Portugalski Lester - ko stoji iza najambicioznijeg fudbalskog projekta na Pirinejima?

Vreme čitanja: 5min | uto. 24.09.19. | 18:00

Mada Famalisao neke više podseća na Vulverhempton...

U letnjem prelaznom roku u Portugaliji mnogi manji klubovi (izuzimamo Benfiku, Porto i Sporting) osvežili su igračke kadrove zanimljivim pojačanjima. Medi Taremi (Rio Ave) i Lukas Evanđelista (Gimarais) samo su neka od imena koja su se proslavila u Primeiri, a da nisu igrala za veliku trojku, tu je i poznati Marlos Moreno iz Portimonensea, kao i Brazilac Linkoln iz Santa Klare koji su dovedeni da ove timove učine konkurentnijima u trci sa bogatima s početka teksta.   

Ipak, niko od pomenutih klubova nije napravio pravu transfer revoluciju kao novajlija u ligi - Famalisao - koji je letos doveo čak 19 novih fudbalera. Taj potez ispostavio se kao potpuni pogodak, pošto je povratnik u elitu posle 25 godina i dalje neporažen na startu sezone, a ujedno je i lider Primeire nakon šest odigranih kola sa 16 bodova (pet pobeda i remi).

Izabrane vesti

Poslednji uspeh u nizu kluba simpatičnog imena koji asocira na fino, porodično okruženje, predstavlja trijumf nad Sportingom usred Lisabona sinoć od 2:1 u prvoj od serije teških utakmica koje će dati odgovor ima li simpatični klub snage da se pobije sa velikanima za titulu. Ovu ekipu u narednom periodu očekuju dueli i sa Portom i Bragom, a mediji u domovini već su počeli da ih porede sa Lesterom koji je čudesno osvojio šampionsku titulu u Engleskoj u sezoni 2015/2016.

Razlog je jasan, pojava novog i očigledno ambicioznog kluba mogla bi posle mnogo godina da probudi učmali portugalski klupski fudbal i razbije monopol koji suvereno drže Porto i Benfika.

Ruben Lameiras (10) i levi bek Senteljes (3)

Sa dve titule šampiona u drugoj ligi Famalisao je stekao reputaciju standardnog drugligaša koji je poslednji put igrao u najvišem rangu početkom 90-ih godina prošloga veka, i to samo četiri vezane sezone. Od tada pa do danas ovaj klub je prošao dugačak put, a dno je dotakao u sezoni 2008/2009. kada je ispao u četvrtu ligu i igrao utakmice sa rivalima iz regiona. "Pasje godine" trajale su poprilično, a tek 2015. plavo-beli iz gradića Vilja Nova de Famalisao na severu Portugalije ponovo su povratili status drugoligaša. 

Posle velike povratničke sezone koju su završili na šestom mestu, usledile su dve osrednje drugoligaške sezone (15. pa 14. mesto), ali je Famalisao i u tim danima polako pripremao teren za ovo što je izveo letos. Slično kao letos i prošle godine su promenili drastično igrački kadar i doveli 18 novih fudbalera. Otprilike u to vreme, negde u septembru 2018. godine, u klub je ušla i Kvantum Pasifik Grupa predvođena izraelskim biznismenom Idanom Oferom. Taj potez, plus dovođenje pojačanja, bio je jasna naznaka velikih ambicija koje taj čovek ima, a to je ne samo da se plasira u viši rang već da tamo proba da napravi konkurentan tim spreman odmah da se upusti u trku sa najboljima.  

Pasos Fereira je vodila trku za plasman u elitu na početku prošle sezone, ali je ona bila jako zanimljiva i neizvesna jer je u njoj učestvovao i ambiciozni Estoril koji je tražio brzi povratak u Primeiru. Prelomni momenat za Famalisao dogodio se u martu kada je posle serije od tri meča bez pobede klub povukao drastičnu meru i smenio trenera Serđa Vijeiru. Angažovan je nekadašnji trener Santa Klare i Akademike Karlos Pinto koji je u predstojećih osam kola doveo Famalisao do cilja.

To kockanje se isplatilo izraleskom gazdi, Pinto je pobedio na sedam utakmica i uveo tim u elitu, ali ga je sačekao šok jer nije dobio stalni posao. Gazda Idan Ofer nije želeo da ga nagradi i da mu produži ugovor već je posao poverio Žoau Pedru Sozi, nekadašnjem asistentu Marka Silve u Evertonu kojem je ovo prva samostalna sezona u karijeri na poziciji trenera prvog tima.

Žoao Pedro Soza u sredini

Ipak, posle promocije Famalisaa u Primeiru bilo je jasno da igrački kadar nije sposoban za pokušaj da se dostignu nove visine na znatno većoj, ali i težoj pozornici. Zato je letos dovedeno čak deset novih fudbalera na pozajmicu (što je najviše u čitavoj Primeiri). Čvrste veze sa Atletikom iz Madrida - Kvantum Pasifik Grupa ima 32 odsto udela u vlasništvu Jorgandžija - omogućile su im dovođenje Nehuena Pereza i Nikolasa Skjapasea koji su stigli sa Metropolitana.

Usponu novog portugalskog lidera doprineo je i engleski Vulverhempton odlukom da im pozajmi Roderika Mirandu, kao i da im za džabe da Pedra Gonsalvesa (jednog od glavnih igrača) sa kojim je raskinut ugovor na Mulinou. Famalisao je doveo tandem iz Brage (Fabio Martins i Žoao Neto) dok su iz Valensije na pozajmicu stigli mladi igrači Valensije Aleks Senteljes i mladi reprezentativac Srbije Uroš Račić.

Doveden je i bivši đak sa Mestalje Toni Martinez i to iz redova Vest Hema. Tu je i duo iz Benfike (Guga i Diogo Gonsalves), zatim Vana iz Porta, a egzotično pojačanje predstavlja i Englez Džoš Tajmon koji je stigao iz Stouka, na preporuku trenera Soze sa kojim je sarađivao u Halu svojevremeno.

Sva ova pojačanja su nesumnjivo značajno podigla kvalitet igračkog kadra Famalisaa, ali treba istaći i da su sva dovedena pod pokroviteljstvom jednog čoveka - Žorža Mendesa - koji sarađuje sa svim pomenutim klubovima. Prsti čuvenog fudbalskog superagenta u prošlosti su sporadično dovodili do uspeha klubova sa kojima je sarađivao kao recimo Vulverhemptona u Premijer ligi, i nema sumnje da je Famalisao na istovetan način privukao njegovu pažnju kao i klub iz Midlendsa koji se prošle sezone ustalio u najvišem rangu engleskog fudbala. 

Bez poraza u šest utakmica, sa pet pobeda i prednošću od jednog boda u donosu na Benfiku, veliki broj navijača ovog kluba može da uživa. I treba na svemu da zahvali Idanu Oferu i Kvantum Pasifik Grupi, posebno nakon što su nedavno uvećali većinski udeo u klubu sa 51% na 85%. Ta transakcija omogućila je da Famalisao ima veći budžet (najveći od klubova izvan velike četvorke), ali i otvorila polemiku da li i ostali klubovi iz donjeg doma treba da urade slično.

Za "male" klubove koji u aktuelnom trenutku nikako ne mogu da se upuste u trku sa Benfikom, Portom, Sportingom i Bragom, sam pogled na način na koji je Famalisao strukturiran sa novim gazdom trebalo bi da bude ohrabrujući podstrek da se adaptiraju na uslove. To bi portuglaski fudbal i ligu učinilo konkurentnijim. Čak i oni koji su na vrhu lanca ishrane, koji su prirodno potencijalno zanimljiviji kupcima, mogli bi da nalete na probleme u Evropi ukoliko liga ne postane kompetitivnija. I protiv toga se maleni Famalisao bori. 

Nacija od nešto više od 10.000.000 stanovnika sa bogatom fudbalskom istorijom, ima dobre šanse da stvori još jaču i konkurentniju ligu jednoga dana, a kada se to desi svi će reći da je Famalisao bio pokretač svega.

PRIMEIRA - 6. kolo 

Petak
Fereira - Aveš 2:1 (0:1)
/Tanke 59, Dijabi 82 - Žunior 26/

Subota
Belenenseš - Rio Ave 0:2 (0:1)
/Moreira 9, Dijego Lopez 57/

Moreirense - Benfika 1:1 (0:0)
/Sing 48 - Rafa Silva 85/

Nedelja
Žil Visente - Boavista 0:0 

Tondela - Gimaraeš 1:3 (1:3)
/Tavares 41 - Evanđelista 21, Duarte 25, Davidson 45+2/

Setubal  - Portimonense 0:0

Porto - Santa Klara
/Ze Luiš 15, Cezar Martins 41 autogol/

Ponedeljak
Braga - Maritimo 2:2 (0:1)
/Ruben 57ag, Paulinjo 78 - Meda 32, Bambuk 70/

Sporting - Famalisao 1:2 (1:0)
/Vijeto 25 - Lamerijas 55, Koates 88ag/

Foto: Reuters, Futebol Clube de Famalicao


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara