©Reuters
©Reuters

Ovakvog ludaka svet nikad nije video! Argentina ponovo preživela, je li ovo Maradonino maslo? (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pet. 05.07.24. | 05:18

Neko sa one strane uma šalje magiju u rukavice Emilijana Martinesa, Gaučosi se iskobeljali iz još jedne penal-serije i otišli u polufinale Kopa Amerike

Neki su ljudi rođeni pod srećnim zvezdama, a Emilijano Martines je rođen pod enormnim brojem njih. Argentinac se do 28. godine vukao po nižim engleskim ligama kao pozajmljeni golman Arsenala, a onda je malo živnuo u Aston Vili i pre godinu i po u Kataru stekao fudbalsku besmrtnost. Ništa mu nije mogao Kolo Muani u 123. minutu mundijalskog finala, ništa mu nisu mogli ni ostali Francuzi u penal-seriji, a sada je po ko zna koji put pokazao kakav je maher za šuteve sa 11 metara. Nenormalan je Dibu u svakom smislu te reči, odbranio je dva penala u seriji četvrtfinala Kopa Amerike protiv Ekvadora i tako sprečio eliminaciju svetskih šampiona.

Vodili su Argentinci golom Lisandra Martinesa od 38. minuta, a onda je Ener Valensija pogodio stativu iz jedanaesterca u 62. minutu i propustio priliku da donese izjednačenje Ekvadoru. Šok za Albiseleste usledio je u drugom minutu nadoknade kada je Kevin Rodriges dao gol za 1:1 i poslao meč u penal-seriju (nije bilo produžetaka). Ponovo je Martines izveo mađioničarski trik i odbranio dva penala, ispeglao Mesijevu prečku panjenkom u prvoj seriji i poslao Gaučose u polufinale Kopa Amerike; 1:1 - penalima 4:2. (penal-seriju pogledajte OVDE)

Izabrane vesti

Šta se to dešava sa selekcijom Argentine u prethodne tri godine. Ma sve one vojne hunte, krvave diktature, beskonačne inflacije koje je preživeo taj napaćeni narod nisu tako teško padale kao činjenica da je bilo kakav trofej izostajao 28 godina. Pa zar je morao da umre čovek koji predstavlja esenciju fudbala, otelotvorenje sportske igre i igranja sa životom da bi se prekinuo usud? Je li morao da se dogoditi taj zlokobni 25. novembar 2020. da bi se kasnije duh besmrtnosti ponono reinkarnirao najpre kroz penale protiv Kolumbije u polufinalu Kopa Amerike 2021, zatim kroz penale protiv Holandije u Mundijalskom četvrtfinalu, kroz sve što se dešavalo u ludačkom finalu sa Francuskom i kroz sve što se dešava ovog leta u Sjedinjenim Američkim Državama. Nema drugačijeg zaključka nego da je Dijego lično umešao svoje prste, dobio Božji resor za fudbal i rešio da sve na travnatom tepihu skroji po meri svoje Argentine.

Ne igra Argentina spektakularno, ne igra ni odlično, ni vrlo dobro... Argentina igra prosečno, ali ratnički do nivoa nepojmljivosti i to je uz kombinaciju lude sreće dovoljno za rezultate. Ekvador je za 90 minuta prikazao da je kadar da odigra potpuno ravnopravno protiv Gaučosa i sabirajući sve viđeno, čini se da je odluka penalima bila najpravedniji način za pronalaženje pobednika. Izveli su Argentinci tu jednu uigranu akciju iz kornera u 38. minutu, a Ekvadorci su izigrani na prilično jeftin način,atipično za ekipe predanog taktičara kakav je Feliks Sančes Bas. Aleksis Mekalister prebacio je loptu glavom sa jedne na drugu stativu, a tamo se našao Lisandro Martines i taman je prebacio preko gol-linije koliko je bilo potrebno.

Bili su Ekvadorci konstantna pretnja po Martinesa, ali je koncentracije u završnici nedostajalo. Rodrigo De Pol je u sopstvenom šesnaestercu odigrao rukom u 60. minutu i poklonio najbolju šansu protivniku. Kapiten Ener Valensija preuzeo je odgovornost i pogodio stativu. I kada ne odbrani penal, Emi jednostavno ne primi gol iz penala...

Nije se uplašio Ekvador, napadao je svim silama, sabio Argentinu u krilo Emilijana Martinesa i naneo joj veliki udarac u drugom minutu nadoknade. Napadač Sen Žiloaza Kevin Rodriges dao je gol glavom nakon centaršuta člana Rakova Džona Jeboe i poslao meč direktno u penal-seriju.

Trenuci odluke krenuli su pogubno po Argentinu, pošto je Leo Mesi pogodio prečku panjenkom u prvoj seriji, ali je odmah Emi Martines uzvratio i odbranio šut Anhela Mene. Hulijan Alvares pogodio je za Argentinu u drugoj seriji, dok su Dibuove rukavice bile neprelazni bedem i za mladog Alana Mindu. U trečoj i četvrtoj seriji bili su precizni Aleksis Mekalister i Gonsalo Montijel na jednoj, a Džon Jeboa i Đordi Kaisedo na drugoj strani. Tačku na meč stavio je Nikolas Otamendi pogotkom u petoj seriji, za kraj spektularne noći u Hjustonu.

Argentina će u polufinalu igrati protiv boljeg iz utakmice Kanade i Veneceule, dva tima sastaće se u noći između petka i subote od 03.00.

GOL za 1:0 pogledajte OVDE.

Promašeni penal Ekvadora pogledajte OVDE.

GOL za 1:1 pogledajte OVDE.

Penal-seriju pogledajte OVDE

KOPA AMERIKA – ČETVRTFINALE

Petak

Argentina - Ekvador 1:1 (1:0) - penalima 4:2

/Lisandro Martines 38 - Rodriges 90+2/

Subota

03.00: (2,60) Venecuela (3,10) Kanada (2,90)

23.55: (1,35) Kolumbija (4,90) Panama (9,50)

Nedelja

03.00: (2,85) Urugvaj (3,15) Brazil (2,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

fudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija EkvadoraKopa AmerikaKopa Amerika 2024Emilijano MartinezLionel MesiDijego Armando Maradona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara