Slavlje igrača Palmeirasa (©AFP)
Slavlje igrača Palmeirasa (©AFP)

Palmeiras ovo ne sme da propusti

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.12.20. | 23:05

Verdao ima zicer za polufinale

Palmeiras ‘samo’ treba da odbrani 1:1 iz prvog meča u gostima protiv Libertada i eto ga u polufinalu Kopa Libertadores. Uspeh o kakvom su sanjali…

Ali to ‘samo’ može da prevari.

Izabrane vesti

Najbolja opomena im je jači i moćniji Flamengo koji je posle 1:1 u Aveljanedi, ispao od Rasinga u revanšu osmine finala na svom terenu. Odnos snaga je bio približan. Flamengo za nijansu jači od Palmeirasa, kao što je Rasing za nijansu jači od Libertada. Dovoljan je to alarm za portugalskog stručnjaka Abela Fereiru koji je napustio PAOK i dobar ugovor u Grčkoj da bi sa Palmeirasom pokorio Južnu Ameriku.

Palmeiras je velikan brazilskog i južnaomeričkog fudbala. U poslednje četiri godine je dva puta bio prvak države, ukupno 10 puta u klupskoj istoriji što ga čini najtrofejnijim klubom brazilskog fudbala kada je domaće prvenstvo u pitanju. Slede gradski rivali Santos sa osam, Korintijans sa sedam i Sao Paulo sa šest titula. Po broju navijača u Brazilu je četvrti, iza neprikosnovenog Flamenga i lokalnih protivnika Korintijansa i Sao Paula. Procena je da preko 10.000.000 ljudi u Brazilu navija za Palmeiras.

Ipak, Kopa Libertadores je ono što najviše peče popularni Verdao.

Tu već nisu u rangu Santosa i Sao Paula koji imaju po tri titule šampiona Južne Amerike. Verdao je najmalerozniji od brazilskih velikana u Kopa Libertadoresu jer je izgubio tri od četiri finala. Jedinu titulu su osvojili 1999. godine kada je branio Markos, u odbrani igrali reprezentativci Žunior Bajano (bivši igrač Verdera), Žunior (kasnije Parma) i Roke Žunior (kasnije Milan), Paragvajac ‘Čiki’ Arse, u vezi ‘sidraš’ Sezar Sampajo, Fenerova legenda Aleks, čuveni Zinjo… Tada su na penale savladali Deportivo Kali.

Od tada su još dva puta igrali polufinale, jednom finale i sva tri puta su ispadali od Boke Juniors. Lane su dogurali do četvrtfinala gde ih je na gol u gostima izbacio Gremio. U prvenstvu su ostali iza Flamenga, a i ove godine su daleko od titule tako da sve karte bacaju na Kopa Libertadores.

Do sada im je išlo fenomenlano. Možda su i najdominantniji tim u takmičenju po igrama i rezultatima. U grupi su sve pregazili i jedini remi ostavrili protiv paragvajskog Guaranija, a u osmini finala sa ukupnih 8:1 izbacili ekvadorski Delfin. Mnogi će reći i da su bili miljenici žreba.

U prvom meču četvrtfnala su u Asunsionu odigrali 1:1 iako zbog povreda i korona virusa nisu mogli da računaju na prve zvezde Felipea Mela, Luiza Adrijana, Veslija, trenera Fereiru… Poveli su golom Paragvajca Gustava Gomeza koji je ponikao baš u Libertadu, imali gomilu šansu, primili gol iz prekida, a onda u nadoknadi vremena pogodili stativu. Ukupan utisak je bio da su daleko bolji od Libertada u čijim redovima najveću opasnost predstavlja veteran i nekadašnja Benfikina gol-mašina Oskar Kardozo.

Koliko je Palmeirasu bitan večerašnji revanš govori i podatak da je u prošlom kolu brazilskog prvenstva protiv Baije odmorio skoro sve bitne igrače. Za razliku od Libertada kojem loše ide u paragvajskom šampionatu minulog vikenda i nije odmarao igrače u derbiju protiv Guaranija.

Palmeiras i u revanš ulazi bez povređenih Felipea Mela, Luiza Adrijana i Veslija, ali i suspendovanog Lukasa Lime i manje bitnih Luana i i Patrika. Dobra vest je da će na klupi da sedi Abel Fereira koji je preležao koronu.

Sve oči će biti uprte u supoertalentovanog Gabrijela Verona koji je najveća nada Palemirasa i jedan od najvećih talenata južnaomeričkog fudbala. Libertad će morati da igra otvorenije jer juri makar gol, što će ostaviti prostora za mladu zvezdu da pokaže raskošan talenat. Mnogo se očekuje i od mladog urugvajskog veziste Mateusa Vinje kojeg prate Milan i još neki klubovi.

Palmeiras je apsolutni favorit, ali opreza nikad dosta… Stara lisica Oskar Kardozo ne prašta poklone.

KOPA LIBERTADORES - ČETVRTFINALE (REVANŠI)

Sreda

01.30: (1,38) Palmeiras (4,60) Libertad (9,00) /prvi meč 1:1/

23.15: (2,85) Santos (3,20) Gremio (2,55) /prvi meč 1:1/

Četvrtak

01.30 (3,20) Rasing (3,00) Boka Juniors (2,45)

Petak

01.30 (3,80) Nasional (3,35) River Plejt (2,05) /prvi meč 0:2/

*** kvote su podložne promenama



tagovi

LibertadKopa LibertadoresJužna AmerikaPalmeiras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara