Strahinja Pavlović (©Star sport)
Strahinja Pavlović (©Star sport)

Pavlović nudi recept: Izašao bih Englezima u visok presing! Samo timski možemo sa njima

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.06.24. | 14:34

"Radili smo na rešavanju problema, trebalo bi da koristimo situacije iz prekida, to nam je oružje", optimističan je štoper reprezentacije Srbije

Tri godine ista priča. Odbrana ovo, odbrana ono. Ne valja, porozna je, problematična, svako iole ozbiljan će nam dati gol. Mada, svi znaju da nije samo do poslednje linije... Ceo tim pati na tom planu od mundijalskih kvalifikacija, preko turnira u Dohi, puta do Prvenstva Evrope. Samo naivini mogu da pomisle da će problemi nestati preko noći i da je period od okupljanja u Beogradu do prve utakmice sa Engleskom dovoljan da se defanziva učvrsti.

Niko se ne usuđuje da obeća da će biti bolje, ali se svi nadamo. Makar da ne primimo osam golova u grupi, kao u Kataru.

Izabrane vesti

"Radili smo na rešavanju problema u prethodnom periodu. Mi iz defanzive odvojeno, napadači svoj posao. Uočili smo individualne propuste u odnosu na raniji period. Više vremena smo imali da se spremimo za EP nego što je bio slučaj za Svetsko prvenstvo, odigrali smo i dve kontrolne utakmice, dovoljno da poradimo na detaljima. Uvek smo bili ekipa koja igra na gol više, ali smo posvećeni i tome da ofanzivni deo tima pomaže nama pozadi. Ključ pobede je da ceo tim napada i da se brani", istakao je Strahinja Pavlović, štoper Orlova iz baze u Augzburgu.

Javnost je ispratila državni tim na EURO bez velikih očekivanja, međutim, kako se početak takmičenja bliži tako se sve glasnije priča o mogućnostima selekcije Dragana Stojkovića.

"Za sve ove godine smo pokazali da znamo da igramo dobar fudbal, uvek smo bili napadački orijentisani, a problemi su bili u broju primljenih golova, kapitulirali smo više nego što je trebalo. Uglavnom su to bili defanzivni nedostaci, na pojedinim mečevima smo mogli do pobede samo da smo bolje izgledali u odbrambenom smislu. Radili smo dosta na tome. Ako budemo igrali kao u mundijalskim kvalifikacijama možemo da ugrozimo svakog. To je naša najveća snaga".

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Veliku šansu prvotimac Salcburga vidi u – prekidima. Tako je baš Pavlović dao gol Kamerunu u Kataru, nedavno Austriji u Beču, u poslednjem kvalifikacinom susretu strelci su bili Babić i Veljković, da ne pominjemo kako su skočni Mitrović, Vlahović...

"Opet smo najviša ekipa na turniru. Zato bi trebalo da koristimo situacije iz prekida. Imamo dobre skakače i možemo bilo koga da ugrozimo. Biće nam to veliko oružje."

Da li i dovoljno za pomak u odnosu na prethodno veliko takmičenje, kad smo, takođe, pretili iz vazduha.

"Prvi cilj je da prođemo grupnu fazu, napravimo korak više u odnosu na Katar. Svesni smo da je to moguće, samo je potrebno je da budemo tim. Selektor je pričao baš o timskom duhu, pokazali smo da možemo da budemo opasni. Ukazao nam je i na greške uočene u kvalifikacijama. Veruje Stojković u nas, a i mi da možemo da prođemo grupu. Bez obzira kako smo prošli na Svetskom prvenstvu, veliko je to iskustvo za sve nas. Mogli smo da naučimo na primerima iz mečeva sa Kamerunom i Švajcarskom, značiće nam sad".

Potencijalno već protiv Engleske.

"Baš zbog toga što su Ostrvljani opasni sa svih strana, moramo u nekim trenucima da se „spustimo“ pred naš gol i branimo se zajedno. Bez obzira koliko su Englezi dobri, moramo da igramo naš fudbal, napadački, da postižemo golove. Biće nam potrebna oba segmenta. Lično, da se ja pitam, izašao bih „visoko“ i probao da ih ugrozim presingom".

Lakše reći nego izvesti, ali zašto ne pokušati? Možda baš sad kad je u pitanju prva utakmica na turniru, dok je protivnik ranjen porazom od Islanda i što mu je javnost, tradicionalno, na ramena natovarila velika očekivanja da osvoji trofej.

"Svi engleski reprezentativci igraju na visokom nivou, navikli su na pritisak, niti vidim da to može nama specijalno da pomogne. Znamo kakvi su, svim informacijama raspolažemo, kad se pogleda njihov tim jasno je da poseduje veliki kvalitet, posebno u napadu, Sautgejtovi igrači daju veliki broj golova, beleže asistencije, to im je najjače oružje".

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Uz neprikosnovenog lidera generacija, Harija Kejna koji će opteretiti Strahinju i kolege u poslednje linije srpskog tima.

"Neverovatan je špic, iza njega je dobra sezona, takvog centarfora možete da zaustavite samo zajedničkim snagama, da se skupa branimo i isto tako napadnemo. Radimo na tome. Srbija je najbolja kad ima loptu, ali je teško držati posed protiv Engleske. Postaraćemo se da uspostavimo ravnotežu i budemo ekipa".

POSEBAN POZDRAV ZA ŠAPČANE

Niko ne može da pretpostavi dokle će Orlovi doleteti na šampionatu Evrope, ali su u nečemu posebni i pre nego što je lopta krenula sa centra. Osnovna škola iz Šapca "Laza K. Lazarević" daje trojicu reprezentativaca.

"Veljko Birmančević i Saša Lukić žive kuća do kuće, ja sam od njih udaljen kilometar. Zajedno smo išli u školu i drago mi je što predstavljamo Srbiju na EP. Ujedno, pozdravljamo naše Šapčane i školske drugove“, rekao je Pavlović.



tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija SrbijeStrahinja Pavlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara