Željko Gavrić, navijači Ferencvaroša, Aranđel Stojković i Aleksandar Pešić (©MN Press, ©Reuters)
Željko Gavrić, navijači Ferencvaroša, Aranđel Stojković i Aleksandar Pešić (©MN Press, ©Reuters)

Počinje liga gde je šampion za dve klase bolji od konkurencije, Srbi najbrojniji stranci u komšiluku

Vreme čitanja: 6min | pet. 26.07.24. | 08:37

Ferencvaroš šest godina na tronu u Mađarskoj, a i u novom prvenstvu apsolutni favorit za novu krunu. Čak 12 naših igrača, od kojih su najpoznatiji Aleksandar Pešić, Željko Gavrić i Aranđel Stojković, uz dvojicu trenera Blagojevića i Radenkovića

Ono što je poslednjih šest-sedam godina Crvena zvezda u Srbiji, zagrebački Dinamo u Hrvatskoj ili Ludogorec u Bugarskoj, to je Ferencvaroš u Mađarskoj, apsolutni vladar, dominantan tim koji nema premca u domaćim okvirima. Najveći budžet, najbolji tim, to sve ima Fradi kod naših severnih suseda. Od sezone 2018/2019 kada se posle dve godine vratio na tron, uzeo je šest vezanih kruna, a smeši mu se nova.

Čudo bi trebalo da se dogodi da neko od konkurenata skine s prestola najpopularniji klub Mađarske. Pogled na vrednost igrača (procena Transfermarkta) dovoljno govori kolika je sila Ferencvaroš. Procenjen je na 57.888.000 evra, a prvi sledeći Fehervar je više od četiri puta jefitniji – 12.900.000.

Izabrane vesti

Srbi su najbrojniji stranci u elitnoj ligi Mađarske. Ima ih čak 12, dva više od Ukrajinaca, a pet od Bosanaca, Nigerijaca, Brazilaca i Slovaka. Takođe, imamo i dvojicu trenera u eliti, a to su Srđan Blagojević koji treću sezonu predvodi Debrecin i Vladimir Radenković, strateg Diožđera.

18.00: (2,10) Zalaegerseg (3,35) MTK (3,25)

U Mađarskoj igraju Aleksandar Pešić (Ferencvaroš), Željko Gavrić, Mile Krpić i Nenad Lukić (Đer), Matija Ljujić i Ognjen Radošević (Ujpešt), Nemanja Antonov (MTK Budimpešta), Branislav Danilović i Uroš Drezgić (Diožđer), Aranđel Stojković (Debrecin) i Ranko Jović i Slobodan Babić (Niređhaza).

Sistem takmičenje se nije menjao. Liga broji 12 klubova, a igraće se trokružni sistem sa 33 kola. Najbolji tim ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, drugoplasirani i trećeplasirani u kvalifikacije za Ligu konferencije, kao i pobednik Kupa Mađarske, dok dve najslabije ekipe se sele u niži rang. Đer je povratnik u društvo najboljih, grad koji ima ženskog rukometnog šampiona Evrope.

FRADI NIJE MNOGO MENJAO TIM, I DALJE JE SILA U MAĐARSKOJ

Dejan Stanković je prošle sezone osvojio titulu sa Ferencvarošem. Imao je 16 bodova više od Pakša koji je pretio u prvom delu sezone. U drugom delu šampionata je kvalitet ekipe iz Budimpešte došao do izražaja. Legendarni as srpskog fudbala nije odoleo pozivu i primamljivoj ponudi iz Moskve, pa je napustio Fradi i preselio se u Spartak, najveći klub u Rusiji koji je dugo u krizi, ne može da se nosi sa Zenitom iz Sankt Peterburga. U nekadašnjem treneru Crvene zvezde su na Okritije areni videli pravog čovek za izlazak iz agonije, mada nije dobro počelo, poraz od Orenburga na startu Premijer lige Rusije.

Umesto Stankovića stigao je Holanđanin Paskal Jansen koji je potpisao dvogodišnji ugovor sa velikanom iz Budimpešte. On je nekada vodio AZ Alkmar. Nije bilo mnogo igračkih promena u redovima Fradija. Jensen je doveo iz Go Ahed Iglsa belgijskog vezistu Filipa Romensa za 1.500.000, dok je najveća investicija bio Brazilac Kadi Boržes iz Krasnodara za 2.000.000. Trener Fradija doveo je i zemljaka Matsa Knustera iz danskog Orhusa, kao i Brazilca iz Korintijansa, štopera Raula Gustava. Sa pozajmica su vraćeni napadači Forčun Basi i Zomber Gruber.

Sva pojačanje su koštala kao i mladi vezista Kristijan Listes, koji je prodat Ajntrahtu iz Frankfurta za 4.500.000 evra. Sami Mae je kao slobodan igrač završio u zagrebačkom Dinamu. Meč prvog kola Debrecin - Ferenvaroš odložen je za početak decembra zbog obaveza Fradija u kvalifiakacijama za Ligu šampiona.

Još jedan podatak govori ko je ko kod naših severnih komšija. Čak 13 najvrednijih fudbalera u ligi dolaze iz Ferencvaroša, a onda sledi tandem iz Fehervara, Norvežanin Tobijas Kristensen i Žolt Kalmar. Obojica su procenjeni na tržištu na 1.500.000. Najvredniji fudbaler u Mađarskoj je izraelski vezista Mohamed Abu Fani sa 6.000.000.

20.15: (2,30) Niređhaza (3,30) Đer (2,90)

Mađarski šampion je prava Legija stanca. U rosteru ima čak 26 inostrana fudbalera. Fradi ima najstariji tim u ligi s prosekom od 26,5. Osim Pakšija, koji tradicionalno igra samo sa domaćim fudbalerima, Kečkemet ima najmanje stranaca, samo dvojicu.

Aleksandar Pešić je imao skroman učinak prošle sezone od šest golova i četiri asistencije u šampionatu. U Evropi je dao četiri pogotka u međunarodnim takmičenjima i dva u Kupu Mađarske. Ove sezone bi mogao da ima veću minutažu. Bio je starter u prvom meču drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona protiv TNS-a (5:0), igrao je 76 minuta protiv Velšana, imao je asistenciju kod jednog gola svog tima. Bio je najistureniji u napadu, a iza njega su igrali Traore, Markinjos i Zakarijasen.

Na startu ove sezone neće biti reprezentativca Barnabasa Vargu, koji se povredio na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Markinjos, Adama Traore, Kristofer Zakarijasen, Mohamed Abu Fani, Kristijan Ramirez i Ibrahim Sise trebalo bi da budu perjanice tima, uz oporavljenog napadača Vargu.

FEHERVAR S NOVIM TRENEROM, PAKŠ OSTAJE VERAN TRADICIJA - NEMA STRANACA

Fehervar je osvojio premijernu krunu u sezoni 2016/2017, kada je na kormilu tima iz Sekešefehervara bio Marko Nikolić, nekadašnji trener Partizana, sada učitelj moskovskog CSKA. Prošle sezone četvrto mesto. Došlo je do promene trenera. Umesto Šveđanina Bartoša Grželeka koji je otišao u prestonicu, u Ujpešt, stigao je domaći strateg Tamaš Peto. Siromašan prelazni rok. Uglavnom su dolazili igrači kao slobodni ili na pozajmice, kao što su Andraš Hušti i Bence Bedi iz Zalaegersega. Jedan od najboljih igrača ovog tima je Norvežanin Tobijas Kristensen koji je na meti grčkog šampiona PAOK-a i mogao bi ovog leta Skandinavac da se uputi južnije u Solun.

Debrecin je bio šampion Mađarske, onda je upao u krizu, bio čak i u drugoligaškoj konkurenciji. Srpski stručnjak Srđan Blagojević već treću sezonu vodiće ovaj tim. Radi se o nekadašnjem stategu Bežanije, Javora i Inđije, koji je radio i u Kazahstanu. Predvodio je najpoznatiju ekipu iz ove zemlje, Astanu. Najpoznatiji igrač ovog kluba je mađarski veteran Balaž Džudžak koji je nekada branio boje PSV Ajndhovena. Sa 37 godina je kapiten tima. Aranđel Stojković je pojačao Debrecin ovog leta, stigao je na jednogodišnju pozajmicu iz Partizana, dok je kao slobodan igrač iz solunskog Arisa došao Hrvat Neven Đurasek.

-----------------------

SVI ŠAMPIONI MAĐARSKE

Ferencvaroš 35

MTK 23

Ujpešt 20

Honved 14

Debrecin 7

Vašaš 6

Đer i Sepel po 4

Fehervar 3

BTC 2

VAC, Nađvarad, Dunafer i Zalaegerseg po jednu

----------------------

Puškaš akademija ima istog trenera već pet godina. Zolt Hornjak je strateg ovog kluba od 2019. Zanimljivo, ekipa sa Pančo arene dosad nije dovela nijednog novajliju. Otišlo je pet-šest igrača, ali od ovog kluba trebalo bi da se očekuje da bude u gornjem delu tabele.

Pakš ne odustaju od tradicije da se oslanja samo na domaće fudbalere. Mađarski Atletik Bilbao doveo je samo dvojicu novajlija, a na klupi je drugu sezonu ostao Đerđ Bognar.

Nemanja Antonov je drugu godinu u MTK Budimpešti. Nekadašnji mladi reprezentativac Srbije i bivši igrač Partizana prošlog leta je promenio klub, ali ne i grad. Iz Ujpešta se preselio u MTK i imao je solidnu sezonu. Jedino obeštećenje od 250.000 evra je plaćeno za slovačkog napadača Roberta Polievku, prošle sezone golgetera Dukle iz Banske Bistrice.

Uroš Drezgić u periodu kada je nosio dres Čukaričkog (©MN Press)Uroš Drezgić u periodu kada je nosio dres Čukaričkog (©MN Press)

Diođžer se okrenuo Srbima ovog leta. Uroš Drezgić se iz Rubina preselio u ovaj klub, a novajlija je i do ovog leta štoper Partizana Siniša Saničanin, povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine. Tu je Crnogorac Marko Rakonjac, kratak period i fudbaler Crvene zvezde. Na klupi ovog tima od sredine februara je srpski stručnjak Vladimir Radenković.

Pojačanja Đera iz DAC Dunajske Strede su Željko Gavrić i Crnogorac Matija Krivokapić. Nekadašnje krilo Crvene zvezde bilo je veliki potencijal dok je počinjao na Marakani kod Dejana Stankovića, prodat je Ferencvarošu, ali mu je karijera krenula strmoglavim padom. Sada u novom mađarskom članu elitnog ranga pokušaće da se vrati u fudbalski život. Povrede su mučile momka iz Republike Srpske. Napadač Nenad Lukić prošle sezone u drugoligaškoj konkurenciji je dao dva gola na 13 utakmica.

Ujpešt sa Šveđaninom Bartošem Grželakom pokušaće da se vrati u vrh mađarskog fudbala. U timu su dvojica Srba, Matija Lulić i Ognjen Radošević. Od Kečkemeta, Zalaegersega i Niređhaze se očekuje borba za opstanak.

MAĐARSKA 1 – 1. KOLO

Petak

18.00: (2,10) Zalaegerseg (3,35) MTK (3,25)

20.15: (2,30) Niređhaza (3,30) Đer (2,90)

Nedelja

18.50: (3,15) Ujpešt (3,35) Puškaš akademija (2,15)

18.50: (2,90) Diožđer (3,40) Pakš (2,25)

18.50: (2,45) Kečkemet (3,25) Fehervar (2,75)

***kvote su podložne promenama

Odloženo za 4. decembar

Debrecin - Ferencvaroš


tagovi

Mađarska 1MađarskaŽeljko GavrićFerencvarošUjpeštDebrecinAleksandar Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara