Počinje lov na slobodne igrače! Eriksen, Vilijan, Kavani, Mertens, Menije, Matić, Matuidi...

Vreme čitanja: 9min | sre. 01.01.20. | 13:13

Bagatela na fudbalskoj pijaci

Prelazni rok počinje 2. januara u većini evropskih zemalja, ali već od danas počinje masovni lov na igrače kojima istilu ugovori do kraja sezone. Po pravilu, igrači koji su ušli u poslednjih šest meseci ugovora sa aktuelnim klubovima, danas imaju pravo da bez dozvole aktuelnog poslodavca potpišu predugovor sa budućim klubom. I presele se na novu adresu narednog leta bez obeštećenja.

Ili će njihovi klubovi izabrati da ih ipak prodaju, svesni da su izgubili bitke za produžetke ugovora. Naravno, sleduje im minimalno obeštećenje jer niko ne želi da plaća ozbiljan novac za fudbalere koji će biti slobodni za šest meseci. Naravno, postoje i mršave šanse za produžetke ugovora, ali to se retko dešava. Kad nisu, do sada, neće ni sad...

Izabrane vesti

Ovo su idealne situacije da igrači i njihovi agenti napune džepove bonusima za potpis ugovor ili masnim provizijima. Svakom klubu se isplati da naprimer Kristijanu Eriksenu isplati desetak miliona za potpis, višemilionsku proviziju njegovom agentu i neko simoblično obeštećenje Totenhemu. Da i ne pominjemo kakve uslove igrači mogu da postavljaju novim klubovima. Sleduju im ozbiljno veće plate jer budući poslodavac ne mora da izdvoji veliki novac za obeštećenje, pa će morati da se ispruži za veću platu i bonuse.

Ovo su igrači koji će od danas moći da izaberu novi klub. Sada ili za šest meseci.

Kristijan Eriksen (Totenhem)

Danac je svakako najtraženiji igrač na svetu koji je ušao u poslednjih šest meseci ugovora. Dve godine ga je Totenhem lomio da potpiše novi ugovor i nije ga slomio. Iako u jednom trenutku najbolji igrač Totenhema, nije bio plaćen kako zaslužuje. „Izgurao“ je sa platom od samo 65.000 funti nedeljno (Kejn ima tri puta više, Son duplo više), nije bio ni među 10 najplaćenijih u timu, ali sada će sve da naplati. Tvrdoglavo je odbijao povišice koje su bile sve veće kako je Totenhem postajao svestan da gubi Eriksena. Na kraju će ih prvobitna škrtost koštati debelo. Mada, Eriksen je verovatno želeo i veći izazov u karijeri. Šansu da se bori za trofeje. A nije hteo da dozvoli da postane rob Danijela Levija ako bi potpisao dugoročni ugovor. O prelasku u Real Madrid se pisalo letos, ali je problem što Zidan preferira Pogbu i nada se zemljaku. Ipak, Real i Florentino Perez ostaju u krugu najozbiljnijih poslodavaca za Eriksena. Mančester Junajted takođe. Juventus je uvek ljubitelj ovakvih prilika. Pominjao se i Bajern. Totenhem može sada da dobije 20-ak miliona za Eriksena ili da ga pusti bez obeštećenja narednog leta.

Vilijan (Čelsi)

Konstantno nekonstantan. Igrač koji može sam da rasturi ozbiljnog protivnika, ali ne može da bude vođa protiv slabijih kada je Čelsi favorit. Nekada ume da odigra za desetku, nekada frustrira ceo stadion. Paradoks je da možda i najkonstantnije partije u dresu Čelsija pruža ove jeseni kada je ušao u poslednju godinu ugovora. Poznato je Čelsijevo pravilo da igračima starijim od 30 godina ne nudi duže ugovore od godinu dana. Za Vilijana je to neprihvatljivo. I dalje u tim nogama ima vrhunskog fudbala, a Barselona već godinu i po dana pokušava da ga namami na Kamp Nou. Ova zima je šansa. Vilijan neće produžiti ugovor ako Čelsi ne prekrpi klupsko pravilo. Juventus je takođe pokazivao interesovanje. Uostalom, ko ne bi takvog igrača za tako male pare? Ima Čelsi i opciju da pusti Vilijana bez obeštećenja. Ali to bi bio najgori scenario za Plavce.

Edinson Kavani (Pari Sen Žermen)

Urugvajski Matador će u februaru napuniti 33 godine. Deluje kao da je za tren proletela karijere strašnog golgetera. U godinama je kada Pari Sen Žermenu više nije neophodan. Pokazali su to i letošnjim transferom Ikardija koji je zamenio Kavanija u prvoj postavi. Međutim, nisu isticali nameru da se raziđu sa Urugvajcem pre isteka ugovora narednog leta. Uz pakleni triling MbapeNejmarIkardi, potreban im je i Kavani za svaki slučaj u napadu na trofej Lige šampiona. Njima tih 15-ak miliona evra koje bi dobili od obeštećenja ove zime, ne znače ništa. Više im znači igrač poput Kavanija kao opcija sa klupe. A ni on nigde više neće dobiti ovih 9.000.000 evra neto godišnje. Čolo Simeone ga već godinama juri i sada ga opet zove kao zamenu za Dijega Kostu. Ne može da mu ponudi novac koji ima u Parizu jer je Atletiko dostigao limit budžeta za plate, ali zato može da mu ponudi mesto startnog špica i jedne od prvih zvezda. Što u Parizu više nije... Stidljivo se pominje i Inter kao zainteresovan, a Kavani još odranije ima ponude američkih MSL ligaša Inter Majamija i Los Anđeles Galaksija u koje mu se baš i ne ide.

Dris Mertens (Napoli)

Još tri gola nedostaju belgijskoj bombici da postane najbolji strelac u istoriji Napolija (Hamšik je stao na 121), ali je pitanje da li će mu se ta ambicija ispuniti. Danas ulazi u poslednjih šest meseci ugovor sa Napolijem, debelo se odužio Napolitancima i isplatio svaki cent, a vrlo je verovatno da će na ružan način napustiti klub. Sada ili na leto. Ne može više da trpi mušičavog gazdu De Laurentisa koji maltretira igrače, a Mertens je jedan od onih koji su pokazali karakter u sukobu svlačionice sa gazdom. Iako ima 32 godine, gomila klubova je zainteresovana već sada jer je Napoli spreman da ga pusti za desetak miliona evra. Arsenal, Borusija Dortmund, Bajern Minhen, Everton u kojem ga želi bivši trener Anćeloti, na kraju i Atletiko Madrid. Svi će pokušati da se dogovore sa Mertensom. A na stolu je i bogata ponuda iz Kine.

Nemanja Matić (Mančester Junajted)

Matić ima ugovor do leta, ali Mančester Junajted ima opciju da aktivira dodatnu godinu iz ugovora i produži saradnju do 2021. godine. Što se skoro sigurno neće desiti. Bez obzira na finansijski gubitak. Solskjer ne želi Matića, prošlog leta mu je tražio zamenu kada je pokušavao da dovede Šona Longstafa i još neke igrače, ali nije uspeo. I zadržao je Matića. Ove sezone mu je retko pružao šansu da igra kada su svi zdravi i tek posle povrede Mektimonija se opet otvorio prostor za iskusnog Srbina. Do te povrede je Matićev odlazak u januaru izgleda kao gotova stvar, ali sada se to malo iskomplikovalo. Ni Matić nije zadovoljan tretmanom u Junajtedu, ali sa platom od preko 6.000.000 funti godišnje lakše podnosi taj status. Bivši šef Konte ga želi u Interu, ali milanski klub nema nameru da plaća obeštećenje za igrača koji je ušao u četvrtu deceniju. Ili će pristati da plati nešto minimalnu. Pominje se i Ateltiko Madrid kao zainteresovan, ali sve će zavisiti od Junajtedovih planova da dovede zamenu. Sada je aktuelan Žedson Fernandeš iz Benfike. Ako on dođe, Matić verovatno ide u januaru.

Olivije Žiru (Čelsi)

Još jedan igrač koji je jedva čekao zimski prelazni rok. Francuz je marginalizovan u Čelsiju od dolaska Frenka Lamparda i postao je tek treći izbor u napadu iza Abrahama i Batšuajija. Ne krije da jedva čeka da ode. Pogotovo što želi da se vrati u formu zbog reprezentacije i predstojećeg EP. Didije Dešan ima slepo poverenje u Žirua, ali ni Dešan ne može da zove igrača koji ne igra. Zato Žiru planira da igra do kraja sezone. Konte ga želi u Interu kao podršku Lukakuu i Lautaru jer od Aleksisa i nema neke vajde. A potrebna mu je teška devetka koja će odmoriti Lukakua i zaoštriti konkurenciju pred finalnu trku sa Juventusom. Doduše, Žiru ni u Interu ne bi bio prvi izbor pored Lukakua, ali bi svakako igrao više nego u Čelsiju. Žiru je i Simeoneova opcija za napad Atletika, ali finansije su prepreka. Čelsi traži 5.000.000 evra za obeštećenje, dok Žiru ima platu od skoro 6.000.000 evra sezone. To im niko neće platiti jer su svi svesni situacije da mogu jeftinije da prođu.

Toma Menije (Pari Sen Žermen)

Desni bek Belgije i Pari Sen Žermena je jedna od najtraktivnijih meta u januaru. U najboljim je godinama (27) i za razliku od gore pomenutih, u sjajnoj je formi. Standardan je u Parizu, ali mu se ne ostaje zbog nekih stvari odranije kada je izgubio mesto u timu iznenadnim dolaskom Danija Alvesa. Nije baš ni u najboljim odnosima sa trenerom Tuhelom, pa će gotovo sigurno napustiti PSŽ. Najverovatnije na kraju sezone kao slobodan igrač jer nema tih para za koje bi ga PSŽ sada pustio kada ne može da nađe bolju zamenu. Inter se do sada najčešće pominjao kao zainteresovan za Menijea, a ovakve situacije su specijalitet Interovog direktora Bepea Marote koji je to dokazao u Juventusu, ali u Interu sa Godinom. Menije je izuzetno ofanzivan bek koji bi se idealno uklopio u Konteov sistem 2-5-2 na desnom boku gde su neubedljivi Kandreva, Lazaro i Dambrozio. Konte ga je želeo i letos, ali PSŽ je tražio previše para. Pregovori Intera i Menijea su u toku. Belgijanac traži ugovor na četiri godine sa paltom od 5.000.000 evra neto po sezoni. Visok ugovor za jednog beka, ali se isplati kada nema plaćanja obeštećenja.

Josip Iličić (Atalanta)

Slovenac je veliki majstor. Genijalan igrač. Samo kad hoće. Da je i za mrvicu bio ambiciozniji kroz karijeru, sigurno bi zaigrao u nekom velikom klubu. U Atalanti se se savršeno uklopio, igra bez pritiska i jedan je od ključnih fudbalera Gasperinijevog tima. Malo je boljih ofanzivnih vezista u ligi. U poslednje vreme igra i u napadu, može da odradi sjajan posao na nekoliko pozicija i neprocenjiv je za Atalantu koja će svakom zainteresovanom klubu ove zime tražiti makar 25.000.000 evra za Slovenca. Bez obzira što ima još šest meseci ugovora. Atalanta na taj način pokušava da rastera konkurenciju i kupi vreme da nagovori Iličića na produženje ugovora. Ali, on je i letos bio blizu transfera u Napoli, a sada je ponuda još više. Napoli ga i dalje želi jer mu odlaze Kaljehon i Mertens, Milan ga hoće umesto Susa, Anćeloti ga želi u Evertonu... Iličić ima 31 godinu, ali se čini da je tek sada sazreo i da će još nekoliko godina igrati svoj najbolji fudbal. Međutim, indolentnost, nedostatak ambicije i emotivna vezanost za Atalantu bi mogli da ga slome da ostane u Bergamu.

Jan Vertongen (Totenhem)

U senci situacije oko Eriksena je ostala i situacija sa ugovorima nekih drugih igrača poput Aldervajrelda i Vertongena. Aldervajreld je nedavno ipak produžio ugovor, ali njegov zemljak još nije. I pitanje je da li će. Letos je bio na korak od prelaska u Leverkuzen ali je Poketino insistirao da ostane i Totenhem je spustio rampu. Čini se da je sada situacija drugačija da Totenhem neće mnogo vući Vertongena za rukav da produži ugovor. Mladi Davinson Sančez i Huan Fojt su dovedeni kao zamene i adaptirali su se iako je Vertongen za neke i dalje bolji štoper od pomenutog tandema mladih Južnoamerikanaca. Murinjo će verovatno zadržati Vertongena do leta, a onda će Belgijanac bez obeštećenja napustiti klub. U poslednje vreme se najčešće pominje povratak u Ajaks, mada je i Briž istakao ozbiljne ambicije da vrati Vertongena u domovinu.

Pedro (Čelsi)

Iskusni Španac je još jedan igrač Čelsija koji je u delikatnoj situaciji. Poput Vilijana i Žirua, ugovor mu ističe na kraju sezone, a trener Lampard ne računa ozbiljno na njega kao ni na Žirua. Čelsi mu verovatno neće ponuditi novi ugovor, a neće insistirati ni na nekom preteranom obeštećenju. Španac je nedavno rekao da bi se peške vratio u Barselonu ako bi ga zvala, ali iz Katalonije nema nikakve ozbiljne potvrde da će taj poziv da dođe. Aston Vila tje raspoložena za dovođenje Pedra, kao i ameriki MLS ligaši Njujork Siti i Inter Majami koji bi mu ponudili nešto duži ugovor od onog koji može da dobije u Evropi.

Pobrojali smo 10 atraktivnih imena koja od danas mogu da potpišu ugovor za naredno leto i odu bez obeštećenja. Ali ima tu još zanimljivih imena. Ugovori ističu i vetaranu Tijagu Silvi u Parizu, Hoseu Kaljehonu u Napoliju, Mariju Geceu u Borusiji Dortmund, Blezu Matuidiju u Juventusu, Lajvinu Kurzavi u Pari Sen Žermenu, Davidu Silvi u Mančester Sitiju, Everu Banegi u Sevilji, Naču Fernandezu u Real Madridu, Đakomu Bonaventuri u Milanu, Artjomu Dzjubi i Banetu Ivanoviću u Zenitu, Rajanu Frejzeru u Bornmutu, Aleksandru Kolarovu u Romi, Fernandinju u Mančester Sitiju, Ezekijelu Garaju u Valensiji... Ima tu i nekih mladih igrača koji ne žele da produže ugovore u svojim klubovima i atraktivne su mete. Posebno interesanatan je 17-godišnji Adil Aušiš u Pari Sen Žermenu, kao i Tait Čong u Mančester Junajtedu i Gaston Pereiro u PSV Ajndhovenu...

Foto: Reuters, Shutterstock

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara