Slavlje Uroša Spajića (©MN Press)
Slavlje Uroša Spajića (©MN Press)

Ova noć ima čudnu moć! „Gegen Zvezda“ udavila Bode i kaparisala mušemu do januara

Vreme čitanja: 5min | sre. 28.08.24. | 22:49

Ekipa Vladana Milojevića velikom pobedom nad norveškim šampionom obezbedila učešće u novom formatu Lige šampiona – 2:0

Bilo je uspona i padova, pobeda, senzacija i neočekivanih eliminacija, ali Crvena zvezda se u aktuelnoj šampionskoj eri kluba vratila u sam krem evropskog fudbala. U osmoj uzastopnoj evropskoj jeseni, srpski šampion će četvrti put igrati u Ligi šampiona i biti deo novog formata elitnog takmičenja, čija prva faza traje do sredine januara. Srpski šampion je u beogradskom paklu, pred 45.000 duša, apsolutno nadigrao i eliminisao Bode Glimt zahvaljujući golovima Bruna Duartea i Uroša Spajića – 2:0 (1:0). Sasvim dovoljno da nadoknadi gol minusa iz prve utakmice.

Za razliku od tog meča u Norveškoj, koji je sat vremena igrala defanzivno i bojažljivo, ekipa Vladana Milojevića je u revanšu prikazala jednu od najboljih evropskih utakmica u aktuelnoj eri. Zvezdina igra je izgledala tako kao da je strateg iz Aranđelovca tokom prvog poluvremena „prepisao“ čuveni „gegenpressing“ legendarnog Jirgena Klopa, napao je ekipu Kjetila Knutsena njenim oružjem i potpuno joj razmontirao sistem igre. Nakon toga je bilo znatno lakše doći do cilja, a minimana prednost iz rivala iz prve utakmice apsolutno dostižna.

Izabrane vesti

Zvezda je protivnika lomila kroz organizovanu igru, ali je do ključnih golova stigla iz prekida. Prvo u 26. minutu kada je sa bele tačke, koji je iznudio Felisio Milson, pogodio Bruno Duarte, a potom i nakon kornera koji je pefektno izveo Maks Elšnik, a loptu glavom iza leđa Nikite Hajkina zakucao kapiten Uroš Spajić.

Crveno-beli "gegenpressing" je rivala mučio od prvog sekunda. Ekipa Vladana Milojevića je na teren istrčala silno motivisana i spremna da dokaže Bode da prethodnih 90 minuta fudbala nisu dali realnu sliku odnosa snaga između dva tima. I u tome je uspela. Napravio je Milojević prave poteze u izboru tima i brzo došao do nadmoći na terenu. Domaćin je Bodeu oduzeo kontrolu lopte, bez koje se teško snalazi u organizaciji napada, pa se na terenu do pred sam kraj utakmice u potpunosti pitao samo jedan tim.

U uvodnim trenucima Bruno Duarte je odličnim kretnjama i traženjem dubine pravio višak između linija Bodea i unosio pometnju u odbranu Norvežana. Prva ozbiljna šansa za Zvezdu viđena je u šestom minutu. Mirko Ivanić je iskoristio slobodan prostor, došao u situaciju da šutira iskosa sa leve strane, ali nije uspeo da pogodi bliži ugao.

Pokušavao je Bode da uspostavi terensku incijativu i umiri nalete domaćina, ali u tome nije bio previše uspešan. Zvezda je temeljno gradila svoju igru i vrebala priliku da zapreti. Upravo to je učinio In Bom Hvan u 14. minutu. Odlično je ciljao Korejac sa 20 metara udaljenosti, ali je Nikita Hajkin izvio koliko je dugačak i tu loptu prebacio preko prečke, izazvavši uzdahe tribina stadiona "Rajko Mitić".

A onda, kada sa najmanje očekivalo, kada je pritisak naizgled otišao u zatišje, dogodilo se neočekivano. Frederik Sjevold je u 25. minutu bez potrebe, pri izlazku iz kaznenog prostora, s leđa po nogama udario Felisija Milsona. Davide Masa nije imao dilemu, odmah se okrenuo i pokazao na belu tačku. Bruno Duarte je preuzeo odgovornost, Hajkin je pogodio stranu, ali je udarac bio dovoljno snažan i precizan da završi iza njegovih leđa.

Norvežani su mogli da dožive tehnički nokaut u 31. minut. Duarte je centrirao sa levog boka na drugu stativu, tamo je bio neumorni Piter Olajinka i glavom uzdrmao prečku. Konstatno je napadao domaćin, gosti nisu imali nijedan udarac ka golu Marka Ilića, ali su uspeli da spreče crveno-bele da još jednom zatresu njihov gol. Na kraju, posle svega viđenog u prvom delu igre, najveća šteta je bilo to što je na semaforu stajalo samo 1:0 za Crvenu zvezdu. 

Delovalo je da bi ekipa Vladana Milojevića mogla da uradi Bodeu ono što je sastav Kjetila Knutsena uradio njoj na početku drugog poluvremena u Norveškoj, kada je dodao gas i ekspresno duplirao prednost. Ipak, nakon nekoliko opasnih naleta domaćih, Norvežani su uspeli da preuzmu inicijativu i prvi put ozbiljnije priprete u 56. minutu, kada je Patrig Berg sa 20 metara zagrejao dlanove Marka Ilića.

Ipak, ti pozitivni Bodeovi momenti bili su kratkog daha. Zvezda se brzo trgla i krenuna da uzvrati. Prvo je Elšnik iznudio korner, koji je sam izveo i u trepavicu pogodio Uroša Spajića. Zvezdino dete je dovelo Marakanu do usijanja na isteku časa igre!

Pokušavao je Bode da napadne i proba da dođe makar do produžetka, ali se domaćin organzovano branio. Milojević je redove svoje ekipe osvežio uvođenjem Pume, Endijajea i Dalsija, kasnije i Luke Ilića. Šerif Endijaje je imao dve odlične situacije da iz kontranapada dovede protivnika do kapitulacije, ali se spetljao.

Vreme je odlazilo, a Bode nije pronalazio način da ugrozi Ilića, koji je odlično odradio posao ove večeri. Bio je siguran na dugim loptama i tako unosio mirnoću u perfektno organizovane Uroša Spajića i Nasera Đigu, koji su čistili sve pred sobom i pod kontrolu i Kaspera Hega, a kasnije i Filipa Zinkernagela.

Crveno-beli su visokim izklaženjem na protivničku polovinu sprečili Bode da ih ozbiljno pritisnu u samoj završnici u, pa su gosti bili prinuđeni na kapitulaciju, a domaćin će sutra od 18 časova čekati protivnike na žrebu u Montekarlu.

PLEJ-OF ZA LIGU ŠAMPIONA, REVANŠ UTAKMICA

CRVENA ZVEZDA - BODE GLIMT 2:0

/Duarte 26, Spajić 58/

/prvi meč 1:2/

Stadion: Rajko Mitić.

Sudija: Davide Masa (Italija).

Crvena zvezda (4-2-3-1): M. Ilić – Mimović, Điga, Spajić, Seol – Hvan, Elšnik – Olajinka (od 72. Dalsio Gomes), Ivanić (od 86. L. Ilić), Milson (od 62. Puma) – Duarte (od 72. Endijaje).

Bode Glimt (4-3-3): Haikin - Sjovold, Bjortfut (od 86. Moe), Gundersen, Bjorkan - Evjen (od 86. Auklend), Berg, Fet (od 74. Saltnes) - Mata (od 86. Helmerson), Heg (od 66. Zinkernagel), Hauge.


KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 4. KOLO (REVANŠI)

Utorak

Galatasaraj - Jang Bojs 0:1 (0:0) - prvi meč 2:3

/Virginijus 87/

RB Salcburg - Dinamo Kijev 1:1 (1:1) - prvi meč 2:0

/Dagim 12 - Vanat 29/

Sparta Prag - Malme 2:0 (0:0) - prvi meč 2:0

/Haraslin 80pen, Rahmani 83/

Sreda

Karabag – Dinamo Zagreb 0:2, prvi meč 0:3

/Pjaca 32, Silva 53 ag/

Crvena zvezda – Bode Glimt 2:0, prvi meč 1:2

/Duaret 26 pen, Spajić 59/

Slovan – Midtjiland 3:2 (1:1), prvi meč 1:1

/Tolić 33, 82, Barseghijan 86 – Sismir 41, Frankulino 50/

Slavija – Lil 2:1 (1:0), prvi meč 0:2

/Zafeiris 5, Šranc 84 – Žegrova 77/




tagovi

FK Crvena zvezdaBode GlimtUroš SpajićBruno Duarte

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara