PORTUGALIJA: Kristijanov poslednji ples; predigra nagoveštava spektakl

Vreme čitanja: 6min | pet. 14.06.24. | 07:56

Posle rekordnih kvalifikacija Portugalci stižu u Nemačku kao jedan od favorita

U suzama je Kristijano Ronaldo završio klupsku sezonu. Bez trofeja je jedan od najboljih fudbalera svih vremena za godinu i po dana u Saudijskoj Arabiji, ali to ne mora ništa da znači kada su u pitanju njegove partije na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Za početak, protiv Turske, Češke i Gruzije.

Dobro je poznato sa koliko energije i emocija 39-godišnji napadač pristupa utakmicama nacionalnog tima, a 58 golova i 15 asistencija u 64 nastupa nisu mala stvar čak iako je reč o Al Nasru koji je daleko od nekog ozbiljnog evropskog nivoa fudbala. Ronaldo je i dalje sposoban da daje golove u kontinuitetu i kao neko ko će biti dodatno motivisan da se dokaže na svom (verovatno) poslednjem velikom takmičenju u karijeri svakako će predstavljati strah za protivničke odbrane.

Izabrane vesti

Biće ovo njegovo rekordno šesto učešće na evropskim prvenstvima. Na svakom od prethodnih pet upisao se u strelce, a ukupno gledano rekorder je kontinentalne smotre sa 14 golova. Iako se više ne kreće kao pre i nema brzinu kao kada je nosio dres Real Madrida, Ronaldo ima iskustvo i volju kao malo ko od ostalih 621 fudbalera koji će biti učesnici turnira u Nemačkoj.

"Igrač koji igra tako dobro za svoj klub u kontinuitetu, koji je uvek opasan po protivničku odbranu i sposoban da fizički stalno bude u top formi je igrač koji je nama potreban. Nismo pravili izbor na osnovu toga gde neko igra već smo pozvali 26 igrača za koje mislimo da su u ovom trenutku najbolji koje Portugalija ima", izjavio je Roberto Martines na temu najboljeg strelca (130) i fudbalera sa najviše nastupa (207) za portugalsku reprezentaciju, koji planira da igra i na Mundijalu 2026, ali kako će mu tada biti 41 godina pitanje je hoće li uopšte biti pozvan i sa kakvom ulogom.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

I novi selektor "evropskih Brazilaca" imaće dodatan motiv da se dokaže na ovom Evropskom prvenstvu. Katalonac koji je vrhunac igračke karijere imao na Ostrvu nastupajući za Vigan i Svonsi nije uspeo da realizuje očekivanja od belgijske zlatne generacije. Pod Martinesovim šestogodišnjim vođstvom ekipa koju su predvodili Eden Azar, Kevin de Brujne i Romelu Lukaku najdalje je stigla do bronze na Mundijalu u Rusiji 2018. Iako je na Svetsko prvenstvo u Kataru Belgija otputovala kao druga na FIFA rang listi, učešće je završila već u grupnoj fazi (iza Maroka i Hrvatske, ispred Kanade). Bio je to i poslednji turnir belgijske reprezentacije sa Špancem na klupi.

Turnir u Kataru nije ostao u lepom sećanju ni Kristijanu Ronaldu. Sa scene je otišao uplakan, nakon poraza Portugalije od Maroka u četvrtfinalu (0:1), ali želja da obriše tu sliku iz sećanja za njega će biti samo dodatna adrenalinska injekcija da zablista u Dortmundu, Lajpcigu i Gelzenkirhenu... Pa sve do Berlina.

Kristijano Ronaldo (©Reuters)Kristijano Ronaldo (©Reuters)

Saradnja Roberta Martinesa i Portugalaca počela je sjajno - rekordnim učinkom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. U 10 mečeva sa Slovačkom, Luksemburgom, Islandom, Bosnom i Hercegovinom i Lihtenštajnom osvojeno je maksimalnih 30 bodova, uz 36 datih i samo dva primljena gola.

Promena selektora koji je zamenio vremešnog Fernanda Santosa, s kojim je Portugalija osvojila EURO 2016, prijala je i Ronaldu. Kvalifikacije je završio kao drugi najbolji strelac sa 10 pogodaka, iz Romelua Lukakuka sa 14.

Martinesov Portugal igra ofanzivnije, pre svega konkretnije, nego Santosov, a pored Ronalda za golove su zaduženi Liverpulov Diogo Žota, PSŽ-ov Gonsalo Ramos i Milanov Rafael Leao, iz drugog plana vreba Žoao Feliks, dok u kreaciji glavnu reč imaju Bernardo Silva i Bruno Fernandes iz mančesterskih velikana. Da se naježiš.

DOĐI I UZMI ME!

Jako bitan šraf ove ekipe je defanzivni vezista Fulama Palinja, čije su presečene lopte tokom kvalifikacija u velikoj meri pomogle odbrani da bude na samo dva primljena gola. Važnu ulogu ima i Sportingov štoper Gonsalo Injasio. Iako su mu 22 godine, uspeo je da se ustali u startnoj postavi u tandemu sa Sitijevim Rubenom Dijasom i jedan je od šestorice predstavnika domaćih klubova. Možda se na spisku moglo naći i koje ime više - pre svih iskusni ofanzivac i kapiten Brage Rikardo Orta - s obzirom na to da su sva četiri vodeća portugalska kluba u prošloj sezoni dočekala proleće u Evropi (Porto - osmina finala Lige šampiona, Benfika - četvrtfinale Lige Evrope, Sporting - osmina finala Lige Evrope, Braga - plej-of Lige Evrope), ali je svakako utisak da Portugalci imaju jednu od najboljih generacija u novijoj istoriji. A imali su ih sijaset moćnih i do sada.

Član mnogih prethodnih sastava bio je čuveni štoper Pepe, koji je i danas tu, samo sa nešto drugačijom ulogom u ekipi - više savetničkom u svlačionici nego da doprinese na terenu.

Ako za Ronalda i postoji mogućnost da bude deo tima na Mundijalu u SAD, Kanadi i Meksiku, za Pepea je Evropsko prvenstvo u Nemačkoj definitivno oproštaj od reprezentacije, a vrlo moguće i od fudbala generalno.

Ugovor sa Portom mu ističe poslednjeg dana juna.

"Pepe je simbol ovog kluba, ali je njegov ugovor kompleksna stvar. Moramo dobro da sagledamo sve faktore kako bismo shvatili na koji način treba da reagujemo, a da nikako ne povredimo ili naljutimo Pepea. Moramo kroz razgovor sa njim da pronađemo najbolje rešenje. On je rekao da će u Nemačkoj osluškivati svoje telo kako bi mu to pomoglo da donese odluku", objasnio je novi trener Porta, Vitor Bruno.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Portugalci su apsolutni favorit Grupe F, u kojoj će se ekipe načekati s izlaskom na teren do utorka. Kako kvalitetom, tako i po iskustvu prednjače u odnosu na rivale. Ovo im je osmo uzastopno učešće na evropskim prvenstvima, a na svih prethodnih sedam prošli su grupnu fazu. Vrhunac je bio kada su 2016. u Francuskoj pokorili kontinent, dok su triput kroz istoriju zaustavljeni u polufinalu.

Od igrača iz šampionskog tima pre osam godina tu su Rui Patrisio, Pepe, Danilo Pereira i Kristijano Ronaldo, dok je većina igrača učestvovala u osvajanju Lige nacija za sezonu 2018/2019, a dosta njih se poznaje iz mlađih selekcija u kojima su zajedno igrali finala kontinentalnih smotri za uzraste do 17, 19 i 21 godine (Vitinja, Dalot, Gonsalo Ramos, Leao, Diogo Kosta).

► RONALDO NAJBOLJI IGRAČ EP - KVOTA 20.0

► PORTUGALIJA OSVAJA EP - KVOTA 8.50

Mrlju na fantastičan početak Martinesovog mandata donekle su bacili martovski poraz od Slovenije u Ljubljani (0:2) i nedavni od Hrvatske na domaćem terenu (1:2), ali bile su to pripremne utakmice za ono što sledi u Nemačkoj. Da su pouke izvučene pokazao je okršaj sa Republikom Irskom u kojem su Portugalci pored ubedljive pobede sa 3:0 odigrali veoma siguran meč, bez dramatičnih situacija u odbrani i sa brzim protokom lopte u napadu.

Posebno zadovoljan selektor može da bude izdanjem Kristijana Ronalda, koji je uz dva gola imao još nekoliko odličnih poteza i nesebičnih dodavanja za saigrače u situacijama koje je sam mogao da reši. Po običaju kada nastupa za reprezentaciju trofejni napadač pokazuje veliki entuzijazam, odražava se to na energiju celog tima.

Ako će turnir u Nemačkoj biti njegov poslednji ples, predigra je bila vrlo obećavajuća. Deluje da je Kristijano spreman za svoj poslednji spektakl na evropskom tlu.

"Ja sam zaljubljen u fudbal. Svaka utakmica za mene je posebna, a zamislite samo kako je kada igrate na Evropskom prvenstvu za Portugaliju. To je ostvarenje sna, baš kao kada sam imao 20 godina", izjavio je nakon pobede nad Irskom.

Pored Ronalda u strelce se upisao i Žoao Feliks. Nepoželjan je skupoceni napadač u Atletiko Madridu, koji nije uspeo da ga se reši pozajmicama u Čelsi i Barselonu, ali u portugalskoj selekciji Feliks ima svoju ulogu. Protiv Iraca je ona bila ispomoć Ronaldu kao nešto povučeniji drugi napadač, ali u Nemačkoj se očekuje da ipak počinje na klupi, dok bi prednost trebalo da imaju Rafael Leao i Bernardo Silva po bokovima u napadačkom trilingu sa Kristijanom.

Zahvaljujući fantastičnom individualnom kvalitetu koji ima na raspolaganju, Roberto Martines ima mogućnost da često kombinuje sastav. U kombinaciji sa dobrom taktikom to bi moglo da stavi Portugalce u prvi plan među favoritima za trofej evropskog prvaka.

EVROPSKO PRVENSTVO, GRUPA F

1. kolo, utorak, 18. jun

18.00: (1,80) Turska (3,50) Gruzija (4,70)

21.00: (1,55) Portugalija (4,00) Češka (6,25)

2. kolo, subota, 22. jun

15.00: (4,70) Gruzija (3,50) Češka (1,80)

18.00: (6,00) Turska (4,00) Portugalija (1,57)

3. kolo,sreda 26. jun

21.00: (2,90) Češka (3,45) Turska (2,55)

21.00: (10,0) Gruzija (5,50) Portugalija (1,30)



tagovi

reprezentacija PortugalaEURO 2024Kristijano RonaldoRoberto Martinez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara