Kosta Nedeljković (©Reuters)
Kosta Nedeljković (©Reuters)

Početak lepe priče u Birmingemu: Arteta menjao Martinelija zbog Nedeljkovića

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.08.24. | 20:34

Aston Vila izgubila od Arsenala, ali je dobila desnog beka

Nestašica je kvalitetnih bekova, posebno u srpskom fudbalu, ali izgleda da smo dobili jednog na duže staze. Iako je tokom priprema igrao standardno, a prošlog vikenda zvanično debitovao za Aston Vilu odigravši osam minuta u pobedi nad Vest Hemom (2:1), Kosta Nedeljković je večeras pokazao da je pred njim potencijalno velika karijera. Zbog povrede Metija Keša doskorašnji fudbaler Crvene zvezde morao je u vatru protiv Arsenala već u 16. minutu. Dobio je zadatak da čuva Gabrijela Martinelija i odlično ga odradio, pošto je Mikel Arteta u 65. minutu zamenio nemoćnog Brazilca. Umesto njega uveo je Leandra Trosara, što se ispostavilo kao ključni momenat utakmice. Samo dva minuta kasnije Belgijanac je pogodio za 1:0, a nošeni euforijom konačno slomljenog otpora rivala, gosti iz Londona su brzo, preko Tomasa Partija u 77. minutu, stigli do konačnih 2:0.

Iako je vodeći gol Tobdžija delo igrača koji je napadao po strani 18-godišnjeg Nedeljkovića, mladi bek Aston Vile ne može se kriviti. Akcija je tekla po suprotnoj desnoj strani, a njegovo zaduženje bilo je da motri na Deklana Rajsa. To je oldično i radio, ali je izostala podrška Leona Bejlija koji je dopustio da se Trosar ubaci iz drugog plana.

Izabrane vesti

Pamtiće Kosta Nedeljković gostovanje Čekićarima u Londonu zbog debija ukrašenog jubilejom u vidu podatka da je postao 1.000 fudbaler u istoriji Aston Vile, kao i zbog pobede, ali iako je večeras ishod meča bio drugačiji, sigurno je da će mladi desni bek biti zadovoljan svojom partijom. Kao i trener Unai Emeri.

Velikih problema imao je Španac na početku ove utakmice. Već u drugom minutu nezgodno je pao Amadu Onana i udario glavom, potom je Meti Keš izvrnuo zglob i morao van igre, a se i Bejli požalio na povredu. Sve to dežavalo se u prvih 20 minuta utakmice, ali nije poremetilo koncentraciju igračima domaćeg tima. Možda je bilo skeptičnih nakon Nedeljkovićevog ulaska, ali je bivši đak Crvene zvezde brzo demonstrirao kvalitet i ubrizgao injekciju samopouzdanja i sebi i saigračima iz defanzivne linije. U dva navrata pokušao je Gabrijel Martineli da ga probije jedan na jedan, ali je srpski fudbaler oba puta bio koncentrisan i sposoban da zatvori prolaz Brazilcu.

Možda će već u trećem kolu na gostovanju u Lesteru Nedeljković morati da menja Keša u startnoj postavi, ali ne deluje da će to biti problem.

Mnogo većih prbolema imala je Aston Vila večeras u ofanzivi. Neverovatno je kakve dve šanse nije iskoristio Oli Votkins. Po jednu u oba poluvremena, prvo kada je šutirao pored gola, a onda i kada mu je David Raja odbranio šut glavom nakon odbitka od prečke koju je pogodio sjajni Onana. Uspeo je Španac da se podigne i maestralno interveniše.

Nije ovo bila utakmice prepuna šansi, što dodatno daje na težini promašajima Votkinsa, više su dešavanja na terenu podsećala na šahovsku partiju dvojice španskih trenera. Emeri je defanzivno sjajno pripremio meč, ali je Arteta imao kvalitetnije pojedince. Pokazao je Arsenal da će i ove sezone biti konkurent Mančester Sitiju, pre svih, za titulu, ali i Aston Vila ima tim koji bi mogao da ponovi učinak iz prošle sezone i ponovo se plasira u Ligu šampiona.

Sjajno se u ekipu iz Birmingema uklopio 23-godišnji Amadu Onana i pokazao da možda i nije bez razloga plaćen Evertonu skoro 60.000.000 evra,


PREMIJER LIGA – 2. KOLO

Subota

Brajton – Mančester junajted 2:1 (1:0)

/Velbek 32, Žoao Pedro 90+5 – Dijalo 60/

Fulam - Lester 2:1 (1:1)

/Smit Rou 18, Ivobi 70 - Fes 38/

Sautempton - Notingem Forest 0:1 (0:0)

/Gibs-Vajt 70/

Mančester Siti - Ipsvič 4:1 (3:1)

/Haland 12p, 16, 88, De Brujne 14 - Smodiš 7/

Totenhem - Everton 4:0 (2:0)

/Bisuma 14, Son 25, 77, Romero 71/

Kristal Palas - Vest Hem 0:2 (0:0)

/Souček 67, Bouven 72/

Aston Vila - Arsenal 0:2 (0:0)

/Trosar 67, Parti 77/

Nedelja

15.00: (4,70) Vulverhempton (3,70) Čelsi (1,85)

15.00: (3,20) Bornmut (3,60) Njukasl (2,30)

17.30: (1,25) Liverpul (6,50) Brentford (10,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaArsenalAston VilaKosta NedeljkovićLeandro Trosar

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara