Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Počinje najkomplikovanije fudbalsko takmičenje u Evropi

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.07.24. | 10:16

Kup Rusije će se i ove sezone igrati po istom sistemu kao prethodne, sa „putem Premijer lige“ i „regionalnim putem“ koji će se spojiti tek u Superfinalu 1. juna 2025. godine

Godine bez evropskih takmičenja zbog sankcija UEFA i nešto rasterećeniji kalendar najboljih klubova Fudbalski savez Rusije je iskoristio da napravi revoluciju u fudbalu na Starom kontinentu i isproba sistem takmičenja koji do sada nije viđen u ovom sportu. Prethodna dva izdanja Kupa Rusije pokazala su se kao interesantna, eksperiment je uspeo, pa će se i ove sezone igrati po istom sistemu.

Oni koji prate ruski fudbal već sve znaju, a i ljubitelji bejzbola, kriketa i esporta su se takođe već susretali sa sličnim kosturima. No, za one kojima takmičenje nije najjasnije ponovićemo još jednom u susret početku nove sezone, zakazan za ovaj utorak od 15 časova kada će se sastati niželigaši 2Drots i Strogino iz Moskve.

Izabrane vesti

Za razliku od Španije ili Nemačke, gde je najnormalnija, čak i najpoželjnija stvar da u 1. kolu niželigaši iz amaterskih rangova igraju protiv najjačih klubova, Rusi su se opredelili za potpuno drugačiji put. Oni su razdvojili u potpunosti prvoligaše od ostatka fudbalskih klubova, napravivši dva kostura.

Takozvani „put Premijer lige“ je organizovan kao takmičenje po grupama. Svih 16 prvoligaša je raspoređeno u četiri grupe od po četiri ekipe, u kojima će se odigrati šest kola. Kada se svih šest odigra najbolje dve ekipe će izboriti plasman u narednu fazu, najlošiji timovi će biti eliminisani, dok će se četiri trećeplasirane ekipe preseliti u „regionalni put“.


20.00: (1,28) Zenit (5,00) Fakel (10,0)


E tu dolazimo do komplikacija…

Naime, regionalni put je osmišljen da se igra kao starinsko kup takmičenje. Igra se na klasične eliminacije, sa po jednom utakmicom za koju je domaćin određen na žrebu. Klubovi iz najnižih rangova, poput medijskog tima 2Drotsa i Strogina kreću od prve runde, a još 39 ekipa iz trećeg i četvrtog ranga će im se pridružiti od 2. kola, dok su drugoligaši slobodni do četvrte runde.

Tako niželigaši igraju ukupno šest runda eliminacije, dok ne ostanu samo četiri najbolja tima. Praktično ne može da se desi da neko zaluta do trenutka kada kreće mešanje sa prvoligašima.

Četvrtfinala i polufinala regionalnog puta se igraju sa po dva nivoa, one četiri ekipe koje su došle do te faze udaraju na četiri trećeplasirana tima iz grupne faze premijerligaškog puta. Pobednici tih duela (i dalje se igra po jedan meč) sastaju se sa poraženima iz četvrtfinala premijerligaškog puta (tamo se igraju dvomeči), pa tek u narednoj fazi timovi koji ne budu eliminisani igraju međusobno. Ostaju tako dve ekipe, koje potom igraju protiv poraženih iz polufinala premijerligaškog puta, a onda dalje dalje igraju eliminacije dok ne dobijemo superfinalistu.

Na taj način prvoligaši su praktično dobili zaštitnu mrežu. Čak i da odigraju slabo jednog dana, imaju popravni kroz regionalni put. Ovakvim sistemom najviše se garantuje da kup neće osvojiti neko ko ne zaslužuje trofej po kvalitetu, već je samo imao sreće u žrebu. Svi klubovi moraju da pobede veliki broj kvalitetnih rivala da bi uopšte stigli do završne faze.


17.30: (2,15) Lokomotiva Moskva (3,35) Rostov (3,15)


Tako primera radi gotovo da ne može da se desi da gledamo u superfinalu Amira Natha, rođaka Partizanovog veziste Bibarsa Natha, sve i da sam bira koga hoće na žrebu. Jedino ako 2Drots odigra fantastično i zabeleži 11 pobeda protiv klubova iz viših rangova.

Kada već ima čast 2Drots da otvori takmičenje, a klub je sa veoma neobičnim imenom, red je da pomenemo kako je do njega uopšte došlo. Reč je o najpopularnijem klubu iz Medijske lige, koji je osnovao istoimeni Jutjub kanal. Postoji od 2016. godine i s vremena na vreme odigra prijateljski meč sa nekim atraktivnim prvoligašem. Učestvovao je 2023. godine čak i na turniru u Kazahstanu.

Ovo će mu biti treći nastup u Kupu Rusije, u sezoni 2022/2023 je eliminisan u 2. kolu, a na prošlom turniru je dogurao do 4. kola. Pored 28-godišnjeg Amira Natha, nekadašnjeg igrača Vitorula, BATE Borisova i Levadije, za 2Drots igra i nekadašnji vezista Javora iz Ivanjice Maksim Martusevič.

Ovog utorka odigraće se i tri meča u onom daleko atraktivnijem kosturu. Od 17.30 časova Lokomotiva će u Moskvi da ugosti Rostov, a Rubin će u Kazanju dočekati Akron. Potom, od 20.00 časova branilac trofeja Zenit će se sastati u Sankt Peterburgu sa Fakelom. Lokomotiva i Himki učestvuju u B grupi, u kojoj su još Himki i Orenburg, dok su preotala dva meča koja se igraju danas u sklopu D grupe.

KUP RUSIJE (PREMIJERLIGAŠKI PUT) – 1. KOLO

GRUPA A

Sreda

17.30: (2,15) Spartak Moskva (3,40) Dinamo Moskva (3,10)

Četvrtak

18.30: (2,80) Dinamo Mahačkala (2,85) Krilja Sovjetov (2,70)

GRUPA B

Utorak

17.30: (2,15) Lokomotiva Moskva (3,35) Rostov (3,15)

Sreda

15.00: (2,25) Himki (3,35) Orenburg (2,95)

GRUPA C

Sreda

20.00: (2,50) Krasnodar (3,25) CSKA Moskva (2,70)

20.00: (1,70) Ahmat (3,45) Nižnji Novgorod (4,90)

GRUPA D

Utorak

17.30: (1,90) Rubin (3,35) Akron (3,90)

20.00: (1,28) Zenit (5,00) Fakel (10,0)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kup RusijeZenitFakel VoronežMaksim Martusevič

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara