Džon Van Et Šip (AFP)
Džon Van Et Šip (AFP)

Pa zar požar u Amsterdamu da gasi čovek koji ništa nije osvojio?

Vreme čitanja: 2min | ned. 29.10.23. | 23:05

Džon Van Et Šip se vraća u redove kluba za koji je igrao osamdesetih i početkom devedesetih godina i u kojem je svojevremeno radio takođe kao privremeni trener

Bukti na Amsterdam areni kao nikada ranije. Nakon današnjeg poraza u derbiju sa PSV-om Ajaks je zakucan za dno tabele holandske elite. Klub koji je prema kvotama početkom sezone bio glavni favorit za titulu, suočava se sa najtežim trenucima u slavnoj istoriji.

I gotovo da nema velike odluke koje je rukovodstvo Kopljanika donelo u poslednjih godinu i po dana, a da se ispostavila kao pogodak. Kao da su kola krenula nizbrdo od neminovnog otkaza Marku Overmarsu zbpg skandala sa seksualnim uznemiravanjem koleginica, a niti je Ajaks pogađao sa trenerima Alfredom Šrojferom, Morisom Stajnom, niti sa sportskim direktorom Svenom Mislintatom, a Bogami ni sa transfer politikom i pojačanjima.

Izabrane vesti

Vreme će pokazati da li će se praksa pogrešnih poteza nastaviti, ali vesti koje donose holandski mediji ne deluju obećavajuće. Naime, Ajaks je dogovorio saradnju sa Džonom Van Et Šipom kojem će pripasti uloga privremenog trenera do kraja sezone. Pa zar požar u Amsterdamu, najveći u istoriji da gasi čovek koji ništa nije osvojio?

Van Et Šip je 11 godina nosio dres Ajaksa (1981-1992), odigrao blizu 300 mečeva za klub, osvojio brojne trofeje kao fudbaler Amsterdamersa, ali trenerski CV mu je prilično tanak. Počeo je 1997. od mlađih kadegorija Ajaksa, početkom 21. veka dobio status asistenta u prvom timu. Bio je i asistent u reprezentaciji Holandije (2004-2008), a iz Ajaksa je otišao 2009. godine nakon što je kratko imao status vršioca dužnosti.

U međuvremenu je imao dva mandata u australijskom Melburn Sitiju između čega je vodio meksički Čivas. Takmičarske 2017/18 kormilario je Zvoleom, a od 2019. do 2021. bio je selektor grčke. Ali kada se podvuče crta, jedini pehar koji je podigao kao trener jeste kup Australije i to 2016. godine.

Premijera novog stručnjaka očekuje se već u četvrtak protiv Folendama, a samo tri dana kasnije sledi utakmica sa Herenvenom. Sa dve pobede kod kuće protiv 16-plasiranog i desetog kluba na tabeli, Van Et Šip bi bar na kratko uspostavio mir u nestabilnoj amsterdamskoj kući. Ali prvenstveno se odbrana mora zategnuti - Ajaksova je jedan od tri najgore u prvenstvu sa 21 primljenim golom na osam utakmica.


tagovi

Ajaks

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara