Dame jednom nogom u Tokiju! Jelena, Sonja i Ana presudile Nigeriji i vode Srbiju na Olimpijske igre

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.02.20. | 18:50

Potvrda kvaliteta

Srbija ne mora da brine, dame će u Tokiju izvesno braniti bronzanu medalju osvojenu na Olimpijskim igrama u Riju pre četiri godine! 

Nije bilo lako, na kraju je viđena možda i nepotrebna drama, ali su izabranice Marine Maljković odbile sve nalete i izašle na kraj s momentima krize kako bi overile pobedu rezultatom 70:64 (21:22, 22:12, 16:12, 11:18). Prolaz na olimpijski turnir mogao bi u ovom trenutku da izostane samo pod uslovom da Mozambik u poslednjem kolu ostvari ubedljivu pobedu nad Srbijom, kao i da Nigerija dobije SAD, što je praktično nemoguće... Svakako, srpske dame se posle recke protiv Nigerije nadaju još ubedljivijem izdanju protiv Mozambika, inače najslabijeg protivnika u grupi, kako bi se otklonila svaka sumnja u eventalne čudne rasplete u poslednjem kolu...

Izabrane vesti

Od kraja treće deonice, pa sve do završnih 20 sekundi igralo se u serijama gde je Srbija uspela da izvuče važnu pobedu. Imaće selektor Marina Maljković mnogo toga da kaže svojim košarkašicama, pogotovo zbog velikog broja izgubljenih lopti (16) i slabog procenata šuta za dva (16/40 – 40%) i tri poena (6/22 – 27,2%), ali to je sada manje važno, jer Srbija praktično sigurno putuje u Tokio! Zanimljivo, naše dame imale su svih 20 pogodaka sa linije penala...

Kad je teško – Sonja! Imala je srpska reprezentacija 15 poena u finišu trećeg kvartala posle odlične igre u kojoj se držala visoka dvocifrena prednost, ali baš u završnim momentima ovog perioda počela je kriza koja je trajala preko pet i po minuta ukupnom u kojem Srbija nije postigla koš. Nigerija je baš tada vezala devet poena i opasno se približila našim damama, ali ubrzo je Marina Maljković uzela tajm-aut iz kojeg se sve okrenulo ponovo u korist našeg tima. Baš kako smo i naglasili, u momentima kada je Srbiji bilo možda i najteže, isključujući neizvesnu prvu četvrtinu, Sonja Vasić, devojačko Petrović, postigla je ključnu trojku kojom je pokrenula ekipu i otvorila seriju od sedam poena iz čega je Srbija ponovo stigla na komotnih 13 poena viška (66:53) za jako kratko vreme i praktično najavila trijumf.

Nigerija je do kraja ostala prilično agresivna, s namerom da napravi iznenađenje. Na sedam poena Srbije odgovorile su serijom 9:0 preko Kalu, Makalaj i Amukamare za 66:62 uz nešto više od minut do kraja. Jelena Bruks potom nije iskoristila povoljnu poziciju na šutu za tri poena, ali srećom Nevena Jovanović je sprečila Ezini Kalu da postigne lake poene, ukrala joj loptu i omogućila Srbiji napad za pobedu. Nije ga iskoristila Tina Jovanović, posle čega je Adaora Elonu promašila šut sa distance, da bi Ana Dabović izvukla nesportski faul od Viktorije Makaulaj, što je bila i definitivna potvrda trijumfa Srbije...

Posle samo dva poena protiv SAD, Sonja Vasić se iskupila sa 21 poenom (8/18 iz igre, 3/7 za tri), te sedam uhvaćenih lopti i jednom asistencijom za više od 37 minuta! Kapiten Srbije Jelena Bruks dopisala je sa 17 poena, pet asistencija, po četiri skoka i tri ukradene lopte za 34 minuta na parketu. Ana Dabović je ostala na 11 poena, te po četiri skoka i asistencije, dok je Tina Krajišnik, devojačko Jovanović komandovala reketima i tako bila među važnijim faktorima pobede sa devet poena, ali i šest skokova.

Kod Nigerije Ezine Kalu ubacila je 20 poena (7/13 iz igre), ali i "prodala" sedam lopti, dok je Promis Amukamara ubacila 15 poena. U gostujućim redovima samo šest košarkašica upisalo se u listu strelaca.

Duel Srbije i Mozambika igra se u nedelju od 17 časova. 


SRBIJA – NIGERIJA 70:64
/21:22, 22:12, 11:18/

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd.
Gledalaca: Oko 4.000;
Sudije: Andris Aunkrogers (Letonija), Jevgenij Mihejev (Kazahstan), Viola Đerđi (Norveška).

SRBIJA: Bojović 2, Čađo 3, Milić 4, Stanković -, Vasić 21 (7sk), Bruks 19 (5as, 4sk), Butulija -, A. Dabović 11 (4sk, 4a), Jovanović 3 (7sk), Krajišnik 9 (6sk), Miljković -, Škorić -.

NIGERIJA: Akator -, Amukamara 15 (4sk), Elonu 9, Makalaj 9, Ogoke -, Balogun -, Edeferioka -, Ibekve 4, Imovbio -, Kalu 20 (7iz), Mohamed -, Njingifa 7.


OLIMPIJSKI KVALIFIKACIONI TURNIR – 2. KOLO

Grupa A

Subota:
Srbija – Nigerija 70:64
/Vasić 21 – Kalu 20/

20.00: (1,85) Mozambik (hendikep 61,5) SAD (1,85)

Foto: FIBA Basketball


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara