Dragan Stojković (Star Sport)
Dragan Stojković (Star Sport)

Piksi iz Kopenhagena: Očekujem utakmicu nivoa Evropskog prvenstva

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.09.24. | 17:55

Selektor Srbije i Strahinja Pavlović pričali pred utakmicu sa Danskom u 2. kolu A lige nacija

Dueli Srbije i Danske postaju sve učestaliji, a samim ti i rivalstvo dobija novi nivo. Fudbalske lekcije delili su Orlovima Danci u prijateljskom meču iz marta 2022. godine, tri meseca pred Mundijal u Kataru, da bi na Evropskom prvenstvu u junu ove godine bile prazne puške na obe strane, ali je remi mirnih mreža u poslednjoj utakmici grupne faze odveo skandinavsku selekciju među 16 odabranih.

Posle neočekivanog, ali velikog boda u duelu sa Španijom od pre dva dana, Srbija gostovanje na Parkenu u 2. kolu A lige nacija dočekuje sa priličnom dozom optimizma, a o Piksijevim Orlovima se više ne govori kao o desetkovanim, već kao podmlađenim, dok im se nižu epiteti gladni, energični, željni dokazivanja.

Izabrane vesti

Da utakmica sa Španijom i velika borba, prevashodno da se sačuva gol od naleta prvaka Evrope, nije uzeo veliki danak - potvrdio je to i selektor Srbije na konferenciji za medije u Kopenhagenu.

"Ono što je najbitnije, niko se ne žali na povrede. Takav je i izveštaj doktora. Svi igrali koji su ovde, biće u konkurenciji za tim. Umor postoji, ali i Danci su igrali a Švajcarskom. To je profesionalni fudbal, na tri dana se igraju utakmice. Moramo da osvežimo ekipu za sutra. Važno je da dobro spavaju, da ishrana bude okej i da sutra budu spremni za izazov kakav je Danska."

Gotovo tri i po decenije Srbija čeka na pobedu protiv Danske. Poslednja se dogodila 1990. godine kada je deo državnog tima bio i sam selektor Stojković.

"Danska je uvek bila neugodan rival. Pokazuju to iz ciklusa u ciklus. Bez njih ne može da se odigra ni svetsko, ni evropsko prvenstvo. Nedavno smo odigrali meč od izuzetne važnosti. Zavreno je 0:0, ali su oni bili zadovoljniji. Sutra očekujem da bude utakmica na takvom nivou. Svaka utakmica predstavlja izazov. Došli smo da odigramo najbolje što možemo, maksimalan otpor i dobar rezultat."

Za kraj svog izlaganja, selektor je svestan da Dancima koji su se posle Eura rastali sa selektorom Kasperom Hjulmandom, fale pojedine snage sa kontinentalne smotre, ali da to neće ništa kolosalno promeniti u njihovoj igri.

"Danska je ekipa koja se nije previše promenila u odnosu na pre dva meseca. Kristijansen i Mele nisu sa njima, ali imaju kvalitetne zamene. Stoga ne očekujem da će se nešto značajno promeniti u sistemu, postavci, taktici. Napravili smo dobru analizu i znamo šta nas očekuje."

Uz selektora Srbije, na konferenciji je pričao i jedan od stubova odrbane državnog tima, Strahinja Pavlović.

"Razgovarao sam sa nekoliko igrača pred meč sa Španijom. Osetio sam kod njih samopouzdanje. I na utakmici su pokazali da su spremni i da može da se računa na njih."

Vratili su danski novinari Strahinju dva meseca unazad, na utakmicu Srbije i Danske na Alijanc areni, pomenuvši da je Srbija tada smatrala da je oštećena za jedanaesterac.

"Iskreno, posle te utakmice... Bilo je elementa, ali sudija je tako video situaciju… Nisam hteo da tražim alibi. Bili smo blizu, falio nam je jedan gol, da je Jović bio par cenmtimetara iza čuvara, izbegao bi ofsajd, gol bi bio priznat i pobedili bismo… Falilo nam je sreće… Nisam previše razmišljao o tome."


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara