Dominacija Marka Vešovića i poruka iz Poljske: Superliga je dosadna! Prvo izgradite stadione

Vreme čitanja: 5min | uto. 25.02.20. | 19:40

„Na beogradskom večitom derbiju baklje gore na sve strane, navijači provociraju jedni druge, za razliku od Poljske gde je sve mirnije, kulturnije“, kaže najbolji igrač 23. kola Ekstraklase

Usamljena Legija na čelu tabele, a Marko Vešović igrač kola u Poljskoj. Ne može biti bolje za reprezentativca Crne Gore, koji je započeo treću godinu u Varšavi. Deluje da se, kao i svi u klubu, zainatio da slavnom klubu vrati titulu.

Legija je u subotu uzela meru Jagjeloniji, istog dana je Krakovija izgubila od šampiona Pjasta, pa je osvajač 13 titula državnog prvaka stekao tri boda prednosti pred veliki derbi sa najvećim i jedinim pravim izazivačem predstojećeg vikenda na svom stadionu. A na utakmici sa Jagjelonijom Vešović je „pokidao“ i prema svim parametrima bio najbolji pojedinac minulog vikenda u Poljskoj.

Izabrane vesti

Statistika pokazuje da je dobio 13 od ukupno 16 duela, pritom 12 od 15 na zemlji, pokušao i uspeo sva tri dribliga, a od svih igrača u polju osvojio je najviše lopti. U ukupnom zbiru ostvario je 414 indeksa poena na osnovu parametara Instat idenksa, platforme koja meri pojedinačni učinak svakog fudbalera. I izdominirao, jer je u idelanom timu 23. kola Ekstraklase prvi sledeći njegov saigrač Mateuš Vjateska sa 361 poenom.

Sjajan šlagvort tamošnjim medijima da ga okupiraju i pretresu razne teme. Čak i škakljive, pa ga tako u jednom trenutku opširnog intervja za navijački portal legija.net pitaju da li mu se više sviđa srpsko ili crnogorsko prvenstvo. Momak iz Podgorice nije se dao, veštim diplomatskim driblingom je pronačao način da prebaci loptu na drugu stranu terena.
Teško pitanje. Bez dobrog odgovora, jer se tiče politike. Kkako god da se izjasnim jedna strana će će osećati uvređenom“, uzvraća Vešović, mada pojašnjava. „Ako bih morao da biram, na primer, između Partizana i Crvene zvezde, opredelio bih se za moj bivši klub. Iz razloga što sam za crveno-bele navijao od malena, poput cele moje familije. Zvezda je najveći klub na Balkanu. Dinamo iz Zagreba jeste veliki, Partizan redovno učestvuje u evropskim kupovima, ali igranje u Zvezdi je san svakog dečaka. Stvar prestiža. Reč je o klubu koji je osvojio Kup evropskih šampiona, klub sa najboljim uslovima za razvoj fudbalera, sa najboljim navijačima“.

Vešović je za crveno-bele igrao tri i po godine. Za to vreme osvojio je samo jedan pehar Kupa Srbije, ali se s pijatetom seća vremena provedenog na Marakani, za koju je emotivno vezan porodičnim nitima.
Otac me je odveo na večiti derbi kad sam imao deset ili 11 godina. U to vreme bilo je baš teško nabaviti ulaznice za utakmicu sa Partizanom. Kad ste u Zvezdi, svaki meč možete da izgubite osim večitog derbija. Taj susret ne može da se poredi ni sa jednim u poljskom prvenstvu, jer je atmosfera neverovatna. Slično je kad se sretnu Legija i Leh, ali je ambijent na Marakani poseban. Naročito što na derbiju ima navijača oba kluba, baklje gore na sve strane, navijači provociraju jedni druge, za razliku od Poljske gde je sve mirnije, kulturnije“.

Teško da će se baš svi saglasiti sa Markovim rečima, posle slika i snimaka nasilnog ponašanja baš pristalica njegove Legije na evropskim gostovanjima, ali to je već teren huliganizma. Nije da ga nema i u Beogradu, ali...
„Neprestani rat, bilo da se fudbal igra u parkovima, na ulici, u školskim dvorištima. Isto je i kod odraslih, jer je tradicija derbija duboko ukorenjena. I ovde u Legiji ima peckanja, trener Aleksandar Vuković kao veliki partizanovac stalno me provocira“.

Bio je januar 2018. kad je Marko Vešović stigao u Legiju. Ima s kim da proćaska, jer mu je osim šefa struke saigrač nekadašnji prvotimac Partizana, Ivan Obradović. Do letos je delio svlačionicu sa Miroslavom Radovićem. A i srpska kolonija u Ektraklasi sve je brojnija.
Poljska liga je jača od srpske, fudbaleri su spremniji, uvek daju 100 odsto, svaki protivnik je opasan, tako da morate da date sve od sebe na svakoj utakmici. Ekstraklasa je baš dobra, jaka. Jedino što mi ovde nedostaje je što nema klubova koji redovno učestvuju u UEFA takmičenjima. U Srbiji, pak, ako Zvezda igra sa ekipom iz donjeg doma tabele zna se da će da dobije i to ubedljivo. Više ne gledam srpsku ligu. Nemam vremena, a i nije mi baš nešto atraktivna. Potrebno je najpre uložiti u stadione, kako bi se omogućilo ljudima da dolaze na utakmice. Zasad je liga pomalo dosadna“.

No, to ne bi sprečilo Marka da pohrli na stadion, kad mu obaveze budu dozvolile, da gleda klub u kome se afirmisao i uživo isprati okršaj Crvene zvezde i Partizana.
Oduvek sam želeo da osetim atmosferu na tribinama, jer sam stalno bio na terenu, kao igrač. Nikad ranije nisam bio gledalac, niti je moja porodica za tu opciju, pošto je suviše opasno“, zaključio je 28-godišnji desni bek.

CELA HRVATSKA JE NAVIJALA ZA NAS

Otkako je leta 2010. napustio Budućnost, Marko Vešović je gradio karijeru u Srbiji, Italiji, Hvratskoj i Poljskoj. Osvrnuo se na period kad je, posle Crvene zvezde, stigao u Seriju A kao slobodan igrač.
„Potpisao sam ugovor na tri i po godine, ali jedva sam igrao, jer sam u tom trenutku bio mlad, a trener je forsirao starije igrače. Prosečna starost ekipe bila je oko 31 godine. Teško mi je bilo u Torinu, želeo sam da odem, nadao sam se da će neko da me pozajmi. U početku sam se nadao da će mi Torino biti klub na duge staze, ali je ispalo dugačije, jer se ne odvija uvek sve po planu. U to vreme su igrali Mateo Darmijan, pa Bruno Perez, koji je kasnije potpisao za Romu, pa Molinaro... Za mene je to bila kosmička konkurencija. Dao sam sve od sebe, trenirao naporno, odigrao tri utakmice, dobio dobre ocene, ali sam se brzo preselio na klupu. U tom trenutku Torino je forisrao sistem 3-5-2, mene su pokušavali da stave na krilo, ali mi je nedostajao ritam. Nisam želeo da se pretvaram kako bi ta pozicija odgovara, pa sam otišao u Rijeku“.

Ispalo je da je izvukao džek-pot, klub sa Rujevice je osvajanjem duple krune 2017. prekinuo dominaciju Dinama hrvatskim fudbalom.
Bili smo izvanredni. Cela država nas je podržavala, pošto su Dinamove pobede postale dosadne. Zanimljivo je da su navijači Hajduka, iako im je Dinamo najveći rival, podržavali Zagrepčane, jer nismo želeli da Rijeka postane prvak. U pitanju su bili neki neraščišćeni računi iz prošlosti“, podseća Marko Vešović.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara