Hari Kejn (©Reuters)
Hari Kejn (©Reuters)

Ostrvo se priprema za transfer leta, Siti postaje Kejnov tim

Vreme čitanja: 4min | pon. 15.02.21. | 08:59

Pep Gvardiola će kompletan fokus letnjeg prelaznog roka baciti na dovođenje naslednika Serhija Aguera, a prva violina Totenhema je sada prvi kandidat

Ustalila se praksa Mančester Sitija tokom poslednje dve-tri godine da ne troši novac na skupa pojačanja tokom zime, kako bi se fokus maksimalno bacio na period između dve sezone i u međuvremenu našao pravi kandidat za tim Pepa Gvardiole.

Poslednjih sezona Gvardiola je najviše bio usmeren ka jačanju odbrane i veznog reda, dok je napad pod komandom Serhija Aguera i Gabrijela Žezusa bio praktično nedodirljiv. Kako najbolji strelac u klupskoj istoriji polako ulazi u ozbiljne igračke godine, a mladi Brazilac nije dosad ispunio velika očekivanja, Sitijeva potreba da nađe kvalitetnog centarfora i naslednika omalenog argentinskog strelca postaje sve veća. Poslednjih sedmica glasno se govorilo o tome da su Romelu Lukaku, Erling Haland i Darvin Nunjez na Pepovoj listi želja, ali Ostrvo poslednjih dana intenzivno priprema teren za jedan drugi transfer svetskih razmera - Harija Kejna!

Izabrane vesti

LIGA EVROPE: (7,00) Volfzberger (4,30) Totenhem (1,48)

Logično, jer se radi o domaćem proizvodu i najboljem engleskom napadaču poslednjih godina, ali ne i iznenađenje jer je Kejn odavno tiha patnja Mančester Sitija i Pepa Gvardiole. U vreme dok je šef stručnog štaba bio Maurisio Poketino šansa da se Kejn preseli bilo gde u okviru Premijer lige bila je ravna nuli, uprkos snažnom interesovanju Sitijevog gradskog rivala Junajteda. Čak je i Real Madrid nekoliko puta kucao na vrata Vajt Hart Lejna i hteo u paketu da dovede Poketina i Kejna, ali nije prolazilo. S Poketinovim odlaskom počeo je i lagani sunovrat Totenhema koji pod komandom Žozea Murinja ne igra ni blizu tako dobar fudbal kao u vreme novog trenera PSŽ.

Ostrvski mediji uvereni su da bi loš plasman Totenhema na tabeli do kraja sezone, a pogotovo eventualno neigranje evrokupova moglo da dođe kao kap koja preliva čašu Kejnovog strpljenja, a sve se praktično svodi na činjenicu kako engleskom golgeteru vreme uzalud prolazi u Severnom Londonu. Kejn će 28. jula napuniti 28 godina i veruje se da bi ostankom u Totenhemu, bez obzira što je u pitanju njegov dečački klub, samo protraćio dane i da će mu zenit karijere proći bez osvojenog klupskog trofeja.

Totenhem se prošlog meseca plasirao u finale Liga kupa gde će krajem aprila da ukrsti koplja baš sa Sitijem, ali to nikako ne može da bude satisfakcija za čoveka čiji su realni dometi mnogo veći. Tokom dosadašnjih dvanaest profesionalnih godina Kejn je igrao samo dva finala - Liga kupa 2015. i Lige šampiona 2019. godine. Oba puta je Totenhem poražen.

Kejn jednostavno ne može da gradi budućnost oko tima koji igra zatvoren fudbal i čeka šanse iz kontri. Na kraju krajeva, Siti je pre samo dva dana pregazio Totenhem sa 3:0, a razlika je mogla da bude pet ili šest golova da su Građani bili malo precizniji i da se Ugo Loris nije vratio vrhunskim odbranama i tako iskupio za neke greške u prethodnim mečevima.

Totenhem je bez Kejna potpuno bezopasan. To se videlo u porazima od Liverpula, Brajtona i Čelsija gde je Totenhem uputio svega četiri šuta u okvir gola! Kada Kejn ne igra i Heung Min Son postaje apsolutno nevidljiv na terenu. Zato je Murinjo za meč protiv VBA morao da povuče potez očajnika i posle samo deset dana u startnih jedanaest vratio rovitog Kejna, uprkos tome što se oporavljao od istovremenih povreda oba skočna zgloba iz meča s Liverpulom, uprkos tome što su predviđanja specijalista bila da će snažni golgeter da odsustvuje oko tri sedmice.

Hari Kejn (©Reuters)Hari Kejn (©Reuters)

Isti taj Kejn je protiv Sitija praktično stvorio jedinu ozbiljnu šansu za Totenhem. Bilo je to u 14. minutu kada je iz slobodnog udarca pogodio desnu stativu. I to je bilo sve. Saigrači nisu mogli da dođu u poziciju da pronađu Kejna i dodaju mu loptu, a ni engleski napadač nije uspeo da se iščupa iz čvrstog zagrljaja Ajmerika Laporta i Džona Stounsa.

Transfer bi mogao da pokrene revoluciju gde bi Siti postao Kejnov tim. Aguero više ne može da veže duži period bez povrede, a Žezus nije ni među pet najboljih strelaca kluba ove sezone jer je mrežu zatresao baš pet puta u petnaest nastupa. Aguerova budućnost na Etihadu je neizvesna pošto mu na leto ističe ugovor, a već se pominje da će morati bar da prepolovi nedelju platu od 250.000 evra i prihvati skroz novu ulogu ako želi da ostane.

Podsetimo, još od novembra prošle godine šuška se o tome da će Gvardiola kao nagradu za produžetak saradnje do juna 2023. godine dobiti čak 250.000.000 evra na raspolaganje za transfer sledećeg leta. Vrlo je verovatno da će deo tog novca biti potrošen na dovođenje Džeka Griliša, za šta je navodno Kevin de Brojne već dao saglasnost, a ostatak bi mogao da ide baš za kupovinu Kejna. Ili Lukakua. Ili Holanda. Ili Nunjeza. Novac će zapravo biti i najveća prepreka jer je prvi čovek Totenhema Danijel Levi poznat kao tvrd pregovarač i tražiće način da izvuče maksimum od Sitija za najboljeg domaćeg napadača, što se oduvek skuplje plaćalo. Možda će zato šeici odlučiti da napune kasu s još novca, a možda bude i nekih prodaja kako bi se finansirao transfer?

Moraćemo da sačekamo leto i vidimo šta ono donosi...



tagovi

Hari KejnMančester SitiTotenhem

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara