Kristijan Borha (©Reuters)
Kristijan Borha (©Reuters)

Ponoćni Klasiko koji to nije, i u njemu Borha

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.11.20. | 23:18

Barselona iz Gvajakila domaćin LDU Kitu u najintrigantnijem duelu 4. kola druge faze prvenstva Ekvadora

Dvoboj, tačno u ponoć. Susret koji definitivno privlači najveću pažnju u okviru 4. kola ekvadorske Primere, ili zvanično Lige Pro. U Gvajakilu, na obali Pacifika i najvećem stadionu u Ekvadoru, najtrofejniji nacionalni klub ugostiće najuspešniji klub ove južnoameričke države na internacionalnoj sceni. Idoli Astiljera protiv Kralja kupova, Barselona protiv LDU Kita.

U dosadašnjem toku šampionata uz sve tri pobede, sa pet postignutih i bez primljenog pogotka Barselona iz Gvajakila trenutno se nalazi na čelnoj poziciji, što klubu takvog renomea i pristaje. Puleni Fabijana Bustosa na svom monumentalnom zdanju Isidro Romero Karbo stadionu dočekuje LDU Kito, prvoplasiranu ekipu iz prethodne faze šampionata.

Izabrane vesti

Iako dueli ovih klubova zvanično ne predstavljaju Klasiko, po svim osnovama ga zavređuju. I, ne bi bilo iznenađenje da se u svom tom "ludilu" koje ispunjava tamošnji latino svet, u skorijoj budućnosti stvori jedno magično ime okršaja po kome će biti prepoznatljiv. Liga Deportiva Universitaria de Kito, skraćeno LDU de Kito ili najprepoznatljiviji samo kao Liga de Kito, po broju nacionalnih titula ne spada čak ni među prva tri kluba po uspešnosti. Sa osvojenih 11 nalazi se tek na četvrtom mestu, iza El Nasionala (13), Emeleka (14) i već pomenute Barselone (15). Ali, ima ono što klub koji želi da bude fudbalska sila mora da poseduje - internacionalnu titulu, odnosno pehar kontinentalnog šampiona. Te 2008. godine, Bela četa predvođena sa klupe argentinskim magom Edgardom Bauzom, podigla je pehar Oslobodioca Amerike, posle jednog od najluđih finalnih dvomeča koje je Južna Amerika imala prilike da prati.

Barselona jeste najtrofejniji klub Ekvadora sa 15 osvojenih titula, ali gorak ukus izgubljenih finala u Libertadoresu 1990. i 1998. godine ostaje svaki put kada se susretnu sa ekipom iz svoje države koja je jedina u tome uspela.

Barsa u večerašnji meč ulazi sa nešto slabijom odbranom, pošto je standardni levi bek Mario Pineida pocrveneo na prethodnom susretu sa Portovijehom. Što se tiče ostalog igračkog kadra, može se reći da osnovu ekipe čine domaći mladi igrači, kao i pojedini povratnici iz meksičke MX Lige. Tu su i dva glavna kreativca, Gabrijel Markez i Urugvajac Bruno Pinjatares.

Što se tiče redova LDU-a, verovatno najveću pažnju privlači ime Kristijana Borhe, nekadašnjeg napadača Crvene zvezde, koji već neko vreme nosi dres ekipe iz glavnog grada. Borha je vodeći strelac lige sa 15 pogodaka, dok je u drugoj fazi takmičenja tri puta pogodio metu. Ipak, glavnu ulogu organizatora igre u ekipi Pabla Repeta, čini Žunior Sornoza. Brzonogi i veoma spretni vezista protekle četiri sezone proveo je u brazilskim klubovima Fluminenseu i Korintijansu, što je definitivno bio period karijere u kojem je poboljšao kreatorske sposobnosti.

Do danas susret između ova dva kluba igrao se 85 puta, od toga LDU je bio uspešniji sa 35 pobeda, naspram 25 Barselone, baš koliko je bilo i nerešenih ishoda. U poslednjih deset okršaja Barsa je ostvarila dva trijumfa, dok je LDU slavio u četiri navrata, a četiri puta susret je završen bez pobednika.

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ

EKVADOR 1, DRUGA FAZA - 4. KOLO

Subota

Deportivo Kuenka – El Nasional 0:0

Mušuk Runa - Tehniko Univerzitario 0:1 (0:1)

Delfin - LDU Portovijeho 4:2 (2:1)

Univerzidad Katolika - Independijente Valje 3:1 (1:0)

Nedelja

Univerzitad Katolika - Independijente Del Vale 3:1 (1:0)

Orense - Olmedo 2:1 (0:0)

Aukas - Emelek 1:1 (0:1)

23.55: (2,15) Barselona (3,20) LDU Kito (3,30)

Utorak

00.30: (1,55) Makara (3,70) Gvajakil Siti (6,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1LDU KitoBarselona Gvajakil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara