Stadion Novog Pazara (©Starsport)
Stadion Novog Pazara (©Starsport)

Pazarci od evropskih snova do pretnje crnog rekorda

Vreme čitanja: 3min | uto. 23.05.23. | 14:25

Sedam već poraza nanizali su Plavi u Mozzart Bet Superligi

Kad je Novi Pazar početkom februara u finišu utakmice okrenuo goste iz TSC-a na prolećnoj premijeri (2:1) i prišao Topolčanima na minus pet, fudbalski zaljubljenici kraj Jošanice i Raške što slove za nešto veće optimiste poverovali su da je to dobar priključak i da će dva tima do kraja voditi neizvesnu borbu za neka mesta vredna izlaska u Evropu.

Oko tri i po meseca kasnije, TSC je osokoljen nedavnim trijumfom u domaćem ambijentu nad družinom Davora Berbera u četvrtfinalu Kupa Srbije (4:0) uspeo da skine ovosezonsko pazarsko prokletstvo u Mozzart Bet Superligi, pa je posle dva poraza u međusobnim okršajima za bodove konačno upisao pobedu. Na krilima Petra Ratkova, s dobrim vetrom u leđa u drugom poluvremenu, slavila je nadahnuta četa Žarka Lazetića na Džaizkoin areni sa 4:1 u šestom kolu plej-ofa. Poodavno je postalo jasno da od istorijskog plasmana Novog Pazara u kvalifikacije za evropsku Ligu konferencija neće biti ništa. TSC u ovom momentu ima 24 boda više i jasno vidi predvorje Lige šampiona Evrope.

Izabrane vesti

Berber gaji veliko poštovanje prema kolektivu iz Bačke Topole, iako je noć uoči 46. rođendana priželjkivao lepši poklon.

"Koliko god smo mogli, pružili smo otpor jednoj odličnoj grupi igrača. TSC je ostvario istrorijski uspeh. Nadomak su kvalifikacija za Ligu šampiona. Cele sezone igraju odlično, pokazali su se kao jaka celina. Organizovan tim sjajno je vođen od strane Žarka Lazetića. Ma, oni će da budu sve bolji i bolji", nevoljno konstatuje šef struke Novog Pazara.

Blickrig drugoplasiranog na tabeli između 53. i 57. minuta, koji su više od ostalih inicirali Nemanja Petrović i Ratkov, bio je koban po pazarske Plave. Do tada su povremeno i pokušali da zaprete na protivničkoj polovini, posebno krajem prvog i početkom drugog dela susreta.

"Primili smo prvi gol, a nekoliko minuta kasnije i drugi. Tada je sve palo u vodu", priznaje Berber.

Na listi trenera Novog Pazara u krem društvu srpskog fudbala, po broju utakmica na klupi je nakon Dragoljuba Bekvalca (23) dostigao i vodećeg Milorada Kosanovića. Berber i Kosanović su na koti 24, s tim što je čika Miša do te cifre stigao tokom jedne sezone (2014/15), a popularni Brica za dve (2021/2022, 2022/23). Kosanović ima pobedu više (11:10), uz minimalno veću efikasnost (32:31).             

Takođe, niz poraza u Mozzart Bet Superligi povećan je na sedam, pa je u opasnosti negativni klupski rekord od osam uzastopnih "nul bacila" iz sezone 2016/17, nakon koje je Pazar ispao među prvoligaše. Ako se računa Kup Srbije, osam puta ništa važi i sada. Samo, postoji jedna bitna razlika - Novi Pazar ovog puta neće u niži rang. Štaviše, igra svoj prvi superligaški plej-of i biće šesti kad padne zavesa. Bolji je bio samo 2014/15, za jedno mesto.

Jedanaesterac koji je u 89. minutu nad Mitrom Ergelašom skrivio Aranđel Stojković omogućio je Bojici Nikčeviću da se upiše u strelce.

"Za utrehu nam je taj penal, dobro je što smo ga iskoristili. Okrećemo se Crvenoj zvezdi, a posle… Videćemo šta i kako dalje", kaže Davor Berber

Pazar je zatresao mrežu ekipe na suprotnoj strani posle 741 minuta, odnosno 651 kad eliminišemo najmasovnije takmičenje. To je najduži niz Plavih bez gola u eliti. Dva puta su vezali po pet napadački sterilnih mečeva, na startu debitantske 2011/12 i malo pre plej-auta 2015/16. Posle toga su, istina, imali prazne puške na devet mesta, ali u prvoligaškom karavanu 2018/19. Tada su čak i ispali u Srpsku ligu Zapad, ali je, srećom po Novopazarce, od Prve lige odustao čačanski Borac.


tagovi

Davor BerberFK Novi Pazar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara