Radost Partizana (©MN Press)
Radost Partizana (©MN Press)

Partizan se navikava na život bez Saldanje: Može bez njega, mada i dalje jedva mrda

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.08.24. | 21:53

Crno-beli dali dva gola glavom iako su igrali bez ritma, a u drugom se oslonili na kontre protiv hiperaktivnog Železničara, golman Jovanović odbranio penal u nadoknadi – 2:0

Vreme Mateusa Saldanje u Humskoj je isteklo. Niko to (još) nije spreman javno da kaže, ali da je tako pokazale su poslednje dve prvenstvene utakmice Partizana. U Ubu je presedeo na klupi svih 90 minuta, protiv Železničara ga nije bilo ni u protokolu, ali crno-beli su pronašli način da bez većih problema zabeleže dve pobede, posle premijerne koju im je pre dve sedmice doneo prošlosezonski najbolji strelac Mozzart Bet Superlige. Da mogu i bez njega, izabranici Aleksandra Stanojevića su nagovestili navijačima tako što su lakše nego što se očekivalo razoružali Pančevce i naneli im prvi poraz od početke trke za bodove - 2:0 (2:0).

Zvaničnog obrazloženja nema, mada se između redova naslućuje kako Saldanja u očekivanju obećanog transfera ne želi da rizikuje povredu u prvenstvenim mečevima. Deluje da ni Stanojević nije prezadovoljan njegovim zallaganjem za tim i zadacima pred protivničkim golom, ta se i tu krije deo odgovora na pitanje otkud Latinos nije bio u konkurenciji za ovaj meč. Pre početka se među malobrojnom publikom povela polemika kako bi će Parni valjak bez njega da vozi, a ispostavilo se da razloga za brigu među Grobarima nema, makar što se tiče ofanzive, jer ima ko da daje golove.

Izabrane vesti

Nije to još igra kakvu Stanojević priželjukuje. Ni izbliza po pitanju intenziteta, brzine, ritma i broja šansi. No, one malobrojne stvorene je domaćin znao da pretvori u golove, oslonivši se na glavu. Doslovce. Najpre kad je posle kornera Bibarsa Natha lopta sletela na čelo Svetozara Markovića, a ovaj je trazjem preusmerio dalje od Zorana Popovića, da bi nešto kasnije povratnik Đorđe Jovanović reagovao na sjajan centaršut Nikole Antića (možda njegov najbolji otkako je na Topčiderskom brdu) i pogodio ono što nije u uvodu meča. Bili su to hici iz vazduha, dovoljni da presude Pančevcima i pokažu kako se Partizan navikava na život posle potpisa Saldanje za drugi klub, što će se desiti do kraja prelaznog roka.

U ovom je viceprvak države angažovao Kervina Arijagu, koji zasad deluje kao „punokrivni“ stranac, sposoban da pokrije veliki deo terena, usmeri napade ekipe čak i kad i ona energetski padne ili promenom strana stvori višak. Za početak dosta. Što ne znači da u igri domaćina nije bilo problema. Naprotiv. Gajas Zahid se ponovo mučio, Ksander Severina ličio na sebe i nervirao ljude koji čekaju da proradi, Vukašin Đurđević morao da se oznoji ne bi li zaustavio Fransisa Eze Okvučukvua, najopasnijeg fudbalera u sastavu Marka Savića tokom nedeljne večeri. Nigerijac je pokušavao da ulascima u kazneni prostor optereti inače ranjivu odbranu Partizana (posle izlaska Đurđevića mučio i Milana Lazarevića), s tim da nije bio jedini, jer su golmanu Aleksandru Jovanoviću pretili Matija Mitrović i Lazar Romanić sa distance, dok je najbolju šansu u prvom delu gost propustio kad je na ubacivanje Nikole Jovanovića probao Branislav Knežević, a njegov pogodak zaustavila stativa.

Partizan jeste pobedio, ali jedva, pošto je rezultat bio bolji od igre. Deluje da mrda, daje znake života posle blamaže u dvomeču sa kijevskim Dinamom, ali i dalje je to jedva. Zabrinjavajuće je za stručni štab što je malo ko mogao da prati agresivnost i entuzijazam Bibarsa Natha, a jednako ni što dvojica čuvara (rotorali se) nisu uspela da zaustave Nigerijca Ezea.

Čak je moglo ozbiljno da se „zakuva“ 20-ak minuta pre kraja, kad su Afrikanac i Lazarević bili u duelu, intervenisao je VAR, glavni sudija Miloš Milanović iz Ćuprije išao da gleda snimak i presudio da osnova za jedanaesterac nije bilo. Pre i posle toga, hiperaktivna ekipa Marka Savića, sa šestoricom fudbalera rođenih posle 2000. godine, pojačanih iskusnim golmanom Popovićem (u nastavku mu pretili Arijaga i Đorđe Jovanović) i štoperom Nemanjom Milunovićem, mogla je do povoljnijeg rezultata posle pokušaja Nikole Jovanovića (u prezimenjaka Aleksandra) i Branislava Kneževića (glavom). Naročito kad je Dario Grgić u nadoknadi dobio priliku da puca jedanaesterac, ali protiv crno-bele hobotnice, Aleksandra Jovanovića, to mora daleko bolje (ukrotio živu loptu, posle čega se sa tribina čulo „Aco, Srbine“).

Koliko je bio Partizan neubedljiv, uprkos činjenici da je postigao dva gola, moglo je da se primeti na osnovu reakcija publike u trenucima kad je Železničar tokom drugog poluvremena boravio na polovini rivala, osmišljavao napade i terao publiku da se zapita:

„Alo, šta je ovo?“

Došlo se do toga da crno-beli na svom terenu igraju na kontre (!?), nadaju se da će Severina „propevati“, ali su makar dočekali debi Žoaa Grimalda, novajlije iz Perua.

MOZZART BET SUPERLIGA - TREĆE KOLO

PARTIZAN - ŽELEZNIČAR 2:0 (2:0)

/Marković 13, Đ. Jovanović 39/

Beograd

Stadion Partizana

Sudija: Miloš Milanović

Crveni karton: Lazar Romanić (Železničar) u 85. minutu

PARTIZAN (4-2-3-1): A. Jovanović 7,5 - Đurđević 5,5 (59. Stjepanović 5,5), Marković 7, Mujakić 6,5, Antić 7 – Arijaga 7, Zahid 5 (71. Goh 5) – Severina 5 (78. Grimaldo -), Natho 6,5 (59. Lazarević 5), Trifunović 6 - Đ. Jovanović 7 (71. Nikolić 5,5).

ŽELEZNIČAR (5-3-2): Popović 5,5 - Jusif 6 (25. Blagojević 6), Milikić 6, Milunović 5,5, Đuričić 6, Eze 7 (75. Cvetković -) - Knežević 6,5, Mitrović 6,5 (75. Milosavljević -), Ćurić 6 (53. Lokosa 6) - Jovanović 5,5 (53. Grgić 6), Romanić 5.

Igrač utakmice: Aleksandar Jovanović (Partizan) 7,5.

MOZZARTBET SUPERLIGA – 3.KOLO

Petak

Napredak – IMT 1:1 (0:0)

/Šarić 90 – Terzić 65/

Subota

Novi Pazar - OFK Beograd 0:0

Mladost Lučani - Jedinstvo 2:1 (0:1)

/Pejović 51, Krsmanović 72 - Golubović 39/

Tekstilac - Crvena zvezda 0:4 (0:0)

/Milson 53, Endijaj 63, Elšnik 68, Duarte 83/

Nedelja

TSC - Spartak 0:0

Partizan - Železničar 2:0 (2:0)

/Marković 13, Đ. Jovanović 39/

20.00: (2,45) Čukarički (3,35) Vojvodina (2,90)

20.00: (2,40) Radnički KG (3,35) Radnički Niš (2,95)



tagovi

Mozzart Bet SuperligaŽelezničar PančevoFK PartizanAleksandar StanojevićMarko SavićMateus SaldanjaSvetozar MarkovićĐorđe JovanovićAleksandar JovanovićKervin ArijagaLazar RomanićDario Grgić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara