Mesi i najboljih 11 slobodnih agenata (©Reuters))
Mesi i najboljih 11 slobodnih agenata (©Reuters))

Ovo nikad nije bilo: Najbolji transferi za džabe

Vreme čitanja: 4min | čet. 02.09.21. | 11:11

Aktuelnog leta bilo je moguće sastaviti drim tim bez centa uloženog u obeštećenja

Letnji prelazni rok iza nas doneo je niz fudbalskih transfera usled kojih je podrhtavalo tlo fudbalske planete. Neke od najvećih zvezda najpopularnijeg sporta našle su se u epicentru fudbalskih zemljotresa, a tek okončana pijaca posebno će ostati upamćena po brojnim prelascima zvučnih imena u nove sredine bez obeštećenja.

Nezapamćeno veliki broj igrača iz samog vrha svetskog fudbala s krajem prethodne sezone postao je slobodan u pronalasku nove sredine, a usled nesvakidašnje situacije prethodnih nedelja i meseci bili smo svedoci dvocifrenog broja transfera "za džabe" igrača čija se vrednost procenjuje na osmocifrene, pa i devetocifrene iznose u evrima.

Izabrane vesti

Svakako najzvučniji transfer među slobodnim igračima predstavljao je odlazak Lionela Mesija iz Barselone u Pari Sen Žermen. Saga koja je trajala mesecima dobila je manje očekivani epilog, iako je postojao nagoveštaj rastanka. U momentima kada su brojne nesuglasice unutar kluba i Mesijevo nezadovoljstvo izgledali kao prošlost, odjeknula je bomba kakva se ne pamti u fudbalskom svetu. Igrač koji je igrama tokom prethodnih više od jedne i po decenije postao sinonim za klub sa Kamp Noua, napustio je Katalonce i tako otvorio novo poglavlje, ne samo u svojoj karijeri, već i u Pari Sen Žermenu, Barseloni, francuskom i španskom fudbalu.

Francuskog giganta, osim čuvenog Argentinca pojačala su još trojica asova Đanluiđi Donaruma, Serhio Ramos i Žoržinjo Vajnaldum, te je jedan od najbogatijih klubova na svetu u prethodnim mesecima bez centa uloženog u obeštećenja pojačao sve linije tima. Donaruma, nakon što nije uspeo da dogovori nastavak saradnje sa matičnim Milanom, usled previsoke plate koju je zahtevao, odlučio se da naredni korak u karijeri napravi na Parku prinčeva gde je projetkovano da bude naslednik Kejlora Navasa.

Defanzivu Pari Sen žermena dodatno je pojačao odlazak Serhija Ramosa, doskorašnjeg kapitena Reala, koji nije imao previše dilema nakon što su u Madridskom klubu čini se, olako shvatili pregovore, te su ih gluvi telefoni koštali rastanka sa iskusnim defanzivcem. Takođe, Parižani su u misiji ojačanja konkurencije slobodnim igračima iskoristili i činjenicu da se Liverpul odrekao Žoržinja Vajnalduma, a neuspešne pregovore Holanđanina i rukovodstva sa Enfilda pokušala je da iskoristi i Barselona, koja je na kraju izgubila trku.

Iako je Barselona ostala praznih šaka u trci za Vajnalduma, daleko od toga da nije uspela da iskoristi činjenicu da su mnogi igrači ostali bez kluba, te su ofanzivne redove ekipe Ronalda Kumana pred nove izazove pojačali Memfis Depaj iz Liona i Serhio Aguero iz Mančester Sitija, dok je iz redova Građana među Katalonce stigao i defanzivac Erik Garsija.

U nizu zvučnih besplatnih transfera izdvojili su se još prelazak Davida Alabe iz Bajerna u Real, utanačen praktično još proletos, ali i novi transfer koji je produbio milansko rivalstvo i odluka Hakana Čalhanoglua da opremu Milana zameni dresom Intera. Kad se pomenutim prelascima dodaju odlazak Džeroma Boatenga iz Bajerna u Lion i odluka Florijana Tovana da se iz Marseja otisne u meksički Tigres dobija se drim tim kakav bi u nekom od prethodnih prelaznih rokova bez dileme koštao više od milijardu evra.

NAJVEĆI TRANSFERI SLOBODNIH AGENATA OVOG LETA

Lionel Mesi (Barselona - PSŽ)

Đanluiđi Donaruma (Milan - PSŽ)

David Alaba (Bajern - Real)

Memfis Depaj (Lion - Barselona)

Hakan Čalhanoglu (Milan - Inter)

Serhio Ramos (Real - PSŽ)

Serhio Aguero (Mančester Siti - Barcelona)

Žoržinjo Vajnaldum (Liverpul - PSŽ)

Erik Garsija (Mančester Siti - Barselona)

Džerom Boateng (Bajern - Lion)

Florijan Tovan (Marsej - Tigres)

Rafael Bore (River Plejt - Ajntraht)

Elseid Hisaj (Napoli - Lacio)

Nikola Maksimović (Napoli - Torino)

Marko Dmitrović (Eibar - Sevilja)


Drim tim besplatnih igrača (4-3-3): Donaruma - Boateng, Ramos, Garsija, Alaba - Tovan, Vajnaldum, Čalhanoglu - Depaj, Aguero, Mesi.

MAKSIMOVIĆ i DMITROVIĆ NAJZVUČNIJI "BESPLATNI" SRBI, SLOBODAN JOŠ ORIJE

U moru slobodnih igrača našao se i Nikola Maksimović, doskorašnji štoper Napolija koji je nedavno pojačao Đenovu. Štoper koji je nosio dresove Slobode, Crvene zvezde, Apolona i Spartaka iz Moskve uz Marka Dmitrovića je ujedno najzvučnije ime među srpskim igračima koje je u prethodnim mesecima promenilo tim bez obeštećenja. Reprezentativni čuvar mreže nedavno je pojačao Sevilju nakon isteka ugovora sa Eibarom.

Niz transfera bez obeštećenja mogli bi eventualno da nastave još Serž Orije, koji je okončao saradnju sa Totenhemom, ali i Nikola Nkulu, doskorašnji štoper Torina, kao i David Luiz, Sebastijan Đovinko, Havijer Pastore...


tagovi

Lionel MesiSerhio RamosĐanluiđi DonarumaMemfis DepajSerhio AgueroDavid AlabaHakan Čalhanoglu

Obaveštavaj me

Barselona
Real Madrid
Inter
Milan
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara