U Liverpulu zauvek legenda, a sada? (©Reuters)
U Liverpulu zauvek legenda, a sada? (©Reuters)

Ponovo radi Jirgen Klop! Tamo gde ga niko nije video

Vreme čitanja: 3min | sre. 09.10.24. | 09:05

Bild javlja da će harizmatični Nemac fudbalski život nastaviti u Red Bulu

Enfild je esencija fudbala, a klupa u Liverpulu čist prestiž. I obaveza toliko teška da čoveka cedi kao krpu. Jirgen Klop je svejedno izdržao devet godina pre no što je u januaru objavio da jednostavno nema snage da nastavi i posle leta. I onako usput procedio da jedno godinu dana neće raditi ništa, a posebno ne kao trener. Međutim, teško je kad si preopterećen, a nije lepo ni kada nemaš ama baš nikakve obaveze i radnik kakav je Klop je po svemu sudeći shvatio da mu je vreme za povratak.

Tamo gde ga baš niko nije očekivao. Jer tiražni Bild, koji jeste žuta novina, ali i te kako precizna sa informacijama, tvrdi da će Klop ubuduće raditi za Red Bul.

Izabrane vesti

Ne Red Bul Salcburg, niti RB Lajpcig, već direktno za kompaniju Red Bul. I ne kao trener, već na funkciji “Global Head of Soccer“ što bismo mogli da prevedemo otprilike kao globalni šef fudbalskih operacija.

Šta bi to zaista podrazumevalo? Bild piše da nije u pitanju svakodnevan posao, ali da bi Klop vreme uglavnom provodio u avionu i doprinosio iskustvom, znanjem, mrežom kontakata i harizmom naravno. Učestvovao bi u pravljenju strategije razvoja, analizirao i nadzirao transfer politiku, savetovao trenere kako bi oni postajali sve bolji, a to je u Red Bulu vrlo važno.

Još kad se setimo da Red Bul pod šapom ima šest klubova – Lajpcig, Salcburg, Lids, Njujork, brazilski Bragantino i Omiju u Japanu – shvatamo da to baš i nije tako lagan posao, šta god Klop radio počevši od 1. januara 2025. kada će zvanično i početi.

To što je iskoračio iz trenerskih voda sasvim je očekivano. U Majncu je počeo još 2001, zatim je od 2008. do 2015. vodio Borusiju Dortmund, posle i Liverpul, bio je prvak Evrope, Bundeslige, Premijer lige i teško da ima više motiva.

Ni klub, ni neka reprezentacija godinu dana. To mogu da obećam. Naravno da ću u jednom trenutku nešto da radim, previše sam mlad da bih samo igrao padel i družio se sa unucima. Možda ću pronaći nešto drugo“, govorio je Klop kada je letos odlazio iz Liverpula.

Red Bul zaista nudi pregršt mogućnosti, jer to je jedan od najuređenijih sistema u svetu sporta, ne samo u fudbalu. Uostalom, Klopa je udicom “namamio“ Oliver Minclaf, izvršni direktor projekata i investicija i čovek koji vodi brigu ne samo o svim fudbalskim klubovima, već i o timu u Formuli 1.

Klop će se držati fudbala i makar bio i samo reklamno lice ne sumnjamo da će naći šta da radi. Samo što izbor kluba – koliko god bio logičan – jeste prilično iznenađujuć. Jer još kad je birao Liverpul Klop ga nije birao zbog moći ili novca – u to vreme i moći i novca bilo je više na drugim mestima – već zato što je u pitanju Enfild, klub sa ogromnom tradicijom i navijačima koji zaista drhte dok pevaju “You’ll Never Walk Alone“.

Red Bul nema ništa od toga. I njihova je logika sasvim jasna. Klop će im sigurno doneti znanje, iskustvo, sve to. Ali iznad svega, Klop bi mogao da presudno utiče da fudbalska planeta konačno prihvati sve Red Bulove sekcije kao stvar sadašnjosti i da ih više ne oslovaljava kao “plastične klubove“.

Kako piše Bild, odluka bi mogla da bude obznanjena već koliko danas.


tagovi

Jirgen KlopRed Bul SalcburgRB Lajpcig

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara