Đorđe Despotović, Petar Orlandić i Petar Grbić (©Starsport)
Đorđe Despotović, Petar Orlandić i Petar Grbić (©Starsport)

Orlandić u prilici da ostavi Budućnost bez Evrope prvi put posle 11 godina

Vreme čitanja: 4min | čet. 30.05.24. | 10:36

Finale Kupa Crne Gore je na programu ovog četvrtka od 20.30 časova, a čast Podgoričana protiv Jezera će braniti Đorđe Despotović, Petar Grbić i Uroš Ignjatović

Poslednja velika fudbalska utakmica u Crnoj Gori za ovu sezonu. Ovog četvrtka od 20.30 časova u finalu tamošnjeg kupa sastaće se u Podgorici Budućnost i Jezero. Prvi igraju za kakav-takav spas sezone, drugi za najveći uspeh u klupskoj istoriji. Na talonu je i poslednja karta za Evropu…

Dijametralno suprotan je utisak dosad učinjenog za ova dva tima. U Podgorici nikako ne mogu da budu zadovoljni rezultatima u poslednjih godinu dana, najpre su se obrukali na međunarodnoj sceni, a potom i u prvenstvu s obzirom na to da za crnogorske uslove imaju preozbiljan tim.

Izabrane vesti

Napad Podgoričanima predvodi nekadašnji reprezentativac Srbije i centarfor Spartaka, Crvene zvezde, Rubina i Arsenala iz Tule, Đorđe Despotović. On je došao januaru, prethodno je šest meseci bio bez kluba, a na 17 prvenstvenih mečeva postigao je devet pogodaka.

Kapiten Budućnosti je nekadašnji fudbaler Partizana i niškog Radničkog Petar Grbić, iz inostranstva se vratio bivši fudbaler OFK Beograda i reprezentativac Crne Gore Igor Ivanović, na desnom beku je standardan omladinac Zvezde, a kasnije član Čukaričkog i Inđije Uroš Ignjatović, iz zagrebačkog Dinama je angažovan talentovani vezista Milan Vukotić, a potpunu afirmaciju je stekao budući fudbaler Juventusa Vasilije Adžić.


20.30: (1,75) Budućnost (3,50) Jezero (4,50)


I pored svih njih Budućnost je bila tek treća u domaćem prvenstvu, sa tri boda manje od Mornara i čak devet od šampiona Dečića. Trofej kupa nebi u potpunosti sprao gorčinu iz usta njenih navijača, ali bi barem bio prvi korak ka oporavku od katastrofalne sezone.

Pogotovo zbog toga što, ako ne savladaju večeras Jezero, fudbaleri Budućnosti neće uopšte igrati u kvalifikacijama za Ligu konferencije sledeće sezone. Crna Gora, kao jedna od najlošije rangiranih liga od učesnika UEFA, ima samo tri karte za međunarodnu scenu. Prvak ide u pretkvalifikacije za Ligu šampiona, drugoplasirani i osvajač kupa u kvalifikacije za Ligu konferencije.

Neizvesnost je apsolutno prisutna s obe strane. Čitava sezona nam staje u ovu utakmicu, ne samo tekuća već i naredna, jer utakmica odlučuje da li ćemo igrati Evropu ili ne. Posle duela sa Mornarom u prvenstvu smo napravili mikro-ciklus priprema za finale i spremni smo. Verujemo u pobedu, imamo tim koji je sposoban da slavi. Ogroman je pritisak, ali igrači su navikli da igraju pod njim. Imaju u svojim nogama pregršt trofeja, a Budućnost kao klub tradiciju i reputaciju koja nam nalaže da budemo optimisti“, kazao je strateg Podgoričana Ivan Brnović.

Poslednji put Budućnost nije igrala na međunarodnoj sceni u sezoni 2013/2014. Od tada je standardan predstavnik Crne Gore u Evropi, ali nijednom nije preskočila više od jedne prepreke. Prošle godine je doživela debakl u pretkvalifikacijama za Ligu šampiona u duelu sa islandskim Brejdablikom (0:5), posle čega ju je eliminisala i makedonska Struga u kvalifikacijama za Ligu konferencije (3:5).

S druge strane Jezero iz Plava nikada nije igralo na međunarodnoj sceni. Ovo mu je najuspešnija sezona u 90 godina postojanja, pošto se prvi put domoglo plasmana u finale nacionalnog kupa. Sada će probati da dođe i do prvog trofeja, dok bi Podgoričanima bio peti, posle 2013, 2019, 2021. i 2022. godine.

Jezero ima daleko manje atraktivan tim. Prva zvezda mu je Japanac Naoki Senaga, koji je najbolji strelac ekipe sa devet golova, dva više od Edisa Redžepagića. Letos je iz niže lige Argentine stigao krilni napadač Fakundo Aranda, potpisnik četiri pogotka, od čega jednog u kupu. Navijačima u Srbiji najpoznatiji je ipak rezervni napadač Petar Orlandić, nekadašnji centarfor Crvene zvezde (2015-2017). Sada već 33-godišnji Orlandić ima ulogu džokera, na devet mečeva u prolećnoj polusezoni je dvaput bio strelac.

Ono što je posebno zanimljivo, čak ni u slučaju da Jezero osvoji Kup Crne Gore tim iz Plava neće imati zagarantovano mesto u Evropi. Ekipa koja je završila na petoj poziciji u domaćem prvenstvu još uvek nije dobila licencu od UEFA, a ako je ni ne dobije Budućnost će kao trećeplasirana ekipa da popuni upražnjeno mesto. No, to još uvek nije tema među Hajvanima.

Svakako imamo manji pritisak u odnosu na Budućnost, ali kad smo već u finalu treba da pokažemo kvalitet. Dobijanje licence nije moj zadatak, ljudi u klubu rade na tome. Ja se bavim samo terenom. Mi smo cilj ostvarili onda kada smo osigurali opstanak. Ova utakmica nam je bitna zbog pehara koji prelepo izgleda. Svakom treneru i igraču je san da izađe u Evropu, to je jasno“, poručio je trener Jezera Radosav Bulić.

Ovo će da bude peti takmičarski susret Budućnosti i Jezera ove sezone. U prvenstvu je u avgustu u Podgorici bilo 1:1, potom je u oktobru kao gost Budućnost slavila sa 3:1, da bi u februaru i aprilu oba duela pripala Jezeru, sa po 1:0 i 3:1. U polufinalu Kupa Crne Gore Jezero je bilo bolje od Dečića ukupnim rezultatom 1:0, dok je Budućnost nadigrala Rudar sa 4:1.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


KUP CRNE GORE – FINALE

Četvrtak

20.30: (1,75) Budućnost (3,50) Jezero (4,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kup Crne GoreBudućnost PodgoricaPetar OrlandićPetar GrbićĐorđe DespotovićUroš IgnjatovićVasilije AdžićJezero

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara