Stojanović i Augentaler
Stojanović i Augentaler

Dika o čuvenoj pobedi u Minhenu: Bajern je verovao da je nepobediv na svom terenu

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.04.20. | 19:58

„Tada je svima postalo jasno da mi možemo do trofeja“, priseća se Stojanović

Legendarni golman Crvene zvezde Stevan Stojanović bio je jedan od najzaslužnijih za titulu klupskog prvaka Evrope 1991. godine. Njegove spektakularne intervencije, među kojima i ona u penal seriji u Bariju, predstavljale su nešto su ga zauvek izdvojile od ostalih čuvenih čuvara mreže u istorji srpskog šampiona.

Crveno-beli su na današnji dan savladali Bajern na Olimpijskom stadionu u Minhenu i tako pokazali moćnom protivniku da su spremni za napad na najvažniji trofej.
"Bajern je verovao u nepobedivost na svom terenu, a upoznao je novog šampiona. Mi smo igrali sjajno od starta, nije nas poremetio ni primljen gol. Suština je što smo znali koliko vredimo, što se nismo nikog plašili a svakog smo uvažavali. Šteta je što nismo pobedili ubedljivije jer smo propustili nekoliko dobrih šansi. Međutim, prekinuli smo Bajernovu nepobedivost u evropskim mečevima i tada je svima postalo jasno da mi možemo do trofeja. Cela Evropa je pisala o nama u tom tonu", kaže Stojanović.

Izabrane vesti

Trener te generacije Ljupko Petrović nekoliko puta je poručivao da je taj meč najbolji koju je njegov tim odigrao te sezone. Strateg crveno-belih je potom u finalu potpuno promenio filozofiju, što su mu mnogi zamerili, ali cilj na kraju opravdao sredstva.
"Ljupku ne treba oponirati jer nas je on spremao i vodio kroz tu godinu, pa skromno delim njegovo mišljenje. Mi smo sve utakmice tog ciklusa Kupa šampiona igrali na isti način, sem finalnog u Bariju. Uvek smo izlazili na teren sa jednim ciljem, da nadigramo protivnika i da ga pobedimo. Možda je ključni momenat bio revanš prvog kola protiv Grashopersa jer smo posle 1:1 na Marakani pred put pričali i imali zajednički zaključak: „svaka utakmica je za sebe, nismo pobedili kod kuće, pa šta. Pobedićemo ih u Švajcarskoj“. Sa tim stavom smo odigrali sve mečeve i na taj način otišli u Minhen".

Stojanović na tom meču nije imao previše intervencija.
"Meni je uvek Duja (Ratomir Dujković, prim.aut) govorio „bitno je da uhvatiš prvi centaršut autoritativno i onda ti više neće centrirati“. Sećam se da sam tu prvu loptu sa strane dohvatio kako je Dujković voleo a sem tog gola koji sam primio imao sam dve-tri ozbiljnije intervencije. Nadigrali smo Bajernu u Minhenu kao retko ko do tada u istoriji".

Svi su znali da ništa nije gotovo.
"Samo što se završila utakmica znali smo da se Bajern neće predati. Nemci su to, kod njih ništa nije gotovo dok sudija ne odsvira kraj. Tako je i bilo u revanšu, ali bila bi velika šteta da ih nismo prošli jer smo bili apsolutno bolji u tri od četiri poluvremena", poručio je Stojanović.

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara