Dragan Stojković Piksi (©Starsport)
Dragan Stojković Piksi (©Starsport)

Piksi pred put: Sad nema euforije, ali patriotizam ne možete da iskorenite – temperatura će da raste

Vreme čitanja: 8min | uto. 11.06.24. | 11:05

“Ne idemo u Nemačku da se slikamo”, dodaje selektor Srbije

Došao je i taj dan. Koferi su spakovani, većina taktičkih dilema razrešena, ostalo je još da se izbruse poslednji detalji, ali sve će to Srbija uraditi – u Nemačkoj. Jer danas popodne, Orlovi predvođeni selektorom Draganom Stojkovićem Piksijem konačno putuju na Evropsko prvenstvo. Opasno se približilo, već u nedelju Engleska, onda Slovenija, pa Danska…

Istina, one euforije još nema. Ali Piksi ima toliko iskustva da je svestan da se samo čeka varnica. I da će Srbi uvek biti Srbi. Pestimisti ili optimisti? Zavisiće od trenutka. Ali uvek će ići do kraja u svom raspoloženju. Zato pred odlazak u Nemačku ima jednu molbu i poruku za navijače.

Izabrane vesti

Da nas bodre, da veruju da ih nećemo razočarati. Bez obzira što nema neke euforije, kao pre dve godine. Što je bolje za nas jer možemo u miru da radimo i ne razmišljamo previše o tim osećanjima. Ali, kako god i šta god, očekivanja su velika. Ja to znam. Znam kako se bliži početak Evropskog prvenstva. To je jednostavno tako. Navijačka strast, patriotizam, to je nešto što ne možete da iskorenite iz ljudi. Znam da oni očekuju puno i obećavam im da će Srbija do poslednjega atoma snage uraditi sve da postigne dobar uspeh, dobar rezultat i da učini naciju ponosnom“, rekao je Piksi u poslednjem obraćanju novinarima u Sribji.

Već naredno biće u Nemačkoj, a tamo...

Ko god vam kaže da ga Evropsko prvenstvo ne interesuje i da nije bitno, taj ne govori istinu. Znam da će ta temperatura raste, a to ćete i sami videti vrlo brzo. Daćemo sve od sebe i pokušaćemo da se borimo do kraja, da damo i više od maksimum kako bismo ostvarili ciljeve koje imamo. Ne idemo u Nemačku da bismo se slikali i da bi bili učesnici. Ne, biti učesnik je mnogo lepo, ali kad si već tamo, hajde da probamo i pokušamo da napravimo taj neki iskorak. Budite uz nas, bodrite nas, a mi ćemo znati da se odužimo na najbolji mogući način. A to ćete videti vrlo brzo. Hvala“.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Naravno, iste ciljeve imaju i svi drugi, ali i oni imaju svojih problema. Recimo, Engleska je neočekviana izgubila od Islanda (0:1) pa su pojedini novinari zapitali selektora da li je to možda bila varka “gordog Albiona“.

Varka?! Mislite da se neko bavi varanjem kad igra utakmicu. Nisam baš siguran… To samo pokazuje da možete da igrate protiv svake ekipe, bez obzira na njeno ime. Jednostavno, stvari se tako nameste. Nama je svejedno jer moramo da fokusirani na nas same. Moramo da damo maksimum. A, to kako ko igra je za analizu i da pripemimo igrače za izazove koji ih očekuju. Ne obazirem se previše na protivnika u smislu njihovih rezultata i njihove igre. Ali, naravno da moramo da imamo puno informacija. Kao što sam rekao, nedelja nije bio slobodan dan za mene i ja sam je iskoristio da na miru pogledamo sve utakmice. Kako Sloveniju, Dansku tako i Engleze naravno. Da imamo što bolju, jasniju i čistiju sliku oko toga šta su pokazali i šta bi mogli da pokažu. Naravno da nikome nije prijatno da izgubi bez obzira što se radi o pripremnim utakmicama. Kao što ni meni nije bilo drago posle Beča. Ne mogu da budem srećan zbog toga, ali to ne remeti naravno niti mene, a ni ostale selektore. Jer, ovo što predstoji je najvažnija stvar. Tako da sa te strane nema nikakvog varanja, niti nečega što bi moglo nas da zavara. Što se tiče svih ekipa pred kojima igramo, u principu znamo njihove karakteristike. Maltene, znamo i sastave koje će igrati. A pretpostavljam da i oni kada analiziraju nas dele slično mišljenje“.

Znate li onda selektor već i naš sastav?

Pa, najbolje je da ga ne znam. Znam naravno, ali to nije sada za priču jer ima još dovoljno vremena da radimo na nekim taktičkim stvarima. Ono što nije dobro da popravimo, a ono što je dobro da potvrdimo. Tako da o sastavu i o igračima ne bih sada da pričam jer mislim da je prerano“.

SVI MOGU DA KOMENTARIŠU FUDBAL, ALI JA DONOSIM ODLUKE

To bi trebalo da znači i da je rešio konačno famoznu temu o „četvorici pozadi“?

Za vas je to možda famozna tema, za mene nije. Oko toga se polemiše i treba da se polemiše. Fudbal je odlična podloga za tu vrstu razgovora i svi će vam negde dati neka različita mišljenja jer svako ima pravo da misli kako želi. Fudbal je globalna igra i svi mogu da je komentarišu. Ali, najvažnije za mene je da pratim svoj instinkt i da kao selektor pokušavam da izvučem maksimum od naših igrača kako na individualnom planu, tako i na kolektivnom planu. I u razmeri sa tim okolnostima, donosim odluke koje su po meni dobre. Nekome se sviđa ovako, nekome onako, ali nažalost, oni ne mogu da odlučuju. To je moja odgovornost i odluka ja donosim. Sa te strane sam potpuno spokojan i miran“.

Najbolje je dakle sa trojicom? Selektor odgovara da to nije ključno pitanje.

Poenta je da od vašeg tima izvučete maksimalan talenat koji poseduje. Ne mogu, niti hoću, niti želim da nekog sputavam u njegovom talentu koji on prirodno poseduje. Samo zarad toga da bi nekog zadovoljio zbog nekog sistema ili neke taktičke varijante itd... Taktička disciplina postoji, a nijedan sistem kao sistem nije garancija da ćete uspeti. Ako ga vi znate, recite mi ga pa ćemo da budemo najbolji na svetu. Svaki sistem zahteva posvećenost, taktičku disciplinu, borbenost, žrtvovanje na terenu... I onda kada ide dobro i kada rezultati dođu, onda svi kažu da sistem je fenomenalan. Ustvari, sistem je samo jedna početna faza igre i ništa drugo. Igrači te principe u igri moraju da prepoznaju, da shvate, da razumeju i ne sme ništa da im bude nejasno. Radimo puno na tom plan i svaki trening je zasnovan na tome. Tražite uvek nešto više i nešto bolje“.

Idemo dalje, praavile su se sigurno i kalkukacije, pa je pitanje – šta selektor misli, koliko će nam bodova biti dovoljno za prolaz?

Računice su ovakve i onakve, ja bih voleo da to bude onaj broj koji nama garantuje odlazak u drugu fazu. A šta je to, na kraju ćemo videti“.

Nemci su izračunali da će Srbija biti prosečno najviša reprezentacija na tuniru. Koliko je to važno?

I te kako važan faktor za mnoge ekipe koji može da bude od presudnog značaja. A pokazalo se mnogo puta da i jeste. Meni je drago da imamo raspoložene igrače, pre svega po visini, ali i po posvećenosti na prekidu. Možemo i da se branimo, ali možemo da budemo izuzetno neprijatni za protivnika. Imamo igrače koji su sposobni da taj segment igre dovedu u poziciju dobrog benefita za nas. Trudićemo se da budemo u odbrani što bolji i da se odbranimo, a da u napadu budemo opasni po gol protivnika“.

Imate iskustvo turnirskog tipa sa svetskog prvenstva. Da li postoje neke lekcije koje ste naučili od tada kao kolektiv?

Definitivno timska igra i timski duh moraju da nas nose. Nema ni vremena, ni mesta za bilo kakvo individualno pokazivanje i tako dalje. Svaki individualizam je dobar ako je u korist tima. Od prvog dana kada sam postao selektor, baziram se na tome. Igrači to odlično znaju. Oni to zaista pokazuju što me raduje. Nema egzibicionizma, već im je stalo zaista da Srbiju uvek predstavljaju na najbolji mogući način. A opet, ta borbenost, trčanje pre svega, taktička disciplina, posvećenost rezultatu, posvećenost timu, na kraju te dovodi do toga da se raduješ. Utakmica protiv Švedske u Stokholmu je mene kao trenera zadovoljila u tim segmentima. Bez obzira što je bila prijateljska. Pokazala je odlike timskog duha. Igrači koji su počeli, a i oni koji su ušli se klupe su pokazali visok stepen posvećenosti timu i rezultatu. Takva Srbija mora da bude stalno i mislim da smo na dobrom putu“.

SRBIJA PROLAZI GRUPU - KVOTA 1,60

Poslednji put smo učestvovali na EP kada ste bili igrač. Krenuli ste sa klupe pa ulazili da nas “čupate“... Ima li sličnosti?

Morao sam da vadim kestenje iz vatre. Ja sam tada bio pri kraju karijere i to Evropsko prvenstvo je bio moj opraštaj od reprezentacije. Da budem iskren, niti sam ja tražio da igram, niti sam insistirao, niti sam pravio problem. Nikad nisam bio taj tip čoveka, niti igrača. Ali tada je bila takva odluka selektora Boškovana na šta je imao poptuno pravo. Desilo se šta se desilo, onda sam morao da ulazim i došlo je do promene igre i duha u timu“.

Podseća vas li situacija sa nekim mladim igračima danas na neke situacije od tada kada je javnost insistirala da mlađi dobiju šansu što pre?

Znate da sam vodio borbu i trudio se da na ovom spisku bude 26 igrača. I na kraju, drago mi je da sam uspeo. Naravno, sa još dosta drugih ljudi i selektora. Ali sam bio pokretač toga. Tu je sada 26 igrača što je trojica više. Znači neka trojica ne bi bili tu da nismo izgurali ovo pravilo. Zato mislim da je velika stvar za neke igrače što su uopšte na spisku i što su sa nama. E sad, da li će oni dobiti šansu i kad će je dobiti? Verovatno će je dobiti. To je naša neka budućnost, po nekoj mojoj proceni. Svako ko bude dobio šansu i ko bude ulazio u igru, mora da potvrdi zbog čega sam ga stavio na spisak i zašto je tu. Imamo odličnu atmosferu od prvoga dana i sve protiče kako samo mogu da poželim. Niko se ne želi na bilo kakve tegobe, umor, povrede... Potpuno drugačija slika u odnosu na onaj odlazak u Katar. Mi danas nemamo ambulantu. Tačnije, imamo je, ali je prazna. Uoči Katara je bila puna. I ko god bude dobio šansu, znam da će dati maksimum i 100 odsto svojih mogućnosti“.



tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara