Ilustracija (©Youtube/Monkey GT)
Ilustracija (©Youtube/Monkey GT)

Plavi prinčevi pred krunisanjem u Gvatemali

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.12.22. | 23:03

Koban Imperijal brani prednost 1:0 na gostovanju Antigvi u revanšu finala Aperture

Tokom predhodnih nešto više od mesec dana, i za vreme održavanja Mundijala u Kataru, Centralna Amerika bila je jedna od retkih regija na planeti u kojoj fudbalska prvenstva, i to ona na najačem nivou, nisu prestajala. Ovog vikenda zavese su počele da se spuštaju i na tamošnju fudbalsku scenu. Protekle noći dobili smo prvake u Hondurasu i Nikaragvi, a noćas (01.00) je na programu i poslednji duel u Nacionalnoj ligi Gvatemale, za format Apertura 2022, kada će Antigva u revanš meču finala na svom stadionu Pensativo da ugosti Koban Imperijal. Plavi prinčevi u konačni obračun ulaze sa minimalnom prednošću iz prve utakmice i na korak su do osvajanja druge titule u istoriji. Ipak, nema sumnje da će njihov rival i noćašnji domaćin pokušati sve da preokrene seriju u svoju korist u želji da na grb prišije i petu zvezdu zelene boje.

Očekivanja, kao i predviđanja većeg dela fudbalske javnosti u Gvatemali, ipak se nisu obistinila. Komunikasiones i Munisipal, kao dva najpopularnija i najtrofejnija kluba u zemlji sa po 31 titulom na obe strane, eliminisani su u polufinalu. Koban Imperijal je neočekivano lako u oba meča savladao Komunikasiones, ukupnim rezultatom 3:0, dok je Antigva minimalnim trijumfima kod kuće i na strani, sa puta ka finalu uklonila Munisipal. Uprkos favorizovanju prestoničkog dvojca, na kraju, ispostavilo se da su do finala stigla upravo ona dva kluba, koja su zauzela prve dve pozicije u ligaškom delu formata.

Izabrane vesti

Koban Imperijal ponovo sa pravom sanja o osvajanju titule posle 18 godina i na dobrom je putu da to i ostvari jer u obračun ulazi sa prednošću posle minimalne pobede u prvoj utakmici na domaćem terenu, zahvaljujući golu gvatemalskog napadača Robina Betankurta u 64. minutu meča. Tim koji trenutno predvodi meksički trener Roberto Montoja osvojio je jedinu titulu u svojoj istoriji 2004. godine, kada je u finalu Klausure bio uspešniji od Munisipala ukupnim rezultatom 5:4. Od tada Plavi prinčevi nisu uspeli do dođu do finalne instance nekog od zastupljenih formata i tek jednom su bili polufinalisti u Aperturi iz 2019. godine, kada su poraženi ukupnim rezultatom 2:1 i to upravo od Antigve.

01.00: (1,65) Antigva (3,35) Koban Imperijal (5,60)

Sa druge strane, Antigva će uz podršku svojih navijača na domaćem terenu pokušati da preokrene rezultat i tako dođe do pete titule nacionalnog šampiona. Poslednje finale na Pensativo stadionu u Atnigvi, gradu udaljenom svega 50 kilometara zapadno od prestonice, odigrano je pre tri godine kada su lokalni Avokadosi stigli do poslednje instance na turniru Apertura 2019, na kome su podlegli pred moćnijim Munisipalom, čime su bili akreditovani kao vicešampioni.

Antigvu predvodi argentinski stručnjak Ramiro Kepeda, a njegov sunarodnik Lukas Gomes glavna je figura zeleno-belog tima pošto je bio najbolji strelac u ligaškoj fazi formata sa 12 postignutih golova. Da bi postigli svoj cilj, takozvani Avokadosi neće se ustručavati i na posldnji meč u ovoj takmičarskoj godini izaći će sa svojim najboljim arsenalom, pa će od početka krenuti sa dva napadača, a pored već pomenutog Argentinca u ofanzivi će se naći i brazilski internacionalac Romario da Silva. Naravno, ne treba zaboraviti ni kreativnog vezistu Desmita Bredlija, koji i te kako zna da "namesti nogu", a tokom ovog formata sedam puta je tresao mrežu protivnika.

Drugi meč finala Aperture, biće šesti međusoban okršaj ovih timova u ovoj takmičarskoj godini. U prethodnim odmeravanjima snaga, Imperijalisti su zabeležili tri pobede, računajući ovu poslednju u prvoj finalnoj utakmici, dok je Antigva ostvarila tek jednu pobedu, i to nedavno na ovom istom stadionu, kada su u sklopu 16. kola Aperture slavili rezultatom 2:0 golovima Lukasa Gomesa i Desmita Bredlija. Jedini nerešen ishod, ujedno i jedini njihov duel bez postignutih golova na obe strane, odigran je kao revanš susret u Klausuri sredinom aprila na stadionu Verepaz u Kobanu.

GVATEMALA 1, APERTURA - FINALE, REVANŠ

Nedelja

01.00: (1,65) Antigva (3,35) Koban Imperijal (5,60), prvi meč 0:1

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Gvatemala 1Antigva

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara