Pedro visi u Olimpijakosu, ali ne odustaje od filozofije: Bolja realizacija, kontrola prekida i brže vraćanje u posed lopte

Vreme čitanja: 5min | čet. 05.12.19. | 20:05

Portugalski stručnjak se pred dolazak Crvene zvezde nalazi pod velikim pritiskom

Pedro Martins je seo na klupu Olimpijakosa u aprilu 2018. godine, ali poslednjih dana se šuška u Grčkoj da neće sastaviti dve godine na klupi velikana iz Pireja. Senka otkaza se opasno nadvila nad Portugalca zbog rezultata u poslednje vreme.

Olimpijakos na poslednjih 15 utakmica u prvenstvu Grčke i Ligi šampiona ima samo šest pobeda. Na poslednjih šest, tek jednu. U prošlom kolu je u derbiju sezone dočekao PAOK i spasao se poraza golom Valbuene iz penala u drugom poluvremenu. Porazi od Bajerna (dva), Totenhema i Crvene zvezde (po jedan) u Ligi šampiona i tri remija u poslednja četiri ligaška meča su učinili da se Martinsu zaborave one letnje blistave partije kada je pregazio Plzenj, Bašakšehir i Krasnodar u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Prošle sezone je nekako preživeo na klupi iako je izgubio trku za titulu, ali ove sezone mu to neće biti oprošteno. Možda čak i u toku sezone jer Olimpijakos i PAOK dele prvo mesto na tabeli, ali je utisak da PAOK igra bolje i da ima nešto lakši raspored do početka plej-of faze.

Izabrane vesti

Ipak, Martins razmišlja kao da je siguran na klupi Olimpijakosa i bivi se filizofijom igre koja će na kraju sigurno dati rezultat. Tako on smatra...
„Posle derbija, kada se glava ohladila, na neke stavri sada gledamo mnogo mirnije. Bili smo mnogo bolji rival u većem delu tog meča. Ta tri boda su nam bila jako bitna i trebalo je da ih osvojimo. Ipak, prvenstvo je dugačko, biće i umora... Po onome što smo do sada odigrali, pokazali smo da smo najbolji tim u zemlji. Možemo da pravimo razliku i pobeđujemo utakmice i kod kuće, i na strani. Nameravamo da poboljašmo još neke stvari i već smo dokazali da smo najbolje izbalansiran tim. Verujemo da će do kraja prvenstva sve da legne na svoje mesto“.

Bilo je dosta priča u poslednje vreme da Olimpijakos ne ume da se nosi sa pritiskom. Da li vas je sada drugo poluvreme ohrabrilo?
„Već smo potvrdili u nekoliko navrata tokom sezone u prvenstvu i Ligi šampiona da možemo da se nosimo sa pritiskom. Posedujemo veliki kvalitet i uglavnom kontrolišemo rezultat. Bilo u evropskim, bilo u domaćim utakmicama. Međutim, prepoznajemo i da neka naša izdanja u prvenstvu nisu bila baš najbolja. Ima tu još stvari da se poprave kada smo u posedu lopte. Pogotovo u fazi realizacije. Stvaramo mnogo šansi, a ne koristimo ih. Kao u u mečevima protiv PAOK-a i Panioniosa. Protiv Ksantija i nismo imali mnogo šansi, ali smo dominirali u posedu. Takođe, neprihvatljivo je da u fazi odbrane primamo toliko golova iz prekida. To moramo što pre da popravimo. Na dobrom smo putu da to uradimo i onda ćemo biti na najvišem nivou.  Zvezda vodilja treba da nam bude drugo poluvreme protiv PAOK-a. Očekujemo takvo izdanje protiv Panetolikosa u sledećem kolu. Shvatamo da visok posed lopte ne donosi rezultate i pobede. To je samo odraz kvaliteta koji imamo. Takođe, moramo i da razvijemo veštinu da što pre osvajamo loptu kada je izgubimo. Znamo koliko je to bitan element u igri. Pogotovo nam to fali u Evropi. Tamo nam protivnici više drže loptu i to pokazuje kojim kvalitetom raspolažu“.  

Da li je meč protiv Panetolikosa šansa da Olimpijakosu konačno krene na gostovanjima?
„Mi smo Olimpijakos i sve utakmice tretiramo isto. Ništa osim pobede ne dolazi u obzir. I kada gostujemo Totenhemu, imamo istu ambiciju kao kada gostujemo Panetolikosu. Pozicija Panetolikosa na tabeli ne govori dovoljno o njihovom kvalitetu. Imaju jako dobre igrače i po kvalitetu su iznad mnogih timova u ligi. Moraćemo da ponovimo igru iz drugog poluvremena protiv PAOK-a“.

Da li je psihologija problem na gostovanjima?
„Ne treba da se menja psihologija, već neke stvari u načinu igre. Jako dobro znamo šta je pošlo naopako u pojedinim utakmicama. Znamo šta nam nedostaje. Moramo da to ispravimo na terenu. Već od meča sa Panetolikosom. Tu nam počinje serija od četiri jako bitna meča u sezoni: tri u prvenstvu i jedan u Ligi šampiona“.

Koliko vas brine povreda Metjua Valbuene?
„Neće igrati protiv Panetolikosa, za ostalo moramo da sačekamo“.

Brazilac Bruno je na meču protiv PAOK-a prvi put bio na klupi ove sezone i osetio dah prvog tima. Zašto ga nije bilo toliko dugo u timu?
„Bruna nismo koristili do sada jer mu je bilo potrebno vremena da se adaptira na novi ambijent. Taj momenat još nije došao. Postoje igrači koji dolaze iz jačih liga i timova i koji se lakše uklope i brže naviknu na velika očekivanja u Olimpijakosu. Ali, postoje i igrači kojima je potrebno više vremena. Bruno ima dobru fudbalsku inteligenciju, dobro je pripremljen, ali mu je nedostajalo samopouzdanja da se prilagodi potrebama u našem timu. Trenira jako dobro, radi stvari na treninzima koje mu kažemo i sada vidimo da je spreman da pomogne i da iskoristi priliku kada mu se ukaže. Često smo viđali slučajeve da igrač dođe fizički i tehnički spreman u novi klub, ali se ne uklapa tako lako. Normalno je da dovedemo igrača određenog i potrebnog profila, ali i da trener odluči kada je taj igrač spreman. Pogledajte primer Žoaa Feliksa, jednog od najskupljih igrača u istoriji fudbala. Iako je sjajan igrač, potpuno spreman, trener još nije dobio od njega ono što traži. U fudbalu ne može sve da se predvidi. Nekada neke stvari legnu, nekada ne“.  

Martins je pomenuo još neke igrače koji se sporije uklapaju...
„Nije samo Bruno u pitanju. Nije on jedini kojem je potrebno vremena. Isto važi za Ranđelovića i Loveru. To su igrači u čiji potencijal mnogo verujemo. Ali u budućnosti. Oni ne mogu trenutno da nam isporuče ono što se očekuje od njih. Rano je. U fudbalu se takve stvari dešavaju pod pritiskom i određenim uslovima. Ne možete očekivati od igrača sa tako malo iskustva da iz meča u meč ispunjavaju visoke ciljeve Olimpijakosa. Potrebno je vremena i strpljenja“.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara