Ovo već zvuči moguće: Voša na Maribor ili Univerzitateu ako ispadne od Ajaksa

Vreme čitanja: 2min | pon. 22.07.24. | 14:24

To bi moglo da se prođe

Vojvodina na raskrsnici kod znaka na kome piše Ajaks. Odatle vode dva putića. Jedan neosvetljen vodi ka Ligi Evrope i tu je naredni rival bolji iz duela Panatinaikosa i Boteva. Drugi ide ka Ligi konferencija, takmičenju nižeg ranga, ali bi mogao da zablista na kraju. Jer prva prepreka na toj stazi za Vošu će biti pobednik meča slovenačkog Maribora i rumunske Univerzitate iz Krajove.

To već nije Ajaks, nije ni Panatinaikos, verovatni rival Lala ako i prođe giganta iz Amsterdama. Bilo da je Maribor, bilo da je Univerzitatea, Voša će tu imati šanse, ako ništa drugo onda da evropsku sezonu produži na bar šest mečeva.

Izabrane vesti

A, ko zna, možda i da se u plej-ofu izbori za istorijsku jesen u Evropi. I to u takmičenju u kome bi mogla da bude konkurentna što za Ligu Evrope, objektvno gledano, ne možemo da kažemo.

Maribor i Univerzitatea svakako nisu bauk, a morali bi na Karađorđu da se prisete i da su mogli da za rivale izvuku atinski AEK ili Kluž, svakako izazovnije protivnike.

Univerzitatea, nalik Voši, nikada nije igrala grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Nije baš bila ni blizu. U skorijoj istoriji samo je dva puta preskočila dva koraka na međunarodnoj sceni. Istina, oba su bila relativno skoro. Prvi put u sezoni 2019/2020 u Ligi Evrope izbacila je azerbejdžanski Sabail, pa mađarski Honved i pali pred atinskim AEK-om. U sezoni 2022/2023 prošli su albansku Vlazniju, ukrajinsku Zorju i onda u penal seriji ispali od Hapoel Ber Ševe.

Maribor je već druga priča. Igrao je i Ligu šampiona, tri puta, dok je u Ligi Evrope dobacio i do šesnaestine finala i tamošnjeg vladara Sevilje. Ali bilo je to 2014. dodine. Poslednjih sezona mu ne ide. Nije baš da se sramotio, mada pamte Kolerajn iz Severne Irske u onoj korona sezoni na jednu utakmicu, ali ne prave više ni iznenađenja. Izbacivali su ih Ludogorec, Hamarbi, Šahtjor Soligorsk, Šerif, Helsinki, Kluž, pa ovog leta u Ligi Evrope i bugarski Botev. Može se sa Slovencima dakle.

Najveća zvezda Maribora svakako je Josip Iličić, mada on nije više onaj igrač koji je oduševljavao u dresu Atalante. Tu je i Hilal Sudani, nekada zvezda zagrebačkog Dinama, koji je dobacio i do Notingem Foresta i Olimpijakosa. Sada je i on veteran, u novembru puni 37 godina.

Svakako da ni Voša nema osnova da preti ni Mariboru ni Univerzitatei. Ali objektivno – ako hoćeš u Evropu moraš da se nosiš sa ovakvim timovima i bar nekoga da pobediš. A umela je Voša da pobedi i mnogo veće klubove.

Utakmice trećeg kola kvalifikacije za Ligu konferencije igraju se 8. i 15. avgusta, a plej-of mečevi zakazani su za 22. i 22. avgust.


tagovi

FK VojvodinaMariborUniverzitatea Krajova

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara