Erling Haland (©Reuters)
Erling Haland (©Reuters)

Ovim tempom srušiće i sopstveni rekord: Haland u šestoj brzini, stativa sprečila treći vezani het-trik

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.09.24. | 17:59

Norvežanin sa nova dva gola protiv Brentforda doneo Mančester Sitiju i četvrtu pobedu u Premijer ligi...

U uvodnih mesec dana pratio ga je Liverpul, više mu niko nije za petama. Mančester Siti ostaje jedini tim u Premijer ligi sa savršenim učinkom i posle četiri kola pošto je po povratku sa reprezentativne pauze teškom mukom na Etihadu savladao Brentford – 2:1 (2:1). Da li bi tako bilo da u timu nema Erlinga Halanda nikad nećemo saznati, ali norveški napadač još jednom je pokazao da je gladniji nego ikad i nagovestio da će, nastavi li ovim tempom, i ove takmičarske godine poobarati silne rekorde...

U debitantskoj sezoni u Premijer ligi postavio je onaj po broju golova (36), a već ove mogao bi da ga sruši. Posle četiri kola već ih ima devet - više od svih ostalih timova u Premijer ligi !? - i da mu se stativa nije isprečila u finišu današnje utakmice već bi bio na dvocifrenom učinku. Takav tempo Premijer liga ne pamti. Pre 13 godina Vejn Runi je krenuo furiozno, u uvodna četiri meča postigao osam golova, međutim Haland je i njega poslao u istoriju... Sredinom prvog poluvremena izjednačio se sa legendom Mančester junajteda, desetak minuta kasnije ga i preskočio, a lako je pred kraj susreta dođe da dođe i do trećeg vezanog het-trika u prvenstvu...

Izabrane vesti

Da sve bude još neverovatnije, Haland je iz privatnih razloga bio pod znakom pitanja. Pošto mu je preminuo bliski porodični prijatelj postavljalo se pitanje da li će prvenstveno psihički biti spreman, Pep Gvardiola je na konferenciji pre utakmice izjavio da će odluku doneti na dan okršaja, a 24-godišnji centarfor na kraju je odlučio da od prvog minuta izađe na teren. I na kraju bio čovek odluke.

Šampion Engleske nije blistao. Tim Pepa Gvardiole bez ikakve sumnje odigrao je najslabiju partiju od početka sezone, gol je primio posle samo 22 sekunde igre - Joan Visa kaznio kardinalnu grešku Džona Stounsa - a da ne bi Edersona desetak minuta kasnije mogao je Brentford i da duplira prednost. Srećom po domaćina, brazilski čuvar mreže odbranio je udarac glavom Nejtana Kolinsa posle izvedenog kornera i na taj način omogućio Halandu da na drugoj strani preokrene rezultat... I to doslovno, pošto mu je upravo Ederson na isteku pola sata igre asistirao kod vodećeg gola Sitija!

Poslao je Ederson tada karakterističnu dugu loptu preko 'celog terena', Haland na leđima poneo Itana Pinoka, a zatim 'bocnuo' istrčalog Marka Flekena. Prethodno je u 19. minutu demonstrirao istančan golgeterski njuh i jednu ničiju loptu leđima okrenut od gola 'na prvo' iz okreta poslao u dalji ugao...Pinok se i tada motao oko bivšeg napadača Dortmunda, možda pomislio da ga ima, ali Norvežanina je ove sezone nemoguće čuvati. I kada pomislite da je pod ključem, pronađe način da vam naudi, kao doktor Hanibal Lekter u kultnom filmu 'The silence of the lambs' svojim čuvarima.

U nastavku je Brentford bio potpuno bezopasan, neuspevši da makar jednom na muke stavi Edersona, dok je Siti i pre svih Haland s druge strane pokušavao da trećim golom. I bio je vrlo blizu u 82. minutu. Ipak, prvi prvom pokušaju zaustavila ga je stativa, a iz odbitka je njegov novi het-trik sprečio Kolins, izblokiravši njegov drugi udarac u trenucima kada je Fleken već bio savladan.


PREMIJER LIGA – 4. KOLO

Subota

Sautempton - Mančester Junajted 0:3 (0:2)

/De Liht 35, Rašford 41, Garnačo 90+6/

Kristal Palas - Lester 2:2 (0:1)

/Mateta 47, 90+2pen - Vardi 21, Mavididi 46/

Fulam - Vest Hem 1:1 (1:0)

/Himenez 24 - Ings 90+5/

Brajton - Ipsvič 0:0

Mančester Siti - Brentford 2:1 (2:1)

/Haland 19, 32 - Visa 1/

Liverpul - Notingem Forest 0:1 (0:0)

/Hadson Odoi 72/

18.30: (1,58) Aston Vila (4,00) Everton (5,90)

21.00: (3,50) Bornmut (3,60) Čelsi (2,05)

Nedelja

15.00: (2,95) Totenhem (3,60) Arsenal (2,45)

17.30: (3,50) Vulverhempton (3,60) Njukasl (2,15)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Erling HalandMančester SitiPremijer ligaBrentford

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara