Parižani iz penala izbegli giljotinu: Nejmar isključen posle besramnog simuliranja, Mbape ispravio sudijsku brljotinu

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.12.22. | 23:01

Pari Sen Žermen iz jedanaesterca u susdijskoj nadoknadi, sa igračem manje, stigao do pobede nad Strazburom (2:1)

Suprotno očekivanjima, gostovanje pretposlednjeg tima prvenstva na Parku prinčeva donelo je pregršt uzbuđenja i fudbalsku predstavu o kojoj će se pričati. Hrabro izdanje unapred otpisanog Strazbura nagrađeno je neizvesnim susretom, ali ne i makar bodom protiv Pari Sen Žermena koji je ceo plen izborio sa igračem manje u samoj završnici utakmice (2:1).

Iako je branilac titule na vreme načeo rivala i preko brazilske veze Nejmar-Markinjos već u 14. minutu stekao prednost, nastavak susreta doneo je rasplet o kojem će se pričati. Nagoveštaj dramatične završnice predstavljao je gol gostiju za izjednačenje u 51. minutu kada je Verati poklonio kontru rivalu, a niz grešaka upotpunila je nespretna reakcija Markinjosa kojeg je lopta posle udarca Tomasona zakačila, promenila pravac i završila u mreži.

Izabrane vesti

Sadržajan period međutim ispostavio se samo kao uvertira u završnicu o kojoj će se pričati, ali nažalost ne zbog pozitivnih poteza, a u prvom planu našli su se Nejmar i sudija Klemon Tupan. U 61. minutu, u jeku ofanzive domaćina, brazilski ofanzivac zaradio je žuti karton zbog prekršaja, a samo dva minuta kasnije prilično bledom simulacijom faula pokušao je da iznudi jedanaesterac. Gluma, do te mere loša da arbitru praktično nije bila potrebna ni pomoć iz VAR sobe, bila je povod za drugu javnu opomenu i isključenje Nejmara, te je šampion od 63. minuta ostao sa igračem manje.

Činjenica da ih je saigrač besramnim potezom ostavio u prilično nezavidnoj situaciji nije se odrazila na Parižane koji su nastavili sa ofanzivom. Inicijativa se uprkos grčevitim naporima Strazbura da sačuva bod isplatila domaćinu u 95. minutu utakmice, ali je golu za slavlje na Parku prinčeva prethodila velika greška sudije Tupana. Arbitar koji se kotira kao jedan od najboljih u svetu brzopleto je dosudio penal posle očiglednog prekršaja nad Mbapeom te je bio prinuđen da poništi gol Markinjosa u nastavku akcije. Činjenica da arbitar nije pustio prednost izazvala je proteste domaćina, ali je brljotinu sudije ispravio Mbape koji je preuzeo odgovornost i sa bele tačke zatresao mrežu za 14. prvenstveno slavlje lidera.

Uprkos odličnom otvaranju utakmice domaćina i golu defanzivca na idealan centaršut sa levog krila sunarodnika, Strazbuur je u 30. minutu pokazao da nema nameru da bude samo puki statista ali je udarac Gameira iz veoma izgledne prilike maestralnom reakcijom zaustavio Donaruma.

Povremene pretnje gostiju i otpor koji su pružali izvesno je da bi u potpunosti neutralisao drugi gol, međutim inicijativa Pari Sen Žermena nije bila dovoljna da Sveci drugim golom dotuku rivala, umesto toga usledio je gol kojim je naplaćena nesmotrena reakcija Veratija, igrača koji je baš danas nagrađen produžetkom ugovora do 2026. godine.

Ispuštena prednost predstavljala je povod za potpunu ofanzivu branioca krune koji je već u 54. minutu mogao da preko Mbapea da ekspresno odgovori rivalu, ali je Sels uspeo da loptu prosledi u korner i zadrži svoj tim u životu. Pred ofanzivom koja je iz minuta u minut postajala intenzivnija Strazbur je na kraju poklekao duboko u sudijskoj nadoknadi, te je posle aprilskog remija na svom terenu (3:3) propustio priliku da drugi put ove sezone ostane neporažen protiv Parižana.

FRANCUSKA 1 – 16. KOLO

Sreda

Ajačio - Anže 1:0 (1:0)

/Belaili 40/

Troa - Nant 0:0

Okser - Monako 2:3 (1:1)

/Niang 30, Fofana 68ag - Ben Jeder 45+2, Ben Segir 58, 85/

Klermon - Lil 0:2 (0:0)

/Gomeš 68p, Bajo 90+3/

Brest - Lion 2:4 (1:3)

/Pereira Lage 29, Muni 72 - Kakere 21, Čerki 32, Lakazet 35pen, Tete 49/

PSŽ - Strazbur 2:1 (1:0)

/Markinjos 14, Mbape 90+5pen - Markinjos 51ag/

Četvrtak

17.00: (2,05) Lorijan (3,45) Monpelje (3,60)

19.00: (3,45) Rems (3,40) Ren (2,25)

21.00: (1,55) Marselj (4,10) Tuluz (6,00)

21.00: (3,10) Nica (3,20) Lans (2,55)

***kvote su podložne promenama



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara