Pažnja, govori Kum svetskog fudbala: O Zlatanu, Holandu, Pogbi, Donarumi, De Lihtu, Baloteliju...

Vreme čitanja: 6min | uto. 08.12.20. | 10:30

Mino Rajola otvoreno o svim svojim zvezdama i statusima u njihovim klubovima

Mino Rajola nije omiljena faca u svetskom fudbalu. Ali je mnogo moćan i zato mnogi moraju da ga poštuju i da ga se plaše. On bi u nekoliko poteza mogao da okrene odnos snaga u evropskom fudbalu kada bi hteo.

Retko ćete naći navijača nekog velikog kluba koji ima pozitivno mišljenje o Rajoli. Zato što što je Rajolu baš briga za navijače i njihove klubove. On je fudbalski agent, trenutno najmoćniji na svetu i jedino što ga zanima je kako da izvuče što bolji dogovor za svoje klijente. Zato ga fudbaleri obožavaju i zato mu prepuštaju svoje karijere. Rajola je poput Kopolinog Kuma, čovek kojeg ne vole i mnogi bi ga rado videli na dnu, ali mu ne mogu ništa, moraju da ga poštuju i da posluju sa njim.

Izabrane vesti

On je beskompromisan u poslu, bolje ga je imati za prijatelja nego za neprijatelja, igrači ga više vole nego svoje klubove. Osim što im izboksuje neverovatne ugovore i učini ih bogatima, bitno mu je da su srećni, da su zadovoljni i spreman je da udari na trenere, predsednike, saigrače, samo da zaštiti svoje klijente. A među njima su velika imena poput Ibrahimovića, Pogbe, Holanda, De Lihta, Donarume... 

U predvečerje zimskog prelaznog roka, Rajola je dao jedan od retkih intervjua. Retko priča u javnosti, ali kada to radi, onda je to bez rukavica i otvoreno. U opširnom razgovoru za Tutosport pričao je o situaciji sa svim svojim bitnim klijentima...

Najviše je javnost ustalasao objavom da je Pol Pogba svoje završio u Mančester Junajtedu i da je vreme da napusti klub.

„Uzaludno je da nastavimo ovako. Bolje je da pričamo otvoreno, da gledamo napred i da ne gubimo vreme na traženje krivaca. Pol nije srećan u Mančesteru, ne može tamo da se ostvari kao fudbaler na način kako bi on to želeo i kako se od njega očekuje. Mora da promeni klub i da promeni vazduh. Ima ugovor koji ističe za godinu i po dana, ali mislim da je najbolje za sve da već na zimu ili na leto promeni klub. U suprotnom, klub sa Old Traforda, sa kojim sam u sjajnim odnosima, vrlo dobro zna da rizikuje da izgubi Pogbu za džabe. S obzirom da igrač u ovom trenutku ne želi da produži ugovor. Ako neko to ne razume, onda zna vrlo malo o fudbalu. U svakom slučaju, neka krive mene ako Pogba ode narednog leta“.

Ko će kupiti Pogbu?

„Zbog svega ovoga sa korona virusom, mnogi klubovi ne mogu da ga priušte. Mančester Junajted vrlo dobro zna šta je Pogbina želja... Juventus? Zašto da ne. Odnos između Pogbe, Juventusa i bivših saigrača je odličan“.

Jedan od Rajolinih najpoznatijih klijenata je i Milanov golman Đanluiđi Donaruma, kojem ugovor sa Rosonerima ističe na kraju ove sezone. Donaruma brani fenomenalno ove sezone, Milan želi da ga zadrži, ali navijači su u strahu da bi mogao da ode besplatno s obzirom šta se sve dešavalo prošli put prilikom produžetka ugovora. Rajola već godinama pokušava da ga nagovori na prelazak u Juventus.

„On je trenutno Milanov igrač, a za kasnije ćemo videti. Naravno, Điđo nije više onaj isti kao pre četiri godine i postoje mnogi koji se raspituju za njega. Ali ovde ću se zaustaviti. Ne želim da njegov ugovor postane medijska sapunica kao prošli put“.

Nije samo Donaruma tema pregovora Milana i Rajole, već i Zlatan Ibrahimović. Rajolin najpoznatiji i najomiljeniji klijent igra fantastično iako su mnogi sumnjali u njega kada se sa 38 godina vratio iz Amerike.

„Zlatan kao Zlatan. Brojke govore u njegovo ime. Prošlog leta je bio slobodan i svi su napravili grešku što ga nisu doveli. Uključujući i Juventus. Bio bi idealan partner u napadu za Kristijana Ronalda i zajedno bi napali Ligu šampiona. Ne bi bio nikakav problem da igraju zajedno i Pirlo je trebalo da razmisli o toj opciji. Milan sa njim je ekipa koju je sada teško pobediti. Nisam uplašen da će izgubiti balans posle povrede. Zlatan je neprocenjiv igrač. Prvi je strelac Serije A, ispred Kristijana Ronalda, iako je propustio nekoliko utakmica. On je najkompletniji igrač u istoriji fudbala. Ima Mesijev talenat i Ronaldovu snagu volje“.

I Zlatanov ugovor ističe na kraju sezone, a govori se o produžetku u januaru.

„Možda. Ali čak iako u januaru ne bude nikakvih vesti o Ibrinom statusu, i dalje ćemo biti spokojni. Neko poput Ibre se ne plaši ničega. On je čovek kojeg samo treba da pratite i vratiće vas kući žive i zdrave iz rata“.

A Rajola već na spisku klijenata ima i Zlatanovog naslednika. Najboljeg mladog napadača sveta i budući veliku zvezdu prelaznih rokova – Erlinga Holanda.

„Holand je kao skupocena slika. Kao Munkov ’Vrisak’ jer pravi paniku među protivničkim defanzivcima. Zvao me je kada je zamenjen u 85. minutu pošto je dao četiri gola. Bio je besan! Hteo je da ostane na terenu i da postigne još golova. On je takav. I da igra šah, želeo bi da bude najbolji. Holand je kao Ibra kada je imao 20 godina. Solskjer je dobar momak ali je pogrešio kada je rekao da Holand liči na Lukakua. Bolje bi bilo da je Solskjer razmišljao kako da vrati Pogbu na nivo šampionskih igara nego što je pričao o Holandu“.

Gde će Holand posle Borusije, s obzirom da bi mnogi klubovi rado platili njegovu otkupnu klauzulu od 80.000.000 evra koja se aktivira 2022. godine?

„Ne mogu da pričam o njegovoj izlaznoj klauzuli. A o glasinama da se sviđa Realu, mogu samo da kažem da to nije ništa novo za mene. Ali on je trenutno srećan u Borusiji Dortmund. Kada bude odlazio iz tog kluba, biće to zbog ambicija, a ne zbog novca“.

Rajola zastupa i holandskog štopera Matijsa de Lihta kojeg je upravo on ubedio da odbije manje pare u Barseloni i pređe u Juventus.

„On je budući kapiten Juventusa. Možda je to već iako ne nosi traku... Juventus i De Liht su savršen brak. Posvećeni, ozbiljni, odgovorni... On ne pravi nikakve probleme van terena i neće ih nikada ni napraviti. Bitan mu je odnos sa klubom i saigračima, interesuju ga samo stvari na terenu. U tom smislu je nenadmašan. I ranije sam govorio: Matijs će postati najbolji igrač sveta na svojoj poziciji. Može da osvoji i Zlatnu loptu iako je defanzivac. Posle toga ga vidim u politici. Možda kao premijera Holandije“.

Igrač kojem ni Rajola nije uspeo da sredi glavu je njegov najkontroverzniji štićenik – Mario Baloteli. Juče je postao član italijanskog drugoligaša Monce.

„Da li je on moja najveća briga? Ne. On je jednostavno takav tip. Različit od svoih ostalih. Da je drugačiji, ne bi bio Mario Baloteli. On je sportista koji ima posebne emocije van terena. Romantični heroj i ponekad buntovnik. Poput nekadašnjeg vozača Formule 1 Vilneva. Baloteli je razočarao u Breši jer je to klub iz njegovog grada i sanjao je da igra za njih. A san je uvek teži od relanosti. Realnost uništava snove. Sada je u Monci kod Berluskonija i Galijanija i tu može da oživi karijeru. Ima 30 godina, nije star. U najboljim je godinama. Uostalom, Mario nikada neće ostariti. Vi i ja hoćemo, on neće nikada“.

Večeras igraju Barselona i Real, sastaju se Ronaldo i Mesi, dvojica igrača za kojima Rajola verovatno najviše žali u menadžerskoj karijeri.

„Između Ronalda i Mesija, uvek biram Ronalda. Ibrahimović je planeta za sebe. Da navijači biraju osvajače Zlatne lopte, Ibrahimović bi ih imao makar osam“.

Među Rajolinim klijentima su i Marko Verati iz Pari Sen Žermena, Stefan de Fraj iz Intera, Federiko Bernardeski iz Juventusa...

„Verati je veoma srećan u Parizu, a gazda kluba ga obožava. Teško da ćete ga videti u Seriji A, ma koliko to želeli. De Fraj je dogovorio novi ugovor sa Interom koji se piše ovih dana. Zaista mi se dopada Inter i njegov trener Konte, kojeg mnogo cenim jer prenosi mnogo pozitivne energije poput Murinja. Možda im jedino nedostaje napadač top klase“, nije propustio Rajola priliku da ’bocne’ Romelua Lukakua, koji je uz Mareka Hamšika jedan od retkih fudbalera na svetu koji je rešio da Rajoli uruči otkaz i pređe kod drugog agenta.

 


tagovi

Mino Rajola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara