Partizan 886 dana kasnije

Vreme čitanja: 3min | ned. 22.09.19. | 10:40

Čekajući ligaški trijmumf nad večitim rivalom...

Bio je 18. april 2017. Prvo kolo plej-ofa. Leonardo da Silva Soza i Leandre Tavambane zna se koji je bio bolji na tom meču – pokorili su Marakanu (3:1) i u 154. derbiju doneli Partizanu pobedu vrednu poravnanja sa večitim rivalom na vrhu tabele, kasnije pretočenu u šampionsko slavlje. Ostale se lepe uspomene u moždanoj kori Grobara, ostalo je sećanje na ples dvojice legionara, ali je ostalo i pitanje kad će crno-beli opet u prvenstvenom meču da razoružaju komšije.

U međuvremenu su u tome uspeli dvaput u finalima Kupa Srbije (Nikola Milenković te 2017. i Bojan Ostojić pre četiri meseca strelci za identične pobede, 1:0), međutim, na slavlje u borbi za bodove još se čeka. Tačno 886 dana posle tog duela na stadionu „Rajko Mitić“ tim iz Humske ima priliku da izvede nešto slično i označi kraj čekanju prvenstvene pobede u najvažnijoj utakmici ovdašnjeg fudbala. U međuvremenu nije uspeo da slavi na šest vezanih mečeva, iako je nekoliko puta bio nadomak trijumfa. Pogotovo što je u tom peirodu triput prvi stizao do vođstva, ali nije imao živaca, umeća ili sportske sreće ili pravde da ga sačuva.

Izabrane vesti

Primera radi, decembra 2017. ga je, posle pogotka Sejdube Sume iz penala, osujetio Ričmond Boaći iz akcije za koju u Humskoj i danas opominju da se Aleksandar Pešić nalazio u ofsajdu, septembra prošle godine je napadač iz Gane „postigao“ jedan od najkontroverznijih golova u večitim derbijima, sprečivši Rikarda Gomeša da izraste u junaka, da bi martovski duel obeležen vođstvom u režiji Nemanje Nikolića i poravnanjem Milana Pavkova. U svim ostalim utakmicama, Partizan ili nije bio blizu gola, samim tim ni slavlja (0:0 na povratničkom derbi debiju Miroslava Đukića), ili ga je rival igrački pregazio (1:2 na početku plej-of faze aprila 2018) ili je dobra taktička priprema pala u vodu usled loših reakcija bekova (1:2 na poslednjem ligaškom gostovanju na Marakani).

No, sve je to prošlost. Sadašnjost je takva da je tim Sava Milošević pokazao što u direktnom obračunu sa Vladanom Milojevićem, što tokom letnjih kvalifikacija, pa i na premijeri Lige Evrope, da je u stanju da raskrsti sa onim što je bilo. A bilo je, da se ne lažemo, sporo i bezidejno i kod Miroslava Đukića i kod Zorana Mirkovića, većina utakmica u tom, za Partizan priličnom turobnom periodu, bile su negledljive, čak i ti derbiji na kojima je vodio ili taktički dobro stajao mogu pre da se podvedu pod tuču ili rvanje (za šta je potrebno dvoje), ali sad se čini da konačno crno-beli imaju ekipu sposobnu da igra - fudbal.

Uostalom...
U dosadašnjem delu sezone je evidentno da je igra Partizana malo više napadački orijentisana. To ne kažem kao opravdanje, već shvatanje fudbala i profil igrača koji imamo i ja i moj kolega,  govori da smo bili napadački orijentisani u više utakmica, a oni na istom uzorku defanzivno orijentisani“, pojasnio je Savo Milošević u najavi meča.

Da Partizan ima čemu da se nada pokazuju i egzaktni podaci. Kvote na primer. Prvi put posle duže vremena, baš od gorepomenutog Leonardovog plesa, crno-beli prema odsterima Kladionice MOZZART nisu u podređenom položaju. U prethodne dve sezone dešavalo se čak i da na dan derbija kvota na trijumf Crvene zvezde padne na 1,6 (aprila ove godine), da bi sad, ako ništa drugo, rivali poravnato, bar prema matematičkim proračunima, ušli u duel. Tako i kec i dvojka nose koeficijent 2,70. Opet, to su samo brojevi i ne moraju ništa da znače, ali ukazuju da su šanse domaćina veće nego ranije. Čak ga deo javnosti smatra blagim favoritom.

Ono što se golim okom da primetiti jeste da Partizan insitira na posedu, na raznovrsnim napadima, uočljiva je ideja da što više igrača dolazi u završnicu, što se najbolje vidi po podatku da je tim „izbacio“ čak 11 različitih strelaca od početka sezone. Pritom, još se nije profilisao vođa tima u golgeterskom smislu, neko ko će, poput Rikarda Gomeša lane ili Leonarda da Silve pre tri sezone, pogađati u serijama. Mada, oba stranca su kao okidače koristili baš pogotke u derbijima. Možda Umara Sadika ili Takumu Asana krene baš od večeras?

FOTO: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara