Fudbaleri Barselone i Napolija (©Reuters)
Fudbaleri Barselone i Napolija (©Reuters)

Otkud vi četvrtkom?!

Vreme čitanja: 6min | čet. 17.02.22. | 10:53

Fudbalski blokbaster. Barselona debituje u Ligi Evrope, prvi put je u "drugoj ligi" od 2004. godine. Rival u šesnaestini finala (četvrtak, 18.45) joj je Napoli, sa kojim je pre samo dve sezone igrala u osmini finala Lige šampiona

Zaboravili su navijači Barselone kako to izgleda ne takmičiti se u Ligi šampiona. Prvi put posle 18 godina Katalonci nisu uspeli da se domognu osmine finala, bili su treći u svojoj grupi u eliti, iza Bajerna i Benfike, pa su se preselili u Ligu Evrope. U tom takmičenju će da debituju ovog četvrtka protiv Napolija, u prvom meču šesnaestine finala, što će da bude svojevrsni blokbaster Starog kontinenta.

Doslovce debituju, pošto se Barselona nijednom nije našla u „drugoligaškom klupskom takmičenju“ od kako je promenjen sistem Kupa UEFA, odnosno da je uvedena grupna faza. Poslednje učešće zabeležila je još u sezoni 2003/2004, dogurala je tada do 4. kola. Eliminisala je kroz dvomeče slovački Matador, Panionios i Brondbi, ali Seltik je bio neprelazna prepreka. Bilo je to neko drugo vreme…

Izabrane vesti

Verovatno nije slučajnost, Lionel Mesi je debitovao za prvi tim Barse 2005. godine, a od kako je Argentinac postao lider ekipe nijednom se nije desilo da njegov tim ne igra barem osminu finala Lige šampiona. Prvak Starog kontinenta postao je četiri puta.

I opet, nikako nije slučajnost, prva godina bez Mesija poslala je Barselonu u Ligu Evrope. Katalonci prolaze ove sezone kroz težak period, smena Ronalda Kumana i dolazak Ćavija Ernandeza na klupu je samo jedan od detalja renoviranja ekipe, tako da su rezultati ispod nivoa.

18.45: (2,00) Barselona (3,60) Napoli (4,00)

Eliminacija u polufinalu Superkupa Španije, pa zatim i iz Kupa kralja obeležili su Barsin januar. U prvenstvu je u 2022. godini i dalje neporažena, ali je na dva od pet mečeva odigrala nerešeno. Oba puta kao gost, protiv Granade (1:1) i gradskog rivala Espanjola (2:2) u prošlom kolu. Zbog svega toga Napoli definitivno vidi svoju šansu, pogotovo u revanšu na stadionu „Dijego Armando Maradona“. Za danas je timu Lučijana Spaletija najvažnije da zabeleži aktivan rezultat na Kamp Nou.

Ako gledamo Kup UEFA, Barseloni će ovo da bude 12. učešće u tom takmičenju. Četiri puta je igrala u polufinalu i svaki put je gubila. Ipak, u „drugoj ligi“ se sastala sa italijanskim timovima samo jednom, još 1975. godine sa Laciom, koji je tada savladala.

U Ligi šampiona je Barselona često igrala sa Italijanima. Zapravo, od 2011. se svake sezone sastajala barem sa jednim timom iz Serije A. Najčešće sa Milanom, odigrali su čak osam mečeva (četiri pobede, tri remija i jedan poraz). Jednu utakmicu manje je odigrala protiv Juventusa, kojeg je savladala u finalu 2015. godine sa 3:1. Inter joj je bio rival četiri puta (tri pobede i remi), a po dva meča je odigrala sa Romom (Vučica bila bolja u četvrtfinalu 2018. godine) i upravo Napolijem.

Taj jedini takmičarski okršaj Napolitanci i Katalonci su vodili u osmini finala Lige šampiona u sezoni 2019/2020. Prvi meč na jugu Italije, odigran u februaru, završen je 1:1, a na revanš se čekalo punih šest meseci zbog pandemije virusa korona. Napokon, kada se odigrao, Barselona je slavila sa 3:1, a centralna figura na tom meču, kao i na mnogim pre njega, bio je Mesi.

Sada je Argentinac u Parizu, a Barsa će morati da izađe na kraj sa Napolijem bez njega. Nažalost po domaćina, neće biti jedini koji će večeras da nedostaje. Zbog povreda neće sigurno igrati Ronald Arauho, Samuel Umtiti, Ansu Fati, Serđi Roberto i Alehandro Balde, a pod znakom pitanja je i nastup Klemena Lenglea i Memfisa Depaja.

Doduše, ni Napoli nije u kompletnom sastavu doputovao u Španiju, nedostaju mu Mateo Politano i Irving Lozano, koji su takođe na bolovanju.

Mislim da niko nije u podređenom položaju zbog povređenih igrača. Oba tima su dobro opremljena, odsustvo jednog igrača samo znači da će drugi sličnog kvaliteta doći na njegovo mesto. Samo jedan bi nama mogao da napravi razliku, ali on će da gleda utakmicu iz raja. Mislim na Maradonu, za kojeg sam ubeđen da će sa nebesa da navija za Napoli“, kazao je Spaleti na konferenciji u Španiji.

---------------------------

BARSELONA – NAPOLI (18.45 – Arena Sport Premium 1)

Stadion: Nou Kamp

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

Barselona (4-3-3): Ter Štegen – Dest, Pike, Erik, Alba – Pedri, Buskets, F. De Jong – Adama, Feran, Gavi

Napoli (4-2-3-1): Meret – Di Lorenco, Rahmani, Kulibali, Rui – Angisa, Fabijan – Elmas, Zijelinski, Insinje - Osimen

---------------------------

Barselona ima samo jednu pobedu u Evropi na poslednjih pet mečeva kod kuće i čak tri poraza. Toliko neuspeha odavno nije nakupila. Zapravo, za tri poraza na Kamp Nou je prethodno morala da odigra čak 74 međunarodne utakmice.

Između onog poraza od Seltika u Kupu UEFA i današnjeg sa Napolijem, Barselona je odigrala nestvarnih 191 utakmica u Ligi šampiona. Bilo je to zlatno doba na Kamp Nou, koje je ipak nekad moralo da se završi. Realnost Barselone trenutno je Liga Evrope, gde će se boriti za trofej koji nikada nije osvojila.

Što se Napolija tiče, ova sezona je za sada i više nego solidna. Zapravo, preti da bude istorijska. Samo je jednom tim sa juga Italije osvojio dva trofeja u sezoni, 1986/1987, kada je osvojio Seriju A i nacionalni kup. Sada je februar dočekao u situaciji da se opet bori za dva pehara, s tim što je jedan međunarodni.

U grupnoj fazi Lige Evrope je bio drugi, iza Spartaka. Moskovljani i Napolitanci su imali isti broj poena, ali su Rusi bili bolji u međusobnom duelu i direktno su se plasirali u osminu finala. Napoli je potom žreb poslao na Barselonu.

Ipak, Spaletijevi izabranici ne očajavaju zbog nesreće sa kuglicama, jer su u dobroj formi i realno je da će da se pitaju dosta u ovom dvomeču. Za vikend se Inter izvukao u Napulju (1:1), pa je tako domaćin propustio priliku da preuzme lidersku poziciju. Da je trijumfovao preskočio bi Neroazure, a iza sebe ostavio i Milan. Ipak, u aktivnoj je borbi za titulu i to je najvažnije. U prvenstvu je vezao šest mečeva bez poraza (četiri trijumfa i dva remija), a utisak je pokvario samo pre mesec dana u Kupu Italije. U osmini finala ga je savladala Fjorentina posle produžetaka sa 5:2. To mu je bio jedini poraz u 2022. godini.

Moramo uvek da težimo ka najboljoj igri. Znamo našu snagu, na šta moramo da se oslonimo. Nosimo se sa velikim očekivanjima grada Napulja i kluba, što znači da moramo da idemo na pobedu. Postaješ veliki klub samo ako juriš pobede u svakom takmičenju i protiv svakog protivnika. Naša ambicija je da stignemo do trona, a na putu ka njemu moramo da budemo spremni za svakog protivnika. Biće trenutaka na utakmici kada ćemo morati da se branimo, ali isto tako će nam se otvoriti i situacije iz kojih ćemo napasti. Tu šansu moramo da iskoristimo“, objasnio je Spaleti.

Ćavi Ernandez (©AFP)Ćavi Ernandez (©AFP)

S druge strane, Ćavi Ernandez je istakao da je igranje u Ligi Evrope ispod Barseloninog renomea. Zbog toga njegova ekipa ima obavezu da igra za trofej i nema taj luksuz da završi takmičenje već u osmini finala.

Nećemo da se lažemo, voleli bismo da igramo Ligu šampiona i ljuti smo što nismo tamo. Ovo je Liga Evrope, prilika da se kroz nju kvalifikujemo u elitno takmičenje. Tako gledam na nju, kao na još jednu šansu, za slučaj da ne ostvarimo to kroz Primeru. Pre dve sezone je Barselona igrala protiv Napolija i znamo šta možemo da očekujemo. Motivisani smo za ovaj meč“, uverava Ćavi.

Okršaj dva favorita za osvajanje Lige Evrope (Barselona drugi favorit u Mozzartu sa kvotom 9,00, na Napoli je 17,0) mogao bi da ostane posebno u lepom sećanju Pjeru Emeriku Obamejanu. Gabonac je protiv Atletika i Espanjola ulazio sa klupe, a još čeka na svoj prvi nastup u Barseloni kao starter, ali i na prvi pogodak od kako je ove zime stigao iz Arsenala. Ima li boljeg meča za njega od jednog ovakvog evropskog derbija?!

LIGA EVROPE – ŠESNAESTINA FINALA

Četvrtak

18.45: (2,00) Barselona (3,60) Napoli (4,00)

18.45: (1,38) Borusija Dortmund (5,40) Glazgov Rendžers (8,50)

18.45: (3,80) Šerif (3,20) Braga (2,10)

18.45: (2,45) Zenit (3,35) Betis (3,10)

21.00: (1,45) Atalanta (4,50) Olimpijakos (8,50)

21.00: (1,95) Porto (3,60) Lacio (4,20)

21.00: (1,92) RB Lajpcig (3,60) Real Sosijedad (4,40)

21.00: (1,35) Sevilja (5,30) Dinamo Zagreb (10,0)

***Kvote su podložne promenama

(Direktan plasman u osminu finala su obezbedili: Crvena zvezda, Olimpik Lion, Monako, Spartak Moskva, Ajntraht, Galatasaraj, Bajer Leverkuzen i Vest Hem)


tagovi

BarselonaNapoliLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara