Luka Modrić (AFP)
Luka Modrić (AFP)

Ovi ljudi su neuništivi! Magija genija Modrića i copy-paste mašine CR7 (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.09.24. | 22:43

Hrvatska majstorijom kapitena srušila Poljsku u Osijeku, Portugalci golom kapitena preokrenuli protiv Škotske

Kristijano Ronaldo je pre pola godina napunio 39 godina, Luka Modrić će to uraditi sutra. Ne samo da nisu za penziju već su i dalje neuništive fudbalske klase koje na rukama nose kapitanske trake, a na leđima reprezentacije svojim zemalja. Golovima bivših Zlatnih lopti i nekadašnjih saigrača u Realu, Hrvatska i Portugalija su zabeležile tesne pobede u Ligi nacija kojima su nastavile trku za prvo mesto.

Modrićeva majstorija je presudila Poljacima u Osijeku (1:0), Ronaldov gol je doneo preokret i pobedu Portugalcima nad Škotima u Lisabonu (2:1). Tri dana posle međusobnog okršaja u Lisabonu u kojem je Ronaldov gol iz peterca presudio Hrvatima, večeras su se navijači dva pomenuta rivala duboko naklonili legendarnim kapitenima i poželeli da ih gledaju večno.

Izabrane vesti

Krenimo od Slavonije...

Šalju ga u reprezentativnu penziju poslednje dve godine nakon ispadanja Hrvatske sa velikih takmičenja, ali on se ne obazire, igra i dalje, svakom meču pristupa kao da je prvi… I oduševljava!

Luka Modrić je autentični fudbalski genijalac koji možda ne prosipa to majstorstvo tako često kao nekad - jer i ne igra toliko - ali stiže da nas tu i tamo podseti da je klasa večna. Spektakularnim golom neuništivog kapitena, Hrvatska je savladala Poljsku u Osijeku 1:0 i na pravi način odgovorila na poraz u Lisabonu na startu grupne faze elitne divizije Lige nacija. 

Hrvatska je ceo meč razbijala Poljsku, ali nije uspevala da nađe put do mreže. I da ne beše večnog Modrića, možda bi se potvrdilo ono nepisano pravilo o promašenim šansama i kazni. Ali, Modrićeva lepotica iz slobodnjaka je pronašla mesto gde nisu mogli da je zaustave ni svi bogovi sreće koji su večeras bili uz Poljsku.

Hrvatski selektor Zlatko Dalić je nakon poraza u Lisabonu znao šta mu je činiti, promenio je pola tima i napao Poljake jer su mu tri boda ovde bila neophodna da bi ostao u trci za prvo mesto. Promenio je dvojicu od trojice štopera, stavio Pjacu na vingbeka, osigurao leđa Modriću sa Sučićem i gurnuo kapitena napred, a u napadu izveo tandem Petković - Matanović. Ovaj drugi je bio potpuno iznenađenje. Mladi (21 godina) div (194 centimetra) koji je do ove sezone igrao isključivo Cvajtu u Nemačkoj je protiv Portugalaca ušao sa klupe, ušao potom i u šanse i zavredio Dalićevo poverenje da večeras startuje.

Hrvatska je dominirala od starta, mogla do vođstva posle nekoliko minuta igre, ali se Poljska branila i odbranila do poluvremena. Kada je Petković srušen u 50. minutu na ivici šesnaesterca, domaći su tražili penal, ali su dobili samo slobodnjak. I to je bilo dovoljno za pravog majstora. Kao na treningu, iz kratkog zaleta, Modrić je naciljao ćošak i pogodio. Nije to bio jak, koliko precizan i elegantan slobodnjak. Sve ih je manje u današnjem fudbalu. Uopšteno je sve manje golova iz slobodnih udaraca jer dominira snaga šuta. Modrić je podsetio na majstore koji su nekad ovako pogađali iz slobodnjaka poput Zole, Balakova, Del Pjera...

Poklonio se Osijek večnom kapitenu, a Hrvatska nastavila da pritiska. Promašila je sijaset prilika i umalo kažnjena kada je Levandovski ni iz čega u 67. minutu primio loptu i iz okreta uzdrmao prečku. Hrvatska je posle brda promašaja i na konto majstorije kapitena upisala tri neophodna boda u trci sa Portugalcima. Poljaci su svoju sreću ispucali pre tri dana u Glazgovu.

A da Hrvati nemaju idealno veče, pobrinuo se Modrićev vršnjak Kristijano Ronaldo. Škoti su bili na pragu senzacije u Lisabonu, ali su im opet na kraju slomljena srca. Škotska je pre tri dana nezasluženo poražena od Poljske (2:3) golom iz penala u 97. minutu, a večeras joj je presudio vamvremenski Kristijano Ronaldo u 88. minutu.

Probao je portugalski selektor Roberto Martinez bez Kristijana Ronalda i sa sličnim timom kao pre tri dana protiv Hrvatske, ali je upao u probleme. Žota je u prvih 11 zamenio Ronalda, Semedo je počeo umesto Daloa, ali su pomenuta dvojica ušli sa klupe i doneli pobedu. Opet su podbacile mlađe zvezde poput Neta, Paljinje, Žote...

Tek što je počeo meč, Škoti su najavili iznenađenje. I opet Skot Mektomini koji je tresao i mrežu Poljaka pre tri dana. I koji u reprezentaciji izgleda moćno, svestrano, liderski... Dokaz zašto je Konte toliko insistirao da ga dovede u Napulj. Fanrtastično se ubacio iz drugog plana iza leđa Dijašu i zakucao loptu glavom u mrežu. Bio mu je ovo 10. gol na poslednjih 17 mečeva u dresu Škotske!

Jedini koji je igrao u domaćem timu je bio Rafael Leao. Sve je probao, ali nije izjednačio. Prvo mu je Gan zaustavio sjajan šut, a onda i stativa na isteku poluvremena. Pripremio je i dve dobre šanse Limi i Žoti, a Nuno Mendeš je takođe pogodio okvir gola. Martinez je već na poluvremenu morao da menja i da uvodi Ronalda. Efekti su bili brzo vidljivi...

Leaovu povratnu loptu je Bruno Fernandeš sa 20 metara spakovao u mrežu uz pomoć golmana Gana za 1:1. Usledio je žestok pritisak Portugalaca. Ronaldo je štiklom namestio zicer Feliksu, potom pogodio stativu, da bi u 88. minutu iskopirao nedavni gol protiv Hrvatske. Na centaršut sa levog krila je ušao između dvojice štopera na peterac i bio bez milosti. Štrašan osećaj za prostor i gol...

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) – 2. KOLO

Nedelja

GRUPA 1

Hrvatska - Poljska 1:0 (0:0)

/Modrić 52/

Portugalija - Škotska 2:1 (0:1)

/Fernandeš 54, Ronaldo 88 - Mektomini 7/



tagovi

Kristijano RonaldoLuka ModrićLiga nacijareprezentacija Hrvatskereprezentacija PortugalaFudbalska reprezentacija PoljskeFudbalska reprezentacija Škotske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara