Gnabri i Mikolenko (AFP)
Gnabri i Mikolenko (AFP)

Otpustio sportskog direktora, ali nastavlja u svom stilu: Everton daje 20.000.000 za beka iz Ukrajine

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.12.21. | 20:15

Trener kijevskog Dinama Mirčea Lučesku potvrdio da je klub prodao igrača u Premijer ligu

Pre desetak dana sportski direktor Evertona Marsel Brands otkazom je platio ceh za 300.000.000 evra potrošenih na pojačanja koje nisu promenila status kluba u Premijer ligi. Karamele su ostale tek nešto više prosečnog, dok ove sezone ne uspevaju da opravdaju ni taj epitet. Ali nastavlja Everton po starom i sva je prilika da će izdvojiti oko 20.000.000 evra za levog beka kijevskog Dinama Vitalija Mikolenka.

Trener ukrajinskog velikana Mirčea Lučesku je u izjavi za rumunske medije obelodanio da je njegov klub prodao igrača u Premijer ligu, a iako nije konkretno imenovao Mikolenka, procurela je informacija da je reč o reprezentativcu Ukrajine. Sa jedne strane, ima logike da Everton kupi levog beka i učinika ga jedinom alternativom i konkurencijom Luki Dinju, a sa druge nije to mali novac za 22-godišnjaka koji je nastupao isključivo za Dinamo.

Izabrane vesti

Istina, stekao je talentovani bek već pozamašno iskustvo u evrokupovima, a ne manjka mu utakmica ni u dresu reprezentacije Ukrajine. U Ligi šampiona i Ligi Evrope kombinovano je odigrao 32 meča, ove sezone pet od šest puta igra po 90 minuta u grupnoj fazi elitnog takmičenja, vodio bitke sa Seržom Gnabrijem, Tomasom Milerom, ofanzivcima Barselone i Benfike. Za ukrajinski nacionalni tim je od 2018. sakupio 21 nastup.

U svakom slučaju, ako se transfer obistini, Mikolenko će postati najveći izlazni transfer Dinama od leta 2018. kada se Andrij Jarmolenko zaputio u Dortmund za 25.000.000 evra. Najverovatnije će steći epitet četvrte najskuplje prodaje u istoriji kluba i stati iza Andrija Ševčenka koji je 2000. godine otišao u Milan za 23.000.000, odnosno Aleksandra Dragovića kojeg je Leverkuzen 2017. platio 21.000.000 evra.

Mikolenko je ove godine bio standardni levi bek Ukrajine koja je pod dirigentskom palicom pomenutog Ševčenka igrala četvrtfinale Evropskog prvenstva gde je izgubila od Engleske 4:0. Pamte ga i fudbaleri Serbije iz kvalifikacije za taj Euro u kojima su Ukrajinci priredili Orlovima debakl kod kuće, a na stadionu Rajko Mitić izvukli bod u nadoknadi u meču bez rezultatskog značaja.


tagovi

EvertonVitalij Mikolenko

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara