Flamarion (©Wikipedia)
Flamarion (©Wikipedia)

Podno Lovćena je bio prosek, ali ispod Kavkaza niže trofeje

Vreme čitanja: 3min | sre. 29.06.22. | 12:41

Brazilski fudbaler Flamarion predvodi Dinamo Batumi ka tituli u Gruziji, a od njega će se očekivati najviše večeras od 19 časova u derbiju šampionata

Nesvakidašnji životni put prešao je nekadašnji omladinac Palmeirasa Flamarion Žovinjo Filjo da bi dostigao fudbalske uspehe. Umesto da karijeru gradi u domovini, on je rešio da krene retko gaženim putem, preko Cetinja, Volgograda i Batumija. U Gruziji se skrasio, sada već 25-godišnji vezista je čak dobio i tamošnje državljanstvo, što je donekle i očekivano s obzirom na to da je postao zvezda lige. Flamarion ove godine predvodi Dinamo Batumi ka tituli, drugoj uzastopnoj, a možda i ključna utakmica za taj cilj na programu je večeras od 19 časova, kada će u goste doći Dinamo iz Tbilisija.

U ovom momentu, posle 19 kola, razlika između dva Dinama na tabeli je šest poena. Naravno u korist Batumija, koji je pored Flamariona nekoliko meseci imao još jedan “iks faktor” u liku Hviče Kvarachelije, koji je zbog rata u Ukrajini napustio Rubin pre vremena i dane do transfera u Napoli provodio u matičnom Batumiju. Kvarachelija je međutim već otišao na pripreme u Italiju, ostavivši iza sebe kapital stečen kroz osam postignutih golova, a sada je na "Super Žoviju" da završi započeto.

Izabrane vesti

Odlično mu ide, Brazilac je i pored prisustva najboljeg gruzijskog fudbalera uspeo da se izdvoji na čelu liste strelaca, do sada je postigao 13 golova i zabeležio četiri asistencije. Direktno je golovima doprineo u poslednje dve pobede Dinama, jednom je bio strelac protiv Torpedo Kutaisija (4:0) pre osam dana, a zatim je dao dva gola protiv Bolnisija (3:0) prošle nedelje.

Velika je šteta po Lovćen što je Flamarionu trebalo malo više vremena da se navikne na evropski fudbal. Kada je došao iz Palmeirasa 2016. godine nije odmah počeo da pravi razliku, posle svega nekoliko meseci, sedam odigranih mečeva i dva postignuta gola otišao je iz Crne Gore.

19.00: (1,85) Dinamo Batumi (3,35) Dinamo Tbilisi (4,10)

Pokupio ga je Dinamo, tada drugoligaš, a vremenom se ustalio u prvom timu i izrastao je u lidera ekipe i najzaslužniji je za povratak u elitu. Čak se u jednom momentu izborio i za pozajmicu u Rusiji, igrao je u sezoni 2020/2021 za Rotor u Premijer ligi (postigao četiri pogotka), da bi se prošlog leta ipak vratio u Dinamo. Bio je tada na pregovorima sa Astanom, ali Kazahstanci i Brazilac se nisu našli na istim talasnim dužinama, pa je on ostao u Gruziji.

Za sada, zbiran učinak Flamariona u Batumiju su 38 golova i 17 asistencija na 107 mečeva. Osvojio je pomenutu titulu prošle godine, a u sezoni 2019/2020 je bio najbolji strelac gruzijskog šampionata sa 17 datih golova.

Prošle sezone je Dinamo Batumi igrao u kvalifikacijama za Ligu konferencije, odakle je eliminisao Tre Pene i BATE Borisov, pre nego što ga je posle produžetaka savladao Sivas. Flamarion samo Turcima nije uspeo da zatrese mrežu, može se reći da je zato gruzijski predstavnik i eliminisan.

Sada će Dinamo imati bolju priliku da se domogne grupne faze nekog evropskog takmičenja. Igraće prvo kvalifikacije za Ligu šampiona, a rival kroz nedelju dana biće mu Slovan iz Bratislave. Osim Flamariona, protiv Slovaka će mu adut biti i bivši defanzivni vezista Partizana i Inđije, Milan Radin, dok je Stefan Denković dogovorio transfer u Dečić, pa će napustiti tim.

No, pre toga mora da se razmišlja o derbiju protiv imenjaka. Dva Dinama su se već sastala dva puta ove eszone, prvi meč u Batumiju je završen pobedom domaćina sa 3:0 (Flamarion dao dva gola i asistirao Bidzinašviliju kod trećeg pogotka), dok su 3. maja u Tbilisiju odigrali 0:0.

GRUZIJA 1 – 20. KOLO

Sreda

15.30: (3,20) Torpedo Kutaisi (3,20) Dila Gori (2,20)

16.00: (3,10) Gagra (3,00) Saburtalo (2,35)

19.00: (1,85) Dinamo Batumi (3,35) Dinamo Tbilisi (4,10)

Subota

16.00: Bolnisi – Telavi

16.00: Samgurali – Lokomotiva Tbilisi

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Gruzija 1Flamarion Žovinjo FiljoDinamo BatumiDinamo Tbilisi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara