Dragan Perišić (©Starsport)
Dragan Perišić (©Starsport)

Perišić želi ofanzivni Napredak: I kad vodimo u 70. minutu treba da idemo napred

Vreme čitanja: 4min | sub. 22.04.23. | 12:32

Kruševljani žele već danas od 14 časova protiv Spartaka da prebrinu brigu oko opstanka u Mozzart Bet Superligi

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca/

Što bi naš narod rekao - ko zna zašto je to dobro.

Izabrane vesti

Kada je lane golom u nadoknadi protiv Metalca (1:0) Napredak ušao u plej-of Mozzart Bet Superlige, malo ko je pretpostavio da će imati takav niz - sedam mečeva bez pobede, šest poraza i nijedan dati gol. Tektonske promene u stručnom štabu i igračkom kadru, uz dolazak Dušana Đorđevića na čelo tima, trebalo je da označe renesansu u klubu pod Bagdalom.

Tako je najavljivano. No, malo toga se suštinski promenilo, premda je na mahove Napredak uletao u formu. Od kraja avgusta do oktobra, recimo, upisali su Kruševljani pet pobeda u sedam kola, a onda ponovo bili u ritmu toplo-hladno. I ponovo na zimu rešili da napravi preokret, ali onaj koji je bio pandan stabilnosti.

Ostao je skoro ceo kostur tima pod Bagdalom, Đorđević dobio novi, prvi ceo ciklus sa ekipom. Partizan, TSC i Novi Pazar redom rušili su čarapansku četu, potpisali odlazak bivšeg stratega Čukaričkog i Radnika iz Kruševca. Onda je ponovo Napredak pogledao u hronologiju sportskih dešavanja u Surdulici i oko mu je palo na ime - Dragan Perišić. Čini se - nije pogrešio. Ni Napredak, ni novi beogradski trener koji je stigao u Lazarev grad. 

Uzeo je Perišić 12 bodova u osam kola Mozzart Bet Superlige. Više nego solidno, no za malo nedovoljno za plasman među najbolje. I obreo se Napredak tako u plej-aut društvu, gde drži šest bodova "viška" od narandžaste zone - zone baraža. Malo mu nedostaje za praktično obezbeđivanje opstanka, baš ono malo koje bi danas mogao da pokupi protiv ekipe od koje najpre želi da što dalje pobegne - Spartaka. I, kao što rekosmo - ko zna zašto je to dobro. Mogao bi Napredak ponovo da dočeka mirnu završnicu prvenstva, a da pritom ne bude topovska hrana najboljima. "Vin - vin" kombinacija, no do tada treba ućariti koji bod.

"Takvo je takmičenje plej-aut - svaki sledeći meč je najbitniji. Ceo fokus zato sada ide na Spartak. Momci su svesni značaja meča i uradićemo sve da što pre pobegnemo od baraža, pa posle toga da opravdamo očekivanja u klubu i budemo deveti ili deseti na kraju trke", navodi trener Dragan Perišić u razgovoru za Mozzart Sport Dragan.

Popravlja se pod Bagdalom kadrovska situacija, koja je, pred poraz u Surdulici (1:0), bila više nego loša.

"Hvala Bogu, sad su svi fit. Odlučićemo kada je pravi trenutak za povratak Đekovića, ali naš mladi štoper već duže vreme trenira i zadovoljstvo mi je da kažem da se njegov organizam sjajno izborio sa bolešću. Šarić nam se vratio, svi igrači su preležali grip, neki pred meč protiv Radnika, neki neposredno kasnije. Sad je sve na svom mestu", raspoloženo će Perišić.

Međutim, nije mu posle drugog poraza u sezoni bilo lako.

"Znali smo da ko u Surdulici da prvi gol ima veliku šansu da pobedi. Tako se i desilo. Hteli smo da kontrolišemo uvod meča, no, dali su nam tada evrogol, pa se potom zatvorili. Dobro se brane, nije lako probiti ih. Zasluženo su pobedili, energetski im nismo dobro odgovorili".

Stvarnost takođe kaže - Napredak ne stoji loše pred ulazak u plej-aut.

"Imamo izvanrednu pol poziciju. U situaciji smo da sve zavisi od nas. Žarko želimo da pobedimo Spartak kod kuće i zadržimo koncentraciju pred naredne utakmice. Pritisak bi tako potpuno nestao. Karakterno i fudbalski imamo odličan kadar, zaslužujemo vrh mini-tabele, ka čemu i težimo. Prvo finale igramo protiv Subotičana, a bez sumnje, ponovo će odlučivati detalji. Hoćemo da kontrolišemo utakmicu i čekamo pravi trenutak za napad. Plej-aut je specifično takmičenje, izvlači iz svake ekipe ono najkvalitetnije".

Mogao je Napredak da ima još tri boda više u razdaljini od Golubova, da je pre nekoliko kola slavio protiv istog rivala kod kuće (1:1).

"U 45. minutu skinuli su nam loptu s gol-linije za 2:0. Sve bismo rešili tada, uveren sam. A onda... Nije važno sada to, danas je novi meč. Pripremili smo se dobro za Spartak, bacili akcenat na završnicu. Verujem u svoje napadače. Do sad smo možda podredili napad nekim drugim detaljima igre, ali već polako dopunjavamo to. Treninzi su nam odlični, odnos igrača ih čini takvim. Imamo odličnu kombinaciju u timu mladosti i iskustva i, kao što rekoh, neće nas zadovoljiti samo opstanak, želimo da budemo deveti", veruje Perišić u svoje učenike.

Mnogo toga u samopouzdanju kroz plej-aut zavisiće od prvog rezultata.

"Švaba Milanović ima veliko iskustvo, više puta se nalazio u karijeri u sličnoj situaciji. Spartak igra u srednjem bloku, čvrsto, organizovano. Moramo da budemo strpljivi, spremni za psihološki rat svih 90 minuta. Bez obzira na izostanke Ada i Srećkovića, imaju opasne igrače, pratili smo svaki detalj njihove igre protiv Kolubare i Radničkog 1923. Jednom utakmicom sebi možemo da olakšamo posao i vrlo brzo stignemo do mirne luke", nada se Perišić.

Podsetio je trener Napretka i na "sitnice" koje će praviti distinkciju u poslednjim rundama. 

"S obzirom na malu razliku u kvalitetu između ekipa, prednost će imati oni klubovi koji održe pravi odnos prema igri i atmosferu u timu. Zato mi želimo da održimo motivaciju. Volim da dam šansu svakom igraču, da svako zna da ne sme da se opusti. Koncentraciju treba da imamo kroz ceo meč, ako vodimo u 70. minutu da i dalje idemo napred, a ne da se branimo. Ma samo da obezbedimo opstanak, već u prvoj nedelji, a posle da pričamo o narednoj sezoni", u dahu će Perišić.

SUPERLIGA, PLEJ-AUT, 1. KOLO:

Petak

Radnički Niš - Mladost GAT 0:1 (0:0)

/Marković 58/

Kolubara - Mladost Lučani 0:1 (0:1)

/Stanisavljević 8/

Subota

14.00: (2,15) Napredak (3,20) Spartak (3,30)

16.30: (2,30) Javor (3,20) Radnik (3,00)



tagovi

Napredak KruševacDragan PerišićMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara