PET NA PET - Duško Bajević: Počeo sam na “ledini”, a stigao do velikih klubova i značajnih utakmica

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.03.19. | 08:25

“Princ sa Neretve” pre dva meseca otišao je u zasluženu penziju!

Naš jučerašnji plemeniti kladilac, a današnji gost u rubrici MOZZART Sporta “Pet na pet”, Duško Bajević, sportsku karijeru je započeo kao golman. Tek kasnije prekomandovan je u navalni red i postao je sjajni golgeter. Dubok trag ostavio je u Veležu, AEK-u, Olimpijakosu, PAOK-u, tadašnjoj reprezentaciji…

“Princ sa Neretve” bio je jedan od petorice igrača sa stadiona pod “Bijelim bregom” koji je biran za najboljeg fudbalera bivše SFRJ. Opšte je mišljenje da je najbolji igrač Veleža svih vremena bio upravo Duško Bajević. Plenio je elegancijom, stavom, ponašanjem, moralom…Dva puta je reagovao na sudijske odluke, nakon njegovih “pogodaka”, kad su pokazali na centar, a Duško je sugerisao da golovi nisu bili regularni. Iza Slobodana Santrača bio je najbolji strelac svih vremena nekadašnje države. Svojevremeno, u dresu našeg nacionalnog tima, Venecueli je dao pet pogodaka.

Izabrane vesti

Bio je i veoma uspešan trener u Veležu kome je doneo drugi trofej u Kupu nakon pobede nad Dinamom od 3:1. AEK- u je doneo više šampionskih titila Grčke, tri su bile uzastopne. U Olimpijakosu je osvojio šampionat, pa duplu titulu. Bio je i trener PAOK – a osvojivši grčki kup 2001. godine. …

Bajević smatra da posvećenost, rad, upornost donose rezultate… Pre dva meseca Duško se penzionisao. Želi da uživa sa porodicom, ali je i dalje redovan posetilac fudbalskih utakmica. Evo Duškovih odgovora na naših pet pitanja…

1.Da li ste svojevremeno pored fudbala imali dodira sa još nekim sportskim aktivnostima i kojim?
“Bavio sam se i drugim sportskim aktivnostima, ali tim sportovima nisam pridavao poseban značaj. Fudbal me je privukao od prvog trenutka. U tom periodu nije bilo terena pa smo igrali na ‘ledini’, a prvu loptu dobio sam na poklon od majke. Sećam se da je kupljena u Zagrebu, na sajmu. Kasnije su me ‘şnimili’ iz Veleža pa sam prešao da treniram u poznati mostarski klub”.

2.Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
”Manje je poznato da sam karijeru započeo između stativa, kao golman. Kasnije sam prekomandovan u navalni red, ali moji uzori su bili Muhamed Mujić, prvi reprezentativac iz redova Veleža, Vlado Zelenika, ali i Zebec, Vukas, Bobek, Čajkovski…Sve su to bile igračke veličine”.  

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?
“Pa dobro, u Veležu sam ponikao, stasao prvo igrački, kasnije trenerski. Ali, moj klub je i AEK. U Grčkoj sam ostvario zapažene rezultate”.

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Bilo je dosta dobrih utakmica koje sam odigrao ili predvodio sa klupe. Sećam se svih duela koje sam igrao protiv Zvezde, Partizana, Dinama, Hajduka…Svih titula sa AEK – om, Olimpijakosom, utakmica za tadašnju reprezentaciju”.

5.Životni i sportski moto?
“Kao igrač, ali i trener bio sam disciplinovan, posvećen, uporan, radan. Sve to jednostavno donosi rezultate”.

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZART – u  odigrati na utakmicu  koja dolazi iz Lige šampiona, Borusija – Totenhem. Prvi duel osmine finala dobili su Sparsi sa sigurnih 3:0. Sad je na Borusiji da učini možda nemoguće. U prilog ne ide ni poraz u Bundesligi. Totenhem je u Premijer ligi odigrao nerešeno sa Arsenalom. Međusobni skor je na strani Borusije, 2:1:4, koja je takođe dobijala rivala sa 3:0. Treba verovati da će Dortmund ići na sve, ili ništa.

“Možda probati sa četiri plus”.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Uto 21:00 6415 Dortmund - Tottenham ug 4+ 2,15
Ukupna kvota2,15

PIŠU: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com
FOTO: MN Press


tagovi

pet na petDušan Bajević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara