Operacija Pirej: Punjenje veznog reda, Marin možda na krilu i može li Tomane putevima Uga Vijeire?

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.12.19. | 13:29

Nekoliko dilema Vladana Milojevića za konačno konkurentnu Zvezdu na gostovanjima...

Kada su izvučene grupe Lige šampiona pričalo se o spektaklima sa Bajernom i Totenhemom, ali znalo se da će uspešnost u šest vrhunskih utakmica biti merena rezultatom iz dvomeča sa Olimpijakosom. Predviđanja zvezdaške javnosti su se ispostavila tačnim. Ostaće beogradska mrlja iz sudara sa bavarskom mašinom (pa i Totenhemom), ali pozitivnim rezultatom u Pireju Crvena zvezda ima šansu da prevaziđe samu sebe i iz Lige šampiona nastavi evropski put. Što je retko polazilo za rukom ekipama sa ovih podneblja. 

A, ako se meč u atinskoj luci posmatra kao nastavak beogradskog nadmudrivanja sa Pedrom Martinsom, onda je to plodno tle za Vladana Milojevića. Ili još jednostavnije – dvomeči su polje njegovih najboljih izdanja.

Izabrane vesti

Crvena zvezda odlazi na noge ekipi koja je objektivno kvalitetnija. Međutim, ne mnogo kvalitetnija. Još jedna zona koja prija Vladanu Milojeviću - to su na svojoj koži osetili Krasnodar, Salcburg, Jang Bojs… Jasno je, ipak, da će u Pireju srpski šampion morati da odigra možda i najbolji meč ove jeseni kako bi došao do velikog uspeha.

Prošlo je više od 16 meseci od poslednjeg trijumfa Zvezde na evropskom gostovanju. Desilo se to u Trnavi, posle produžetaka. Od tada Crvena zvezda je 10 puta gostovala, imala više nego slatke remije u Salcburgu i Bernu, ali na većini mečeva nije bila konkurentna. Posebno u ovoj takmičarskoj godini, jer na Alijanc areni I stadionu Totenhema nije postigla ni gol. Jasno je da će biti potrebna određena korekcija. I ne samo u pristupu i toliko apostrofiranoj strasti.

Vrlo je moguće da ćemo u Pireju videti nešto drugačiju Crvenu zvezdu. Na papiru defanzivniju, a u praksi konačno zrelu u veznom redu, gde je u prethodnom periodu naivno pucala.

Trener Milojević u poslednje vreme učinio je sve da vaskrsne usnuli kvalitet Mirka Ivanića. Nekadašnji kapiten Vojvodine odigrao je 218 minuta u sudarima sa Voždovcem, Mladošću I Spartakom iz Subotice. Nije rolu oplemenio golom ili asistencijom, ali je pokazao da u nekoj varijanti može da bude ozbiljna opcija za Pirej. I to na poziciji organizatora igre. Crvenoj zvezdi odgovara i bod, pa bi Milojević mogao da posegne za popunjenim veznim redom. To znači da bi se u istom trenutku na terenu mogli naći Njegoš Petrović, Dušan Jovančić, Mirko Ivanić i Marko Marin, kao nominalno krilo. Dakle, bili bi žrtvovani Aleksa Vukanović ili Mateo Garsija (manje verovatno).

Ne bi to bila premijera slične postavke. Na generalnoj probi protiv Zenita Crvena zvezda je igrala u sličnoj formaciji i možda pružila najjbolju partiju još od sudara sa Liverpulom 6. novembra 2018. godine. Srpski šampion je poražen (0:1), ali je zaslužio mnogo više. Ivanić je igrao kao nekad u Vojvodini ili BATE Borisovu, savršenim kretanjima stalno je pravio višak u sredini. Slobodna kretanja kapitena Marka Marina stvarala su veliki nespokoj Branislavu Ivanoviću, Rakitskom i Žirkovu. Da Lunin nije branio kao da pripada društvu najboljih golmana sveta Crvena zvezda bi zabeležila sigurnu pobedu. Međutim, od takve formacije se brzo odustalo, pošto je Marin zauzeo mesto plejmejkera, dok je Ivanić bio na krilu I patio.

Kao nominalno krilo Marin je igrao i u mnogo puta pomenutom meču sa Liverpulom. Moguće je da će Vladan Milojević ponovo provocirati sreću, posebno što se donekle podigao Ivanić, a klub je rešen da stane uz Njegoša Petrovića. Bez obzira na njegove tinejdžerske greške.

Bilo je velikih problema u odbrani na poslednjem meču protiv Spartaka. Crveno-beli su poslednji prvenstveni duel odigrali bez trojice od četvorice defanzivnih startera. Veliki broj šansi subotičkog tima dao je za pravo navijačima da ne budu zadovoljni, ali je plamen optimizma upalio Portugalac Tomane. Efektnim makazicama bivši član Tondele proskočio je psihološku barijeru i možda nagovestio da će krenuti putem Uga Vijeire. Tako je i nekadašnji napadač prolazio kroz trenutke golgeterske krize, da bi ga bomba protiv Partizana pogurala ka statusu najboljeg igrača.

Spartak nije Partizan, ali stekli su se svi preduslovi da Tomane “odčepi”.  Posebno, što je Portugalac takav igrač da će uvek imati podršku Vladana Milojevića, dokle god iskusni stručnjak bude na klupi Crvene zvezde. Brojnim statističkim paramterima, od pretrčanih kilometara do dobijenih duela, kupio je stratega crveno-belih... Međutim, Tomane je morao da se prilagodi jedinom rešenju - rotacijama, i čeka šansu pored Pavkova i Boaćija. Sada je praktično jedina opcija za Pirej. Biće mu to treći meč u Ligi šampiona koji startuje i šansa kao poručena da za 90 minuta napravi korak od sedam milja. Mada je Miojević pokušao da ga rastereti.
“Pravog Tomanea videćete na proleće. On je veliki profesionalac, shvatio je kakva je situacija u našem timu. Postigao je sjajan gol, ubeđen sam da će on na Marakani ostaviti dubok trag”, poručio je Milojević posle Spartaka.

Na potezu je Tomane...

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara