(Reuters)
(Reuters)

Otišle su još dve zlatne Lisice iz čuvene generacije koja je šokirala planetu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.05.21. | 16:16

Osipa se luda družina koju smo voleli

Neke timove i generacije pamtite bolje od drugih. Jednostavno su nezaboravni. I pamtićete ih dok ste živi. Pričaćete priče o njima mlađima. A kako vreme prolazi, dodavaćete i po neki ‘svoj začin’ bajkama da zvuče lepše i nestvarnije.

U samom vrhu onih koji su se ljubiteljima fudbala “urezali u mali mozak” je čuvena Lesterova šampionska generacija koja je pre pet godina napravila čudo i osvojila titulu u Premijer ligi.

Izabrane vesti

Tim kojem su mnogi ‘stručnjaci’ predviđali ispadanje u Čempionšip je u toj kultnoj sezoni 2015/16 napravio jednu od najvećih senzacija u novijoj fudbalskoj istoriji. Izdržali su trku za koju im niko nije davao šanse. I stekli armiju obožavalaca širom planete dok su bežali mančesterskim i londonskim silama, Liverpulu…

Čuveni Lesterov tima predvođen Klaudijom Ranijerijem sa klupe je veći deo sezone izneo sa skoro istom startnom postavom. I sada je verovatno mnogi od vas znaju napamet.

Na golu Šmajhel, u odbrani tandem teškaša Robert Hut – Ves Morgan, na desnom beku žustri Dani Simpson, a na suprotnom levonoga ‘lisica’ Kristijan Fuhs. U veznom redu je igralo otkrovenje sezone Ngolo Kante u tandemu sa neumornim Danijem Drinkvoterom. Po levoj strani je probijao i ‘’ginuo’ Met Olbrajton, a nešto isturenije desno je igralo još jedno otkrovenje sezone – alžirski maestro Rijad Marez. U špicu je povučenije delovao japanski zvrk Šinđi Okazaki a kao klasičlna ‘devetka’ najomiljeniji lik generacija i ružno pače engleskog fudbala koje je izraslo u labuda – Džejmi Vardi. Svi oni su odigrali 30 plus utakmica u sezoni od mogućih 38. Neki su odigrali sve poput Šmajhela ili Morgana.

Sa klupe su šansu najčešće dobijali argentinski napadač Leo Uljoa, vezisti Endi King i Džefri Šlup, brzonogi Demaraj Grej i Nejtan Dajer, belgijski defanzivac Riči De Lat… Ostali poput Amartija, Inlera, Vasilevskog, Benaluana su bili puki epizodisti. Kako je to izgledalo, podsetite se na sledećem video snimku.

Uspeo je Lester prvog leta da zadrži praktično ceo tim ali su pritisci bili ogromni, a ponude neverovatne. Od startera je jedino Kante otišao odmah posle titule jer ga je bilo nemoguće zadržati pred napadom Čelsija. Rezervista Šlup je otišao u Palas gde ga je čekala veća minutaža.

Ušli su u Ligu šampiona, ali atmosfera više nije bila ‘ona’. Nije Lester mogao da izdrži pritisak i prvi je ceh platio Ranijeri. Godinu dana posle Kantea, njegovim stopama je krenuo i Deni Drinkvoter. Na zimu je otišao i džoker Uljoa. Dve godine nakon titula je sidro konačno digao i najbolji – Rijad Marez. Nije bilo šanse zadržati ga pred ponudama Mančester Sitija. Istog leta je kopačke o klin okačila nemačka stena Robert Hut.

U leto 2019. je otišao i Dani Simpson. Na mala vrata kao slobodan igrač u Hadersfild. Okazaki je prešao u Španiju pošto mu nije ponuđen novi ugovor. Više od pola startne postave je napustilo klub u roku od tri godine posle titule.

Odolevali su Kasper Šmajhel i Džejmi Vardi kao prve zvezde tima, Olbrajton se dobro držao i bio na granici startera i rezerviste, dok su Ves Morgan i Kristijan Fuhs kao poštene starine ustupile mesto mlađima i uskakale kada je bila frka.

Od danas su i njih dvojica rekli ‘zbogom’ klubu i gradu u kojem su doživeli zvezdane trenutke karijere. Korpulentna momčina sa Jamajke je završila karijeru, a Austrijanac ubojite levice je otišao kao slobodan igrač posle isteka ugovora.

Iz one čuvene generacije su ostali još Vardi i Šmajhel koji imaju još po dve godine ugovora i Olbrajton kojem saradnja sa Lisicama ističe sledećeg leta. On je verovatno sledeći na listi za rastanak…

Vreme ide, ostaju lepe uspomene na ludu družinu sa King Pauer stadiona i dane kada smo u neverici gledali kako bezobrazni austajderi skaču po živcima većima i bogatijima, a zajedljive 'realiste' teraju da gutaju knedle. Dobar deo nepristrasne planete im je držao palčeve i bodrio ih da se desi nešto lepo u dosadnoj Premijer ligi gde su titule po pravilu bile rezervisane za tri ili četiri kluba.

Bili su to sezona i ekipa za pamćenje. Čak su i tu famoznu titulu dočekali onako posebno i mangupski. Drugačije od drugih. Pijani i ludi od sreće na kućnoj žurci Džejmija Vardija dok su Totenhem i Čelsi ratovali na Stamford Bridžu. Prošlo je pet godina...



tagovi

Ves MorganKristijan Fuhs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara