Petak veče na Marakani, pehar prvaka sveta, šansa da se pomogne deci i Milojevićeva slagalica za Totenhem

Vreme čitanja: 6min | pet. 18.10.19. | 11:59

Zvezda večeras dočekuje Rad

Petak veče baš i nije uobičajen termin za ljubitelje fudbala u Srbiji da ga provedu na stadionu, ali navijači Crvene zvezde će večeras imati priliku za to.

Zbog predstojećeg duela sa Totenhemom u Ligi šampiona, Zvezda je tražila da se prvenstveni meč sa Radom odigra dan ranije od planiranog termina kako bi ekipa što odmornija otišla na gostovanje u London. Želja joj je uslišena, pa će crveno-beli večeras od 20.00 časova dočekati Građevinare. Inače, Zvezda je ove sezone već jednom igrala petkom uveče. Bilo je to protiv Mladosti iz Lučana kada se pripremala za revanš sa Kopenhagenom i tada je pobedila 2:0.

Izabrane vesti

Večerašnji meč će za navijače Zvezde biti poseban iz još jednog razloga. Svi gledaoci i navijači koji večeras dođu na naš najveći stadione će imati priliku da se slikaju sa peharom šampiona sveta. Posle 28 godina, na Marakanu je stigao pehar osvojen u Tokiju u čuvenom meču protiv Kolo Kola (3:0) kada je Zvezda uz dva gola Jugovića i jedan Pančeva napravila najveći uspeh u klupskoj istoriji i okitila se titulom svetskog šampiona.

Zašto je pehar tek sada stigao na Marakanu?

Problem je što svi pobednici tadašnjeg Interkontinentalnog kupa od 1960. do 2004. godine, do 27. oktobra 2017. godine nisu bili priznati kao klupski prvaci sveta. Od tog datuma FIFA je donela odluku da svim ekipama koje su u tom periodu osvojile Interkontinentalni kup prizna tu titulu kao zvaničnu za prvaka sveta. FIFA je ovim odbacila osporavanja svetskih pobednika, pošto su do 2004. godine igrali samo šampioni Evrope i Južne Amerike, a od 2005. za pehar se bore klupski prvaci svih kontinenata. Ništa se od tada nije promenilo, jer su trofeje osvajali samo Evropljani i Južnoamerikanci.

Nijedan klub do sada u svojim vitrinama nije imao zvaničan trofej prvaka sveta. U muzejima osvajača prestižne titule do sada su se mogli naći samo sponzorski pehari. Nedavno je FIFA dala zeleno svetlo i evropski velikani su dobili pehar namenjen šampionima sveta, a sada je on stigao i na Marakanu. Od danas će krasiti Zvezdin muzej.

Pehar će večeras pred utakmicu sa Radom biti izložen na zapadnoj tribini stadiona  na ulazu u klupski muzej od 17 časova, kako bi svi oni koji žele da se slikaju sa titulom prvaka sveta mogli to i da urade.

Titula prvaka sveta je dodatni motiv za zvezdaše da dođu u što većem broju, a ovom prilikom podsećamo i kako mogu da uz ljubav prema zvezdi pokažu humanost i pomognu onima kojima je to najpotrebnije.

Danas počinje velika humanitarna akcije „Igraj u Mozzartu, gledaj Zvezdu i pomozi deci“, koja je usmerena na kupovinu preko potrebnih aparata za Klinici za dečju hirurgiju i ortopediju u Nišu.

Već od meča sa Radom, svaki tiket odigran u Mozzartu na kojem se nalazi utakmica crveno-belih predstavljaće ulaznicu za meč šampiona Srbije, i to za zapadnu tribinu. Karta za ovu tribinu za mečeve Zvezde inače košta 500 dinara, ali će je igrači Mozzarta sa ispunjenim gorepomenutim uslovom dobiti besplatno, i to tako što će pred utakmicu na blagajni, na šalteru specijalno otvorenim za ovu priliku, pokazati tiket i dobiti kartu.

To u praksi znači da navijači Zvezde za svaku utakmicu u Superligi i Kupu Srbije na domaćem terenu mogu da uštede 480 dinara jer je u akciji „Igraj u Mozzartu, gledaj Zvezdu i pomozi deci“ jedini uslov za dobijanje karte da se na tiketu nalazi meč crveno-belih, dok iznos uplate nije bitan.

Ono što je u ovom slučaju najbitnije, je da će za svaku ulaznicu koja bude podignuta na ovaj način Mozzart i Zvezda donirati dodatnih 500 dinara u humanitarne svrhe! Dakle, ako na utakmici protiv Rada 1.000 navijača dođe na blagajnu stadiona Rajko Mitić i pokaže tiket iz Mozzarta sa ispunjenim uslovom, biće donirano 500.000 dinara u humanitarne svrhe. I tako za svaki meč Zvezde u Superligi i Kupu Srbije do kraja jesenjeg dela sezone.

Mnogo je razloga da se zvezdaši večeras u što većem broju odazovu i dođu na Marakanu, a najveći razlog su svakako Vladan Milojević i njegovi izabranici.

Zvezda je posle serije slabijih igara i poraza u večitom derbiju, uspela da se trgne i počela je da diže formu. U Kruševcu je odigrala možda i najbolji meč u prvenstvu posle nekoliko meseci. Vidi se napredak u igri i to može da raduje crveno-bele pred gostovanje Totenhemu.

Ne očekuje se da Vladan Milojević večeras previše kombinuje u odnosu na tim koji će suprostaviti Spursima u utorak veče. Zvezdin trener je i pred ostale velike evropske mečeve uglavnom igrao prvenstvo u najjačem sastavu uz tek poneku izmenu. Ipak, neke promene za večeras su neophodne.

Očekuje se da prednost među stativama dobije rezervni golman Zoran Popović umesto Borjana iza kojeg je dalek put u Kanadu i učešće u reprezentativnoj akciji. On se tek juče vratio u Srbiju i Milojević će ga verovatno odmoriti za Totenhem. U dosadašenjim prvenstvenim mečevima pred velike evropske utakmice, desnog beka je uglavnom igrao Milan Gajić dok je Gobeljić odmarao. Ostatak odbrambene linije je izgledao isto: Degenek – Milunović – Rodić.

Ipak, Gobeljić bi večeras mogao da dobije prednost u odnosu na Gajića jer se nije nešto preterano umorio u reprezentaciji Srbije. Odigrao je samo 45 minuta protiv Paragvaja i odmoran je za dva meča u pet dana. Slično je sa Rodićem i Milunovićem koji su igrali još manje i očekuje se da večeras startuju. Ali zato bi odmor mogao da dobije Degenek kod kojeg je slična situacija kao kod Borjana. Prešao je “pola sveta” da bi igrao za Australiju, proveo u avionu 66 sati, tek se vratio u Srbiju i mogao bi da dobije poštedu. Umesto njega se očekuje Radovan Pankov u tandemu sa Milunovićem.

Što se veznog reda tiče, tandem centralnih veznih će najverovatnije da čine oporavljeni Hose Kanjas i Miloš Vulić. Špancu su potrebni minuti u nogama da bi što spremniji dočekao meč sa Spursima, a Vulić se nalazi u sjajnoj formi. Njegoš Petrović je odigrao dva puta po 90 minuta za mladu reprezentaciju i potreban mu je odmor, dok se Dušan Jovančić već neko vreme ne nalazi u dobroj formi.

Kao i uvek, najveća konkurencija je za pozicije u ofanzivnom delu tima. Zbog limita stranaca u Superligi, Milojeviću su ovde donekle vezane ruke. Večeras bi trebalo da startuju Garsija, Marin i Vukanović, a ispred njih kao najistureniji Tomane.

Garsija i Marin sui sigurni starteri za London, a Vukanović će zauzeti mesto Van la Pare koji je u ovom slučaju izvisio za mesto u timu zbog limita o strancima. Vukanoviću će ovo biti šansa da se nametne i da u protiv Totenhema opet preotme mesto startera pojačanju iz Hadersfilda. Neće biti ni Bena koji nije licenciran za Ligu šampiona, pa nije realno da ga Milojević uigrava sa većinom ekipe koja treba da igra u Londonu. Šansu sa klupe čeka Mirko Ivanić koji se dugo mučio sa povredom primicača, ali sada je zdrav.

Tomaneu su daju veće šanse da počne meč u špicu nego Milanu Pavkovu koji se beć neko vreme nalazi u padu forme i nije postigao gol iz igre duže od mesec i po dana. Ričmond Boaći je otpao iz konkurencije za večerašnji duel zbog povrede lista, a najverovatnije neće moći da počne ni meč u Londonu. To znači da Milojević bira između Tomanea i Pavkova, a Portugalac je u blagoj prednosti. Tomane je počeo meč protiv Olimpijakosa i od njega se tek očekuje da pokaže golgeterski instinkt. Kada je došao, imao je probleme sa povredom, potom je često bio žrtva pravila o limitu stranaca, da bi na poslednja četiri meča u svim takmičenjima četiri puta bio starter i postigao je dva gola. Još je to dalko od očekivanog, ali Milojević mu veruje da će proraditi i protiv Rada bi mogao da se napumpa golgeterskim samopouzdanjem za London.

SRBIJA 1 - 12. KOLO

Petak
18.00: (2,15) Čukarički (3,25) Vojvodina (3,60)
20.00: (1,05) Crvena zvezda (14,00) Rad (35,00)

Subota
15.00: (8,50) Mladost (4,70) Partizan (1,38) 
18.00: (1,50) Voždovac (4,00) Mačva (7,50) 
18.00: (2,70) Javor (3,10) TSC (2,75) 
18.00: (2,10) Proleter (3,10) Radnik (3,90) 
18.00: (1,35) Radnički Niš (5,30) Napredak (8,00) 
18.00: (1,65) Spartak (3,60) Inđija (6,00)

NAPOMENAKvote su podložne promenama

 


 

 

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara