu krunu i doguraš daleko u Evropi. Kod njih je kriza rezultata više nego igara, ali sve krize dođu i prođu. Što se trenerskog posla tiče, uvek mi se sviđala ta vrsta tenzije. Postoji pritisak, kao i svugde. To sam prevazišao, u ovom poslu sam već 23 godine. Dosta vremena proveo sam u Aziji, gde te plate i odmah traže rezultat. Prvi put kad sam preuzeo Pazar, ispadalo je šest klubova. Mi smo u tom momentu bili prvi iznad crte. Iskristalisala se ekipa, ušli smo u formu i dobili osam utakmica, uz remi i šest poraza. Malo je falilo da budemo u gornjoj polovini. I tada, na odlasku, rekao sam ljudima u pazarskom klubu da mogu da računaju na mene kad naprave ozbiljnu priču. Dve godine su prošle i ovde se skupila grupa najboljih igrača mnogo godina unazad. Sjajan niz od sedam pobeda ostvarili su kod Gaćinovića. I kasnije je održan visok nivo, što potvrđuje šesto mesto na tabeli".

Pre Novog Pazara imao je angažman na Maldivima, čime je nastavio da gradi ime u Aziji. Prethodno je radio kao klupski i reprezentativni trener u Bangladešu, Mongoliji, Bahreinu, Indiji, Omanu i Hong Kongu.

"Kad sam otišao na Maldive, bio sam kandidat za selektora muške reprezentacije. Ipak, izabrali su Frančeska Morijera, nekadašnjeg prvotimca Rome, Milana, Intera i Napolija. Realno, imao je mnogo bolju igračku karijeru od mene. Ja sam dobio zaduženje po pitanju razvoja fudbala. Radio sam kao fudbalski instruktor, edukovao trenere. Kao trener ženske nacionalne selekcije Maldiva, uključen sam u program Međunarodne fudbalske federecije (FIFA) za razvoj ženskog fudbala. Napravio sam dobre kontakte u FIFA. Na Maldivima su hteli da me zadrže i po isteku jednogodišnjeg ugovora. Ostao sam nekoliko meseci duže, ali uvek je postojao neki crv, koji me je terao da se vratim i dokažem u domovini. Bilo je pregovora i sa Slogom iz Doboja, pre Novog Pazara. Ovde sam došao srcem. Nadam se da nisam pogrešio".

U Pazaru je zatekao i neka dobro poznata lica Periše Pešukića, Numana Kurdića, Vahida Zimonjića, Danka Kikovića, Miloša Mijića i Bojice Nikčevića. Tu su još pre dve godine golobradi golman Almin Kahrimanović i sada teže povređeni Semir Alić sa tek navršenih 19 leta. Iz vremena provedenog sa Radoslavom Batakom u Nišu, prilično su sveža sećanja na Nenada Gavrića i Petra Đuričkovića.

"Oni su sad dve godine iskusniji, sa kontinuitetom igara. Ostali ih prate i uklapaju se u moj sistem. Igrali smo pre dve sezone visok presing, iako pod rezultatskim moranjem jer je svaki poraz uvodio u probleme. Dosta toga smo uspešno rešili. Dobili smo TSC sa Mladenom Krstajićem (2:1), ali smo protiv Vojvodine u Novom Sadu propustili tri šanse i primili gol posle loše komunikacije defanzivaca i golmana. Momci su prevazišli te dečje bolesti, pa sada žele u Evropu. Probaćemo da zadržimo borbenost, agresivnost i efikasnost. Imamo dobrog napadača Andriju Majdevca, kreativne Mijića i Đuričkovića. Tu su Nikola Bogdanovski i Miloš Filipović, Slobodan Rubežić i Milan Joksimović, sada i Filip Jović. U pitanju je grupa odličnih igrača, koji hoće da uče. Imali smo i vrhunskog čuvara mreže Filipa Kljajića, ali ispala je takva situacija da smo ostali bez njega. Sada je tu Lazar Slavković, golman sa lokala profilisan u Partizanovoj školi, koji uživa kući i dobija podršku. U opticaju je 30 bodova, a verujem da ćemo da osvojimo više od 15 i da će to da bude dovoljno za kvalifikacije Lige konferencija".

Novi debi na užarenoj pazarskoj klupi očekuje ga već u petak (19.00, Arena 1 Premium), protiv Mladosti u Lučanima u 28. kolu Mozzart Bet Superlige.

"Trenerima nikada dosta vremena za pripremu. Iskreno, najviše se pribojavam iskusnih igrača Mladosti spremnih da kazne svaku grešku rivala i trenerskog vuka Milorada Kosanovića, ali se uzdam u moje momke. Treba da se okrenemo sebi i sopstvenom maksimumu, iako imamo kadrovskih problema. Nadam se da će se povređeni i bolesni igrači brzo oporaviti, naša medicinska služba ulaže maksimalne napore. Svaki fudbaler nam je dragocen, pošto su oni jedna familija".

Tokom prvog trenerskog posla u Pazaru, znao je da formira jak blok u sredini, da zaigra sa jednim, ali ili dvojicom napadača od starta.

"Taktiku, uglavnom, određuju igrači. Mogu ja koliko hoću da gledam Pepa Gvardiolu i poželim da se, poput njega sa svetskim asovima, pokažem i ja kao veliki trener. Moram da budem realan i okrenem se onome što imam. Ovi momci su stabilni, kvalitetni za Mozzart Bet Superligu. Uostalom, šesti su. Svi bi voleli da imaju polivalentne fudbalere, spremne za više uloga. Kod mene je Kiković prethodnog puta nanizao četiri, pet vrhusnkih mečeva, asistirao i davao golove. Pred kraj je palicu preuzeo Semir Hadžibulić, moj sadašnji pomoćnik. Konstantno dobro su igrali Nikola Vlajković, kapiten u to vreme Jasmin Trtovac, Abdulaj Sise, napadač Almir Aganspahić, da ne nabrajam dalje", zaključio je Davor Berber, četvrti trener Novog Pazara u sezoni 2023/23.


tagovi

Davor BerberFK Novi Pazar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara